Articole

Rajneesh (Osho) – Cu tine insuti: Adevarata ta natura

Singurătatea este ca o floare, o înflorire de lotus în inima ta. Singurătatea este bună, singurătatea este sănătate. Este bucuria de a fi tu însuti. Este bucuria de a avea spaţiul tău.

Meditaţia înseamnă fericirea de a fi tu cu tine însuţi… Omul este cu adevărat în viaţă atunci când a devenit capabil de aceasta, atunci când nu mai depinde de nimeni, de nici o situaţie, de nici o problemă. Şi, pentru că este a ta, poate rămâne cu tine dimineaţă, seară, zi, noapte, în tinereţe sau la bătrâneţe, în sănătate şi în boală. De asemenea, în viaţă şi în moarte, poate rămâne pentru că nu este ceva care ţi se întâmplă din afară. Este ceva bine înrădăcinat în tine. Este chiar natura ta… natura sinelui tău.

O călătorie spre interior este una către singurătatea absolută; nu poţi lua pe nimeni cu tine. Nu poţi împărtăşi centrul tău cu nimeni, nici măcar cu persoana pe care o iubeşti. Nu este în natura lucrurilor; nimic nu poate fi făcut în legătură cu acest lucru. Din clipa în care intri, toate conexiunile cu lumea exterioară sunt distruse; toate podurile sunt sfărâmate. De fapt, întreaga lume dispare.

De aceea, misticii au denumit această lume iluzorie maya, nu pentru că nu există, dar pentru meditator, cel care intră, este ca şi cum lumea nu ar exista. Tăcerea este atât de profundă; nici un zgomot nu o poate pătrunde. Singurătatea este atât de profundă încât omul are nevoie de curaj. Dar, din singurătate, explodează fericirea. Din acea singurătate – experienţa lui Dumnezeu. Nu există altă cale; nu a fost niciodată o alta şi nici nu va fi.

Sărbătoreşte această singurătate, sărbătoreşte acest spaţiu pur, un mare cântec va creşte în inima ta. Şi va fi un cântec al conştiinţei, al meditaţiei. Va fi un cântec al unei păsări singuratice care strigă la distanţă – nu strigă la cineva în particular, doar cântă pentru că inima îi este plină şi vrea să strige, pentru că norul este plin şi vrea să plouă, pentru că floarea este plină şi petalele se deschid iar parfumul este eliberat… fără să îi fie destinat cuiva. Permite-i singurătăţii tale să devină un dans.

Sinele tău real

Meditaţia este doar un instrument pentru a te face prezent la adevăratul tău sine – nu cel care este creat de tine, care nu are nevoie să fie creat de tine, ci ceea ce eşti deja. Eşti născut cu el. Tu eşti el! Dar e nevoie să fie descoperit. Dacă nu este posibil sau dacă societatea nu permite să se întâmple acest lucru… şi nici o societate nu va permite acest lucru pentru că adevăratul sine este periculos: periculos pentru instituţia bisericii, periculos pentru stat, periculos pentru mulţime, periculos pentru tradiţie, pentru că, odată ce un om îşi ştie adevăratul sine, el devine un individ.

Nu mai aparţine psihologiei mulţimii; el nu va fi superstiţios şi nu poate fi exploatat, nu mai poate fi condus ca o vită, nu i se mai poate ordona sau comanda. El va trăi în armonie cu lumina sa; va trăi din propria viaţă spirituală interioară. Viaţa lui va avea o frumuseţe fascinantă şi integritate. Dar societăţii îi este teamă tocmai de aceste lucruri.

Persoanele integre devin indivizi, iar societatea are nevoie de non-indivizi. În loc de individualitate, societatea ne învaţă cum să fim o personalitate. Cuvântul „personalitate” trebuie să fie înţeles. Vine de la rădăcina persona – persona înseamnă o mască. Societatea îţi dă o idee falsă a ceea ce eşti; îţi dă numai o jucărie, iar tu te agăţi de acea jucărie pentru întreaga viaţă.

După părerea mea, aproape toţi sunt în locul greşit. Persoana care ar fi fost un foarte bun doctor este pictor, iar persoana care ar fi fost un pictor foarte bun este doctor. Se pare că nimeni nu este la locul potrivit; de aceea, toată societatea este într-o aşa mare debandadă. Persoana este condusă de alţii; nu este condusă de propria intuiţie.

Meditaţia te ajută să-ţi dezvolţi propria capacitate de a intui. Devine foarte clar ce te va împlini, ce te va face să înfloreşti. Şi, orice-ar fi, va fi diferit pentru orice individ – aceasta este semnificaţia cuvântului „individ”: suntem unici cu toţii. Iar căutarea acestei unicităţi este o mare plăcere, o mare aventură.

 
Cartile lui Osho se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Dacă informațiile găsite aici te-au ajutat, spune "mulțumesc" printr-o donație:


Hide picture