Omraam Mikhael Aivanhov – Corpul lui Adam Kadmon

Arborele Vieţii este universul pe care Dumnezeu îl locuieşte şi îl impregnează cu existenţa sa; el reprezintă viaţa divină care circulă prin toată creaţia. Şi fiinţa umană, care a fost creată după chipul lui Dumnezeu, este deci de asemenea o imagine a universului. Desigur, când observăm manifestările majorităţii oamenilor, putem spune că omul nu e mare lucru. Da, omul nu e aproape nimic, dar el e de asemenea universul întreg, el e Dumnezeu.

Inteligenţa noastră, care nu poate concepe decât lumea în trei dimensiuni, este incapabilă să observe omul sub toate aspectele. Ceea ce vedem, atingem şi auzim despre el nu reprezintă decât un aspect foarte limitat. Omul veritabil, nu îl cunoaştem, nu cunoaştem despre el decât învelişurile. Ca şi scafandrul îmbrăcat în costum sau eschimosul învelit în multe piei, omul e acoperit de multe piei, şi numai pe ele le cunoaştem, mai mult sau mai puţin. Dacă am putea, pentru a spune aşa, să retragem aceste piei unele după altele, am descoperi un punct minuscul, un atom de lumină. Dar în acelaşi timp înţelegem că omul e imens de mare şi că îmbrăţişează universul întreg. Aceste două afirmaţii sunt adevărate în acelaşi timp, şi acest adevăr e simbolizat prin cercul cu un punct în centru, semnul soarelui: punctul infinit de mic, fără dimensiune, şi cercul infinit de mare, care strânge şi unifică totul. De noi depinde acum să căutăm acest om, cel adevărat, cel care e în noi, cel care e după chipul lui Dumnezeu.     

Când Kabbala vorbeşte de creaţia omului, nu e vorba de fiinţele umane care suntem, ci de Adam Kadmon, nume care semnifică omul (Adam) primordial (Kadmon). Adam Kadmon este omul cosmic al cărui corp e format din constelaţii şi din lumi. Acesta e corpul lui Adam Kadmon, prima fiinţă creată de Dumnezeu. Şi Dumnezeu este deasupra întregului univers creat, El este deasupra sefiei Kether. Acest Adam începe în Kether. Kether e capul lui Adam Kadmon. Hohmah este ochiul lui drept şi partea dreaptă a feţei sale. Binah este ochiul stâng şi partea stângă a feţei sale. Hessed este braţul drept, Gebourah braţul stâng, Tiphereth inima şi plexul solar, Netsah coapsa dreaptă, Hod coapsa stângă, Iesod sexul şi Malhouth picioarele.

Adam Kadmon este arhetipul, iar noi suntem o celulă, o reflexie a lui. Putem stabili asemănări între Adam Kadmon şi entitatea pe care creştinii o numesc Crist, pentru a vă arăta relaţiile care există între ei, dar mă tem că o să vă tulbur.

Tot ceea ce putem spune despre subiectul om este aproximativ ca ceea ce putem spune despre subiectul Dumnezeu. De aceea suntem obligaţi să ne servim de imagini, de simboluri, de analogii. Studiind Arborele sefirotic, care e o relexie a universului, vom cunoaşte adevăratele dimensiuni ale omului. Şi invers, putem avea o idee despre univers ştiind că omul a fost creat după imaginea sa. Aceasta înseamnă că studiind omul, natura sa, funcţiile sale, ajungem să cunoaştem universul. Pentru că totul se reflectă în om. Pentru a găsi soluţia problemelor filozofice cele mai abstracte, e suficient să observăm omul.

Omul e o cheie şi este construit după forma unei chei. De ce vechii egipteni reprezentau pe hierofanţii lor cu acest simbol în mână? Cheia e un rezumat al omului, şi cu această cheie Iniţiatul poate deschide cele 50 de porţi ale lui Binah, Mama cosmică, materia primordială. Cel ce posedă cheia reuşeşte să deschidă cele 50 de porţi, adică să cunoască toate proprietăţile numerelor şi entităţilor, ca şi toate relaţiile care se pot stabili între ele. El urcă şi coboară pe scara cosmică şi toată bogăţia universului creat de Dumnezeu este la dispoziţia sa, din moment ce a descoperit în el cheia pentru a descoperi toate porţile.

Oricare ar fi gradul său de evoluţie, fiinţa umană, creată după chipul lui Dumnezeu, e locuită de un suflet superior care atinge Cerul şi care e o emanaţie a lui Dumnezeu Însuşi. De aceea existenţa voastră nu va avea sens decât atunci când veţi intra în contact cu acest suflet nemuritor care e lumină, armonie şi putere. Prin intermediul acestui suflet puteţi comunica cu Creatorul şi în acelaşi timp cu universul pe care El l-a creat, pentru că sufletul este el însuşi o chintesenţă a acestui univers. Şi dacă vă gândiţi la el, dacă veţi recurge mai des la el, veţi începe să înţelegeţi cine este Eu-l vostru veritabil. Atunci, conştiinţa voastră se va trezi, vibraţiile sale vor deveni mai intense, până în ziua în care se va contopi în conştiinţa acestui Suflet sublim, şi veţi una cu Dumnezeu.

Omul îşi are originea în Dumnezeu, şi Dumnezeu este Cel care lucră prin intermediul lui. Într-o zi omul se va întoarce la Dumnezeu, el va dispărea topindu-şi entitatea individuală în Dumnezeu. Desigur, această idee nu va place unora, care văd în aceasta un atentat al libertăţii lor individuale. Dar fie că o vor sau nu, este aceasta realitatea. Deci, cât de des puteţi, în loc să pierdeţi timpul cu inutilităţi, cu repetarea necazurilor, păsurilor voastre şi aşa mai departe, gândiţi-vă la acest suflet care sunteţi, dar care nu se suprapune exact cu voi înşivă pentru că nu ştiţi cum să vă uniţi cu el. Repetând des acest exerciţiu, veţi simţi încet încet pacea şi bucuria – mai ales bucuria – învăluindu-vă.

De la pietre şi plante până la Arhangheli şi până Dumnezeu, tot ceea ce există în univers există de asemenea şi în om. În corpul nostru fizic chiar, toate elementele creaţiei sunt prezente. Nimic nu lipseşte, de aceea putem progresa până la infinit fără să ne oprim niciodată. Dar pentru aceasta trebuie să lucrăm asupra materiei noastre, făcând-o mai suplă, transparentă şi să o facem să vibreze până ea va putea exprima lumea divină. Astfel ne vom putea manifesta într-o zi în plenitudine, aşa cum suntem în înalt.

Dar pentru a ne ghida în viaţa noastră spirituală şi pentru a ne orienta pe ce drum să mergem, avem nevoie de o metodă. Pentru mine, v-am spus, această metodă este lucrul cu Arborele sefirotic. De aceea insist în fiecare zi să învăţaţi să aprofundaţi toate aspectele lui. Cu Malhouth, concretizaţi lucrurile. Cu Iesod, vă putificaţi. Cu Hod, le înţelegeţi şi le explicaţi. Cu Nestah, le daţi graţia. Cu Tiphereth, le iluminaţi. Cu Gebourah, luptaţi pentru a le apăra. Cu Hessed, le subordonaţi ordinului divin. Cu Binah, le daţi stabilitate. Cu Hohmah, le faceţi să intre în armonia universală. În fine, cu Kether, puneţi pe ele sigiliul eternităţii.

Învăţaţi să meditaţi asupra celor zece sefiroturi având în conştiinţă că Arborele Vieţii e în voi, şi că singura activitate care merită făcută este de a-l face să crească, să înflorească şi să dea fructe. Câţi ani, câte reîncarnări trebuie să aibă fiecare dintre voi, pentru a deveni fiecare dintre voi cu adevărat Arborele Vieţii… aceasta nu trebuie să vă preocupe. De mii de ori va trebui să veniţi, poate, până când aceste zece sefire care sunt înscrise în voi vor începe să vibreze şi până când fiinţa voastră interioară va fi luminată de toate luminile Arborelui Vieţii.

 
Cartile lui Omraam Mikhael Aivanhov se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 


Dacă informatiile găsite aici te-au ajutat, spune "mulțumesc" printr-o donație:


Hide picture