Articole

Meditatii zilnice cu Krishnamurti – A fi liber, a nu fi ocupat

krishnamurti1

Poate fi mintea liberă de trecut, liberă de gândire – nu de a crede în bine sau rău? Cum pot afla?

Eu pot doar descoperi și observa cu ce este mintea ocupată. Dacă mintea mea este ocupată cu ”bine” sau cu ”rău” atunci, ea este ocupată de trecut. Ea nu este liberă de trecut. Deci, este important a afla cât de ocupată este mintea.

Dacă aceasta este ocupată în totalitate, ea este întotdeauna ocupată cu trecutul, deoarece întreaga noastră conștiință este din trecut. Trecutul nu este doar la suprafață, ci și la cel mai profund nivel, și constrângerea subconștientului este de asemenea trecut.

Poate mintea să fie liberă, să nu mai fie ocupată? Asta înseamnă – poate fi mintea cu totul neocupată și a renunța la memorie, gândurile bune și rele, trecând dincolo, fără a alege?

În momentul în care mintea este ocupată cu un singur gând, bun sau rău, atunci aceasta este preocupată de trecut. Dacă într-adevăr asculți – nu doar verbal, ci cu adevărat, profund – atunci vei vedea că există stabilitate, dar aceasta nu este a minții, aceasta fiind libertatea față de trecut.

Cu toate acestea, trecutul nu poate fi dat deoparte. Există o observare a trecutului, o trecere prin el, dar nu ocuparea minții cu trecutul. Deci, mintea este liberă să observe fără a alege.

În cazul în care nu există alegere în mișcarea acestui flux al memoriei, nu există ocuparea minții; și atunci când mintea este ocupată, aceasta este prinsă în trecut; și atunci când este ocupată cu trecutul ea este incapabilă a vedea realitatea, adevărul, noul, originalul, necontaminatul.

 
Cartile lui Jiddu Krishnamurti se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Dacă informațiile găsite aici te-au ajutat, spune "mulțumesc" printr-o donație:


Hide picture