Meditatii zilnice cu Krishnamurti – Dincolo de dualitate

j-krishnamurti-1

Nu sunteți conștienți de asta? Nu sunt acțiunile sale evidente, durerea sa zdrobitoare? Cine a creat-o, nu fiecare dintre noi? Cine este responsabil pentru acestea, nu fiecare dintre noi?

Așa cum am creat ceea ce este bun, cât de puțin, la fel am creat răul însă imens, enorm. Binele și răul sunt o parte din noi și deasemenea sunt independente de noi.

Când gândim sau simțim îngust, cu invidie, cu lăcomie și ură, ne alăturăm răului care ne transformă și ne sfâșie.

Problema binelui și a răului, această problemă conflictuală, este întotdeauna alături de noi, atâta timp cât noi singuri o creăm.

Ea a devenit o parte din noi, acest ”a vrea” și ”a nu vrea”, ”a iubi” și ”a urî”, dorința și renunțarea. Noi creăm continuu această dualitate în care gândurile și sentimentele sunt prinse.

Gândul-sentiment poate merge dincolo, mai presus de bine și opusul său doar atunci când înțelegem cauza dorinței.

În înțelegerea calităților și defectelor nu există libertate în niciuna. Contrariile nu pot fuziona și trebuie transcense prin disoluția, prin sfârșitul dorinței, a poftei.

Orice opoziție trebuie să fie gândită, simțită cât mai intens și profund în toate straturile conștiinței; prin acest gând dincolo de senzație, o nouă înțelegere este trezită, care nu este un produs al dorinței sau al timpului.

Există rău în lume la care contribuim, dar la fel am putea contribui la bine.

Omul pare a se uni mai mult în ură decât în bine, dar prin înțelegere își eliberează gândirea și sentimentele de ea.

 
Cartile lui Jiddu Krishnamurti se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 


Multumesc frumos tuturor celor care ma sustin si tuturor celor care apreciaza informatiile publicate. Fara voi dragilor, poate acest blog nu ar exista! O donatie este un mod de a spune ca apreciati acest blog si articolele publicate.


Hide picture