Meditatii zilnice cu Krishnamurti – Cunoasterea presupune autoritate

krisnaobservator

Nu exista miscarea de invatare atunci cand avem acumulare de cunostinte, cele doua sunt incompatibile, acestea sunt contradictorii.

Miscarea, libertatea invatarii, implica o stare in care mintea nu are nici o experienta anterioara stocata sub forma de cunostinte.

Cunoasterea se dobandeste, in timp ce invatarea este o miscare continua care nu este un proces aditiv sau cumulativ, prin urmare miscarea invatarii implica o stare in care mintea nu are nici o autoritate.

Intreaga cunoastere presupune autoritate, si mintea care este inradacinata in autoritatea cunoasterii nu are posibilitatea de a invata.

Mintea poate invata doar atunci cand procesul aditiv a incetat complet.

Este destul de dificil pentru cei mai multi dintre noi sa faca diferenta intre invatare si dobandirea cunostintelor.

Prin experienta, prin lectura, prin ascultare, mintea acumuleaza cunostinte; acesta este un proces de adaugare la ceea ce este deja cunoscut, si cu acest fundal de cunostinte va functiona.

Acum, ceea ce numim noi in general invatare este acelasi proces de a dobandi cateva noi informatii pentru a le adauga bagajului de cunostinte pe care le avem deja.

Dar eu vorbesc despre ceva cu totul diferit. Invatarea nu inseamna adaugarea la ceea ce stii deja.

Puteti invata doar atunci cand nu exista nici un atasament fata de trecut si de cunostinte, ceea ce inseamna ca atunci cand vezi ceva nou sa nu-l traduci in termeni si sabloane cunoscute.

Mintea care invata este o minte inocenta, in timp ce mintea care dobandeste cunostinte este imbatranita, statica, corupta de trecut.

O minte inocenta percepe instantaneu, invata tot timpul fara a acumula, si o astfel de minte este cu adevarat matura. 

 
Cartile lui Jiddu Krishnamurti se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 


Avem nevoie de tine. Susține-ne cu o donație! Generozitatea și interesul atâtor oameni pentru aceste informatii face posibila existenta acestui website. Fiind un spaţiu 100% independent, ne bazăm pe donaţiile vizitatorilor, fără de care acest website poate nu ar fi existat.


Hide picture