Articole

Meditatii zilnice cu Krishnamurti – Omul religios

kk6

Care este starea mintii care afirma: “eu nu stiu daca exista Dumnezeu, daca exista iubire”, adica atunci cand nu exista nici un raspuns al memoriei?

Va rog sa nu raspundeti imediat la aceasta intrebare, deoarece daca o faceti raspunsul va fi doar recunoasterea a ceea ce credeti ca ar trebui sau nu ar trebui sa fie. Daca spui: “este o stare de negare”, tu o compari cu ceea ce stii deja; prin urmare acea stare in care spui “nu stiu” este inexistenta.

Deci mintea care este capabila a spune “eu nu stiu” se afla in starea unica in care orice poate fi descoperit.

Dar omul care spune: “eu stiu”, omul care a experimentat o infinitate de varietati de experiente umane si a carui minte este impovarata de informatii, de cunostinte enciclopedice, poate el experiemnta vreodata ceva care nu poate fi acumulat?

Aceasta va fi extrem de greu.

Cand mintea lasa deoparte toate cunostintele pe care le-a dobandit, atunci cand pentru ea nu mai exista nici un Buddha, nici un Christ, nici un maestru, nici un invatator, nici un fel de religie, nici o invatatura; atunci cand mintea este complet singura, necontaminata, ceea ce inseamna ca miscarea ei a ajuns la final, doar atunci exista posibilitatea unei extraordinare revolutii, a unei fundamentale schimbari.

Omul religios este cel care nu apartine nici unei religii, nici unei natiuni, nici unei rase, care este complet singur interior, intr-o stare de ne-cunoastere, si pentru el binecuvantarea sacrului vine in fiinta.

 
Cartile lui Jiddu Krishnamurti se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Dacă informatiile găsite aici ti-au fost de folos, spune "mulțumesc" printr-o donație de sustinere:


Hide picture