Meditatii zilnice cu Krishnamurti – Exista ceva precum sufletul?

utuh

Deci, pentru a intelege problema mortii, trebuie sa te eliberezi de frica, care inventeaza diferite teorii despre viata de apoi, despre nemurire sau reincarnare.

Asa ca, cei din Orient spun ca exista reincarnare, ca exista o renastere, o constanta reinnoire, din nou si din nou, la nesfarsit – a sufletului, asa numitului suflet.

Acum, va rog sa ascultati cu atentie. Exista asa ceva?

Ne place sa credem ca exista asa ceva, deoarece ne ofera placere, deoarece este ceva pe care l-am stabilit dincolo de gandire, dincolo de cuvinte, dincolo; acesta este ceva etern, spiritual, care nu poate muri, si astfel gandirea se agata de acesta.

Dar exista asa ceva precum sufletul, care sa fie dincolo de timp, dincolo de gandire, ceva care sa nu fie inventat de om, ceva dincolo de natura umana, ceva care nu este formulat de mintea vicleana? – deoarece mintea observa aceasta imensa incertitudine, confuzia, nimic permanent in viata – nimic.

Relatia ta cu sotia, cu sotul tau, munca ta – nimic nu este permanent.

Si astfel, mintea inventeaza ceva care sa fie permanent, care este numit suflet.

Dar din moment ce mintea se poate gandi la acesta, acesta se afla inca in domeniul timpului – firesc, nu?

Daca ma pot gandi la ceva, aceasta este o parte a gandirii mele.

Si gandirea mea este rezultatul timpului, al experientei, al cunoasterii.

Deci, sufletul este inca in domeniul timpului.

Deci, ideea unei continuitati, a unui suflet care va renaste din nou si din nou, nu are nici un sens, deoarece este inventia unei minti speriate, o minte care doreste continuitatea, permanenta, care vrea certitudine, deoarece prin toate acestea exista speranta.

 
Cartile lui Jiddu Krishnamurti se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Sustine acest website!