Articole,  Text Audio

Meditații zilnice cu J. Krishnamurti – Sentimentele și emoțiile produc cruzime

Susține traducerea audio a mai multor articole text: Donează!
Getting your Trinity Audio player ready...

JidduKrishnamurti2

Putem vedea că nici o emoție și nici un sentiment nu își au locul atunci când există iubire. Sentimentalismele și emoțiile sunt doar reacții la ceea ce ne place sau ne displace. Îmi place de tine și sunt foarte entuziasmat. Îmi place acest loc, o, este minunat, și toate celelalte, ceea ce implică faptul că altceva nu-mi place, și așa mai departe.

Astfel, sentimentul și emoția produc cruzimea. Ați remarcat vreodată asta? Identificarea cu acea cârpă numită drapel național este un factor emoțional și sentimental pentru care sunteți dispuși să-i omorâți pe alții, și care se numește dragoste de țară, iubirea aproapelui…?

Putem vedea că în cazul în care sentimentele și emoțiile ne copleșesc, iubirea nu există. Sunt doar emoții și sentimente care produc cruzime, plăcere și neplăcere.

Și se poate vedea, deasemenea, că atunci când există gelozie, nu este iubire, în mod evident. Sunt invidios că aveți o poziție mai bună, locuri de muncă mai bune, case mai bune, sunteți mai frumos, mai inteligent, și eu sunt gelos pe voi. Eu nu spun, de fapt, că sunt gelos, dar voi concura cu voi, este o formă de gelozie, de invidie.

Deci, invidia și gelozia nu sunt iubire, înlăturați-le; eu nu va spun să le înlăturați și în același timp să continuați să fiți invidioși – înlăturați-le precum ploaia spală praful adunat de mai multe zile pe o frunză; doar îndepărtați-le.

 
Cartile lui Jiddu Krishnamurti se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Dacă informațiile găsite aici te-au ajutat, spune "mulțumesc" printr-o donație:


Hide picture