Articole

Meditații zilnice cu Krishnamurti – Nu există o parte necondiționată a minții

Mintea ta este condiționată în întregime; nu există nici o parte a ei care să fie necondiționată. Această este realitatea, chiar dacă va place sau nu. Poți spune că există o parte din tine, observatorul, sufletul, atman – care nu este condiționat, dar din cauza că te gândești la el este în sfera gândirii, prin urmare este condiționat.

Puteți inventa multe teorii despre aceasta, dar realitatea este că mintea ta este condiționată atât conștient precum și inconștient, și orice efort faci pentru a te elibera, este de asemenea condiționat.

Deci, ce să facă mintea? Sau, mai degrabă, care este starea minții atunci când știe că este condiționată și face efort să se deconditioneze, ea însăși fiind condiționată? Atunci când spui, “Eu știu că sunt condiționat”, tu știi cu adevărat, sau este doar declarație verbală?

Poți cunoaște asta cu intensitatea cu care vezi o cobra? Când vezi un șarpe și-l recunoști că fiind o cobra, această recunoaștere nu este imediată? O acțiune spontană? Și când spui “Eu știu că sunt condiționat”, are aceeași semnificație vitală pentru tine ca și percepția une cobre?

Când îmi dau seama de faptul că sunt condiționat, nu este această o acțiune imediată? Nu trebuie să fac un efort să mă deconditionez. Faptul că sunt extrem de condiționat și conștientizarea acestui fapt, aduce o clarificare imediată.

Dificultatea constă în a nu realiza și înțelege toate implicațiile sale, observând totalitatea gândirii, chiar și foarte subtilă și vicleană, oricât de sofisticată sau filosofică, că fiind totuși condiționată.

 
Cartile lui Jiddu Krishnamurti se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Dacă informațiile găsite aici te-au ajutat, spune "mulțumesc" printr-o donație:


Hide picture