Meditatii zilnice cu Krishnamurti – Atasamentul este auto-amagire

kk6

Suntem ceea ce posedăm, suntem lucrurile față de care suntem atașați. Atașamentul nu are noblețe. Atașamentul față de cunoaștere nu este diferit față de orice altă dependență plăcută.

Atașamentul este o auto-absorpție, atât la cel mai mic cât și la cel mai înalt nivel. Atașamentul este auto-amăgire, este o evadare din falsitatea și goliciunea sinelui.

Lucrurile de care suntem atașați – proprietate, oameni, idei – devin foarte importante, căci fără aceste multe lucruri care îi umplu golul, sinele nu există. Frica de a nu fi naște posesia; și frica naște iluzia, robia concluziilor.

Concluziile, materiale sau ideatice, împiedică funcționarea, împlinirea inteligenței, a libertății în care realitatea singură poate veni în ființă; și fără această libertate inteligența este înlocuită de viclenie.

Calea vicleniei este întotdeauna complexă și distructivă. Această viclenie de auto-protecție generează atașamentul; și atunci când atașamentul provoacă suferință, tocmai această viclenie caută detașarea și găsește plăcere în mândria și vanitatea renunțării. Înțelegerea căii și metodelor vicleniei, a căilor sinelui, este începutul inteligenței. 

 
Cartile lui Jiddu Krishnamurti se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 


Multumesc frumos tuturor celor care ma sustin si tuturor celor care apreciaza informatiile publicate. Fara voi dragilor, poate acest blog nu ar exista! O donatie este un mod de a spune ca apreciati acest blog si articolele publicate.


Hide picture