Jiddu Krishnamurti – Insanatosirea relatiei
Nu există nicio relaţie între doi oameni, nici măcar între cele două imagini pe care le au unul faţă de celălalt. Fiecare trăieşte în propria sa izolare şi “relaţia” este doar privitul peste zid. Deci, oricum am privi, superficial sau foarte foarte profund, există această agonie, conflictul şi durerea.
Dacă ne privim vieţile şi ne observăm relaţiile, vom vedea un proces de construire a unei rezistenţe împotriva altuia, un zid peste care privim şi îi observăm pe ceilalţi: dar noi menţinem întotdeauna acest zid, rămânând in spatele său fie că este un zid psihologic, unul material, un zid economic sau naţional. Atâta timp cât vom trăi în izolare, în spatele unui zid, nu exista nicio relaţie cu un altul: iar noi trăim închişi deoarece este mult mai plăcut şi credem că este mult mai sigur.
Această evadare o numim “relaţie”, chiar dacă este o relaţie cu proprietatea, cu oamenii sau cu ideile. Şi aceasta este starea în care trăim, cu oamenii, cu lucrurile, ca nişte mijloace care ascund propria noastră sărăcie interioară. Iar noi suntem ataşaţi cu atâta disperare deoarece noi înşine suntem goi, in noi înşine nu este nimic; de frica acestui gol ne ataşăm de lucrurile exterioare, de idei, de idealurile pe care ni le-am auto-proiectat.
Deci relaţia celor mai mulţi dintre noi este de fapt un proces de izolare şi evident acest tip de relaţie construieste o societate care de asemenea duce la izolare. Exact asta se întâmplă în întreaga lume. Rămâi în izolarea ta şi întinzi mâna peste zid, numind asta naţionalism, fraternitate sau cum doriţi, dar în realitate guvernele suverane, armata, continuă să existe. Dar agăţându-te de propriile limite, crezi că poţi crea unitate in lume, o lume a păcii – ceea ce este imposibil! Atâta timp cât aveţi o frontieră, fie naţională, economică, socială sau religioasă, este un fapt evident că nu poate exista pace in lume.
Deşi cineva poate avea o soţie şi copii, totuşi, in sine, procesul auto-izolării există şi merge mai departe. Deşi trăiesc împreuna in aceeaşi casă, fiecare este izolat de propriile sale ambiţii, de propriile sale temeri, de propria lui durere. Ai o imagine despre ea, iar ea are o imagine despre tine, iar tu ai propria ta imagine despre tine! Relaţia este intre aceste imagini şi nu este o relaţie reală.
Când iţi spun “te cunosc” vreau să spun că te-am cunoscut ieri. Eu nu te cunosc in realitate acum. Tot ceea ce ştiu este imaginea mea despre tine. Această imagine este alcătuită de ceea ce ai spus laudativ despre mine, sau m-ai insultat, sau ai tăcut pentru mine – această imagine este alcătuită din toate amintirile pe care le am despre tine – şi imaginea ta despre mine este alcătuită în acelaşi mod, şi acestea sunt cele două imagini care au relaţii şi care ne împiedică să comunicăm cu adevărat unul cu celălalt.
Prin urmare, este important să înţelegem, nu intelectual, ci cu adevărat, în viaţa zilnică, cum ne construim imaginea despre soţia sau soţul nostru, despre aproapele nostru, copilul, ţara, despre politicienii şi zeii noştri – prin urmare nu avem nimic, doar aceste imagini.
Aceste imagini crează spaţiu între tine şi ceea ce observi, iar in acest spaţiu exista conflict; acum vom încerca să descoperim împreună, dacă este posibil, să ne eliberăm de acest spaţiu pe care l-am creat, nu doar în afara noastră, ci şi in noi, spaţiu care separă oameni în oricare din relaţiile lor.
Viaţa este relaţia care se exprimă prin contact cu lucrurile, cu oamenii şi cu ideile. Prin înţelegerea relaţiei vom avea capacitatea de a întâlni pe deplin şi in mod adecvat viaţa.
Relaţia, cu siguranţă este oglinda in care te descoperi. Fără relaţie “tu” nu exişti. A exista înseamnă a fi relaţional: a fi relaţionat este existenţa. “Tu” exişti numai în relaţie; altfel nu exişti, existenţa nu are niciun sens. Tu nu exişti doar datorită faptului că te-ai născut. Tu exişti deoarece ai legături, eşti relaţionat, iar lipsa de înţelegere a relaţiei este cea care cauzează conflictul.
Cei mai mulţi dintre noi vedem în relaţie, în această oglindă, lucrurile care ne preocupă: noi nu vedem ceea ce este. Noi mai degrabă idealizăm, evadăm, trăim mai degrabă in viitor decât să înţelegem relaţia în prezentul imediat.
Deci relaţia este imediată. Relaţia este singurul lucru pe care îl avem, şi fară înţelegerea acestei relaţii noi nu putem descoperi realitatea. Deci, pentru a produce o schimbare completă în structura socială, în societate, individul trebuie să-şi însănătoşească relaţia şi însănătoşirea relaţiilor este începutul transformării.
Avem mereu experienţe, fie că le conştientizăm sau nu. Fiecare experienţă lasă un semn: aceste semne se acumulează zi de zi şi devin imagini. Cineva te insultă, şi in acel moment deja îţi formezi o imagine despre celălalt. Sau cineva te flatează şi din nou se formează o imagine. Deci, în mod inevitabil, fiecare reacţie construieşte o imagine. Şi după ce a fost creată este posibil să aibă un sfârşit?
Soţia mea îmi spune: “Eşti un prost.” Nu-mi place şi asta lasă un semn în mintea mea. Ea spune altceva, care lasă de asemenea un semn în mintea mea. Aceste semne sunt imagini ale memoriei. Acum, când ea-mi spune: “Eşti un prost.”, dacă chiar în acea clipă eu sunt conştient, cu o totală atenţie, atunci nu va rămâne niciun semn din toate acestea – ea ar putea avea dreptate!
Deci, neatenţia naşte imaginile: atenţia eliberează mintea de imagini. Acest lucru este foarte simplu.
Krishnamurti mi-a spus: “Eu nu sunt împotriva sexului: este firesc atunci când oamenii suni tineri dar acum, asita, observă dacă poţi vedea sexul diferit.”
“Ce vrei să spui cu asta?” – am întrebat.
El a spus: “Nu-l suprima. Dar nu te abandona lui. Şi nu fugi de el.”
“Atunci ce să fac, dacă nu-l suprim, dacă nu fug de el şi nici nu mă abandonez lui?” – am întrebat.
“Incearcă – a spus el – vei vedea.”
Am făcut-o. Am simţit cea mai uluitoare energie, un sentiment de a fi prezent cu totul in viaţă. El a spus că se putea vedea schimbarea în mine. Sentimentul a durat o săptămână, şi nu am reuşit sa-l retrăiesc.
Cartile lui Jiddu Krishnamurti se pot vedea la linkurile de mai jos:
- link 1 - aceasta pagina
- link 2 - aceasta pagina