Meditatii zilnice cu Krishnamurti – Atentia completa

Intelegerea cuvintelor

Ce intelegeti prin atentie? Este atentie atunci cand imi fortez mintea pentru a urmari ceva? Atunci cand spun: “Trebuie sa fiu atent, trebuie sa-mi controlez mintea, sa dau la o parte toate celelalte ganduri” – numiti asta atentie?

Desigur ca nu este atentie. Ce se intampla atunci cand mintea este obligata sa fie atenta? Se creaza o rezistenta pentru a impiedica aparitia altor ganduri; se preocupa de aceasta rezistenta, de inlaturarea gandurilor care apar, prin urmare este incapabila de atentie. Este adevarat, sau nu?

Pentru a intelege ceva in totalitate, trebuie sa-i acordati o atentie completa. Dar veti descoperi repede ca este extraordinar de dificil de realizat, deoarece iti folosesti mintea pentru a fi distras, si atunci spui: “Pentru Dumnezeu, este extraordinar sa fiu atent, dar cum pot sa o fac?” deoarece ai din nou dorinta de a obtine ceva, niciodata nu vei putea avea o atentie completa.

Cand vezi un copac sau o pasare, de exemplu, a le acorda completa atentie nu inseamna a spune: “Acesta este un stejar”, sau “Acesta este un papagal”, si a merge catre acestia. Dand un nume deja ati incetat sa mai fiti atenti.

In timp ce, daca sunteti in totalitate constienti, atenti in totalitate, atunci cand priviti ceva, veti descoperi ca o transformare completa se produce, si ca atentia totala este extraordinara.

Nu exista altceva, si nu se poate obtine atentia totala prin practica. Prin practica tu te concentrezi si asta va ridica ziduri de rezistenta care sunt concentratoare, insa nu este atentie, este excludere.

 
Cartile lui Jiddu Krishnamurti se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 


Daca doresti sa sustii acest website am atasat mai jos un buton prin care se poate face o donatie de sustinere. Prin o Donatie ajuti acest website sa poata acoperi cheltuielile de intretinere. Va multumesc tuturor pentru sustinerea acordata si interesul vostru pentru aceste informatii.