Articole

Meditații zilnice cu Krishnamurti – Introspecția este incompletă

Jiddu-Krishnamurti

Conștientizarea  există doar în prezent – fiind conștienți, veți vedea influența trecutului care controlează în prezent și modifică în viitor. Conștientizarea este un proces integral, nu un proces de separare.

De exemplu, dacă ne punem întrebarea: “Cred eu în Dumnezeu?” – în acest proces de a întreba pot observă dacă sunt conștient, ce anume mă face să mă întreb asta, dacă sunt conștient, pot percepe ceea ce a fost și care sunt forțele care m-au determinat să-mi pun această întrebare.

Pe de altă parte pot fi conștient de diverse forme de frică – acelea ale strămoșilor mei care au creat o anumită idee cu privire la Dumnezeu, și mi-au transmis-o mie, și combinând ideile lor cu reacțiile mele actuale, am modificat sau schimbat conceptul de Dumnezeu.

Dacă sunt conștient, eu percep acest proces al trecutului, efectul sau în prezent și în viitor, integral, ca un întreg.

Dacă suntem conștienți vedem cum prin frică a apărut conceptul de Dumnezeu sau poate a existat o persoană care a avut o experiență inițială a realității sau a lui Dumnezeu și a comunicat-o altuia care în lăcomia lui și-a însușit-o și a dat impulsul procesului de imitație.

Conștientizarea este un proces deplin (total) iar introspecția este incompletă. Rezultatul introspecției este patologic, dureros, în timp ce conștientizarea este entuziasm și bucurie.

 
Cartile lui Jiddu Krishnamurti se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Dacă informațiile găsite aici te-au ajutat, spune "mulțumesc" printr-o donație:


Hide picture