Articole

Meditatii zilnice cu Krishnamurti – Nu exista o parte neconditionata a mintii

Mintea ta este conditionata in intregime; nu exista nici o parte a ei care sa fie neconditionata. Aceasta este realitatea, chiar daca va place sau nu. Poti spune ca exista o parte din tine, observatorul, sufletul, atman – care nu este conditionat; dar din cauza ca te gandesti la el este in sfera gandirii, prin urmare este conditionat.

Puteti inventa multe teorii despre aceasta, dar realitatea este ca mintea ta este conditionata atat constient precum si inconstient, si orice efort face pentru a se elibera, este de asemenea conditionat.

Deci, ce sa faca mintea? Sau, mai degraba, care este starea mintii atunci cand stie ca este conditionata si face efort sa se deconditioneze, ea insasi fiind conditionata? Atunci cand spui, “Eu stiu ca sunt conditionat”, tu stii cu adevarat, sau este doar declaratie verbala?

Poti cunoaste asta cu intensitatea cu care vezi o cobra? Cand vezi un sarpe si-l recunosti ca fiind o cobra, aceasta recunoastere nu este imediata? O actiune spontana? Si cand spui “Eu stiu ca sunt conditionat”, are aceeasi semnificatie vitala pentru tine ca si perceptia une cobre?

Cand imi dau seama de faptul ca sunt conditionat, nu este aceasta o actiune imediata? Nu trebuie sa fac un efort sa ma deconditionez. Faptul ca sunt extrem de conditionat, si constientizarea acestui fapt, aduce o clarificare imediata.

Dificultatea consta in a nu realiza si intelege toate implicatiile sale, observand totalitatea gandirii, chiar si foarte subtila si vicleana, oricat de sofisticata sau filosofica, ca fiind totusi conditionata.

 
Cartile lui Jiddu Krishnamurti se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Ajuta-ma sa traduc din text in voce audio cat mai multe articole postate.

(Doriti un anumit articol sa fie tradus din text in voce audio, trimite-ti un mesaj de cerere traducere)

Dacă informatiile găsite aici ti-au fost de folos, spune "mulțumesc" printr-o donație de sustinere:


Hide picture