Meditatii zilnice cu Krishnamurti – Relatia este o oglinda

krisnaobservator

Cunoasterea de sine nu se conformeaza nici unei formule. Poti merge la un psiholog sau la un psihanalist pentru a afla mai multe despre tine, dar asta nu este cunoastere de sine.

Cunoasterea de sine vine in fiinta atunci cand suntem constienti de noi insine in relatie, care ne arata ceea ce suntem in fiecare moment, clipa de clipa.

Relatia este o oglinda in care ne vedem asa cum suntem in realitate.

Dar cei mai multi dintre noi sunt incapabili de a se vedea pe ei insisi asa cum sunt in relatie, deoarece imediat incep sa condamne sau sa justifice ceea ce vad.

Judecam, evaluam, comparam, negam sau acceptam, insa niciodata nu observam realitatea prezenta si pentru majoritatea oamenilor, acesta pare a fi cel mai dificil lucru de facut; insa doar acesta este singurul inceput pentru cunoasterea de sine.

Daca cineva este capabil a se vedea pe sine in aceasta extraordinara oglinda a relatiei, pe care sa nu o denatureze, daca poate doar privi in aceasta oglinda cu toata atentia si vazand efectiv ceea ce este, fiind constient de realitate, fara condamnare, fara judecata, fara evaluare – si face asta sincer, cu interes – atunci va descoperi ca mintea se poate elibera pe sine de toate conditionarile; si doar apoi mintea este libera pentru a descoperi ce este dincolo de domeniul gandirii.

Pana la urma, totusi, invatand chiar si foarte putin, mintea este constient sau inconstient limitata, conditionata, si orice extindere sau largire a acestei conditionari, este inca in domeniul gandirii.

Deci, libertatea este ceva cu totul diferit.

 
Cartile lui Jiddu Krishnamurti se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Daca doresti sa multumesti pentru informatiile publicate, o poti face prin o donatie de sustinere!