Meditatii zilnice cu Krishnamurti – Observatia directa

kris

De ce prind ideile rădăcini în mințile noastre? De ce sunt ideile foarte importante și nu faptele? De ce ideile, teoriile au o semnificație mai mare decât realitatea?

Este oare pentru că nu putem înțelege realitatea, sau nu avem această capacitate, sau ne este frică să ne confruntăm cu realitatea?

Prin urmare, ideile, speculațiile, teoriile sunt un mijloc de scăpare, de evadare din realitate. Puteți fugi, puteți face orice lucru; realitatea este aici, realitatea este că ești furios, că ești ambițios, obsedat de sex, de zeci de lucruri.

Le poți reprima, le poți transmuta, care este o altă formă de suprimare, le poți controla, dar orice suprimare, control sau disciplină sunt idei.

Nu prin idei ne risipim energia? Nu ideile fac mintea monotonă, plictisită?

Puteți fi inteligenți în speculații, în citate; însă este evident că mintea monotonă, plictisită a citit mult și citează mult.

Șterge conflictul și opoziția dintr-o singură mișcare și prin urmare trăiește în realitate și eliberează energia pentru a face față realității.

Pentru cei mai mulți dintre noi, contradicția este un domeniu extraordinar în care este prinsă mintea.

Aș vrea să fac ceva, dar eu fac ceva cu totul diferit; dar dacă mă confrunt cu realitatea dorinței de a face acest lucru, nu este nici o contradicție; și prin urmare cu o singură mișcare am eliminat în totalitate orice sentiment de opoziție și mintea mea este atunci în totalitate interesată de ceea ce este, și de a înțelege ceea ce este.

 
Cartile lui Jiddu Krishnamurti se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 


Dacă informatiile găsite aici te-au ajutat, spune "mulțumesc" printr-o donație:


Hide picture