Bien nourrir son cerveau – Pentru o mai bună sănătate a creierului
Stim de multă vreme consecințele alimentelor asupra sănătății noastre fizice, cercetătorii în neuro-nutriție au dezvăluit recent că starea noastră psihică este influențată și de ceea ce mâncăm, chiar din gestație. Femeile însărcinate care mănâncă mâncare nedorită, bogată în grăsimi, zahăr și sărace în nutrienți, ar da naștere la copii mai supărați. Legătura dintre înclinația spre agresivitate și alimentația dezechilibrată a fost dovedită in timpul unui experiment desfășurat în închisoare, care a arătat că deținuții au suplimentat cu vitamine, minerale și acizi grași – inclusiv faimosul omega-3, protectori ai neuronilor noștri, pe care creierul nu il poate produce singur – a comis mai puțină violență. Ceea ce înghițim ar modifica, așadar, subtil chimia creierului nostru, având repercusiuni asupra stărilor noastre de spirit, memoriei noastre și chiar, potrivit unor cercetători, asupra deciziilor noastre. Lăudată de comunitatea medicală, dieta mediteraneană ar fi remediul pentru a ne cruța sănătatea mintală. Dar suntem singurii stăpâni în alegerile noastre alimentare? La Lisabona, oamenii de știință au demonstrat că anumite bacterii intestinale interacționează cu creierul nostru pentru a ne influența comportamentul alimentar. Trecând prin Bordeaux sau Lübeck, acest documentar oferă o privire de ansamblu asupra descoperirilor recente referitoare la impactul dietei. Prin interviuri cu specialiști, animații didactice și experimente de laborator, disecă mecanismele care lucrează în această relație uluitoare și oferă lecții valoroase pentru a face din farfuria noastră un aliat al sănătății noastre mintale.
Vezi online cu traducere: