Articole

Patricia Burchat – Materia intunecata si energia intunecata

Fiziciana Patricia Burchat dezvăluie două componente de bază ale universului: materia întunecată şi energia întunecată. Universul este alcătuit în proporţie de 96% din ele, totuşi ele nu pot fi măsurate direct, dar au o influenţă imensă.

Vezi online cu traducere:

De unde venim? Depinde pe cine intrebi. De exemplu, un astrofizician ti-ar raspunde ca anumite componente chimice din organismul nostru au fost create in miezul unor stele. Pe de alta parte, un biolog evolutionist ar privi similitiduinile dintre ADN-ul nostru si cel al primatelor, ajungand la concluzia ca suntem maimute evoluate. Lisa Randall, fizician teoretic de la Universitatea Harvard, are o alta versiune, o varianta noua pe care o descrie in cea mai noua carte a sa, Dark Matter and the Dinosaurs, si care are legatura cu materia întunecată.

Randall a scris mai multe carti despre stiinta inclusiv best sellerul Warped Passages: Unravelling the Mysteries of the Universe’s Hidden Dimensions. Studiile sale de la Harvard explora cosmologia si fizica teoretica a particulelor.

In cea mai noua carte a sa, susine ca extinctia dinozaurilor, necesara aparitiei oamenilor, are legatura cu materia întunecată. Este o materie misterioasa, invizibila ce ar compune 85% din Univers.

Paleontologii sunt in mare parte de acord ca o cometa de 14.4 km lungime a lovit Terra acum 66 milioane de ani. Impactul a sters 75% din specii de pe fata Pamantului, inclusiv pe cea a dizonaurilor. Printre supravietuitori s-au numarat primatele mici. In urmatorii 66 milioane de ani, aceste primate s-au diversificat, au crescut, au invatat sa mearga pe doua picioare si si-au dezvoltat creierul prin intermediul caruia au inventat mai tarziu pizza delivery.

Ce a determinat cometa sau asteroidul sa se ciocneasca de planeta noastra pentru a le da primatelor sansa de a prospera? Ar putea fi vorba de intamplare sau noroc, dar Randall nu ar fi de acord cu nici una. In cartea sa, descrie o zona cu materie intunecata din galaxia noastra similara unei clatite care ar fi responsabila de aparitia noastra ca specie.

Materia intunecata nu a fost niciodata detectata direct. Totusi, exista suficiente dovezi ale influentei sale gravitationale in Univers acceptate de majoritatea oamenilor de stiinta, care sunt de acord ca materia intunecata este o forma misterioasa de materie pe care nu o putem vedea sau atinge, dar care se afla peste tot in cosmos.

In general, materia intunecata tinde sa se concentreze in halouri uriase in jurul galaxiilor, dar Randall crede ca ar putea exista si in jurul stelelor sau planetelor. Daca exista materie intunecata in acea zona teoretizata de Randall, atunci aceasta cu siguranta ar avea o influenta gravitationala asupra obiectelor din jurul sau, inclusiv asupra sistemului nostru solar, dar sistemul nu se afla intotdeauna aproape de discul imaginat de ea, care este si miezul teoriei sale. Pe masura ce sistemul solar se invarte in jurul centrului galactic, la fel cum Terra se invarte in jurul Soarelui, oscileaza deasupra si dedesubtul planului galactic intr-un ritm intrigant.

O echipa de astronomi a facut o estimare a ritmului oscilatiei si a calculat ca sistemul solar trece prin planul galactic o data la 32 milioane de ani, ceea ce inseamna ca, daca exista si un plan al materiei intunecate „asezat” pe planul galactic, trecem prin el la fel de des. Culmea, exista dovezi care ne arata ca extinctiile in masa au avut loc in acest ritm, o data la 25-35 milioane de ani!

Aceasta potrivire i-a determinat pe Randall si colegul sau, Matthew Reece, sa sugereze o legatura in lucrarea lor stiintifica publicata in Physical Review Letters anul trecut, ipoteza dezvoltata de Randall in cartea sa. Ea teoretizeaza ca atunci cand trecem prin discul de materie intunecata, gravitatia exercitata de materia intunecata agita Norul Oort, limita sistemului solar compusa din corpuri inghetate suspendate. Acesta se afla la 2 ani-lumina de Soare si este compus din obiecte de cel putin 19 km in diametru.

Daca un obiect de 19 km diametru ar lovi Terra astazi, ar sterge viata pe care o cunoastem. Randall asta crede ca s-a intamplat acum 66 milioane de ani. Din pacate este imposibil sa dam timpul inapoi pentru a demonstra existenta discului intunecat pentru a proba teoria lui Randall. Daca stelele se deplaseaza in moduri care nu pot fi explicate de cantitatea materiei vizibile din jurul lor, ar putea fi o dovada a existentei discului intunecat. E destul de complicat de analizat, pentru c aexista peste 100 de miliarde de stele in Calea Lactee, iar materia intunecata este foarte dificil de prezis.

In concluziile sale, Randall a scris:

 

„Intr-un sens global, suntem cu totii urmasi si Chicxulub, locul in care a lovit obiectul cosmic ce a omorat dinozaurii. Este parte a istoriei noastre, una pe care ar trebui sa o intelegem. Daca este adevarata, teoria prezenta in cartea aceasta ar insemna ca materia intunecata ar fi responsabila atat de schimbarea irevocabila a lumii noastre cat si de existenta noastra.”

 

 
Cartile lui Stephen Hawking se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Dacă informațiile găsite aici te-au ajutat, spune "mulțumesc" printr-o donație:


Hide picture