Articole

Bruce Lipton – Mintea constienta: creativa, nobila

IMG_20151017_112419

Pentru a înţelege mai bine cum funcţionează lucrurile, să aprofimdăm puţin relaţia dintre creier şi minte. Creierul uman este un dispozitiv fizic, ca un radio. Mintea – atât cea conştientă, cât şi cea subconştientă – poate fi asimilată programelor pe care le asculţi la radio. Activitatea minţii conştiente este în primul rând asociată cu activitatea neurală de procesare a cortexului prefrontal, ultima acumulare evolutivă a creierului uman.

Mintea conştientă este sediul identităţii personale. Ea te identifică drept individ distinct, spirit unic. Mintea conştientă îţi administrează dorinţele, pasiunile şi aspiraţiile personale. Atunci când eşti întrebat ce fel de relaţii îţi doreşti în viaţă, minunatul, nobilul răspuns vine de la mintea conştientă: vreau o relaţie bazată pe iubire, egalitate şi respect, precum şi pe atracţie sexuală. Aceasta este mintea gândirii pozitive, care lipeşte pe frigider bileţele pe care scrie: Merit o relaţie plină de iubire sau Mănânc alimente sănătoase.

Tot ea este şi mintea creativă, care poate privi în trecut şi în viitor, nefiind condiţionată de timp. Mintea conştientă îţi poate răspunde la întrebări despre ce vei face miercurea viitoare sau ce ai făcut miercurea trecută. Este mintea care se poate detaşa de momentul prezent şi poate visa toată ziua, cu ochii deschişi, la ce s-ar putea întâmpla: s-ar putea să câştigi la loto sau s-ar putea să-l întâlneşti pe Făt-Frumos.

Se pune o întrebare însă: dacă mintea conştientă nu are grijă de momentul prezent, pentru că e prea ocupată cu gânduri măreţe sau visează la ce fel de viaţă ţi-ai dori să trăieşti, atunci cine se află la cârmă ?

Cercetătorii din domeniul neuroştiinţei spun că, din cauza capacităţii minţii conştiente de a trece de la un gând la altul, oamenii îşi folosesc mintea constienta , creativă, pentru a-şi controla activitatea cognitivă, care reglementează comportamentul, doar aproximativ 5% din timp, în medie (aşa cum am menţionat şi mai sus, dar merită repetat). Implicit, restul de 95% din activitatea noastră cognitivă este controlat de programe predobândite, descărcate în mintea subconştientă.

 
Cartile lui Bruce Lipton se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Ajuta-ma sa traduc din text in voce audio cat mai multe articole postate.

(Doriti un anumit articol sa fie tradus din text in voce audio, trimite-ti un mesaj de cerere traducere)

Dacă informatiile găsite aici ti-au fost de folos, spune "mulțumesc" printr-o donație de sustinere:


Hide picture