Articole

Rob Bell – Trezirea Spirituala

ROB BELL: Pentru mine, singura credinţă pe care merită s-o ai este cea care onorează binele, adevărul şi frumuseţea, oriunde le întâlneşti. Este o îmbrăţişare expansivă, plină de bucurie, a tot, oriunde o găsiţi.

OPRAH: Ştiţi, eu îl definesc pe Dumnezeu ca Tot Tot în Tot, prin Tot, deasupra a Tot..

ROB: E o definiţie bună.

OPRAH: De fapt, spuneţi acelaşi lucru. „Îl înţeleg pe Dumnezeu ca fiind”- si vă citez -„energia, liantul, forţa, viaţa, puterea, sursa a tot ceea ce ştim să fim. Profunzimea vieţii deplinătatea, vitalitatea, de la cea mai mare altitudine până la nivelul cel mai de jos. Şi tot ce este între acestea “ Cred că asta este Tot.

ROB: Da, exact, dar înainte de toate, pentru toţi oamenii inteligenţi şi educaţi care au fost la o conferinţă TED şi au iPhone, nu este o nebunie să conştientizezi că există un Dumnezeu. Ar putea să fie cea mai raţională mişcare.

E uşor să spui: „Am ajuns la capătul puterii mele de înţelegere şi sunt conştient că e prea mult dincolo de ceea ce putem pricepe cu creierele noastre”. Şi apa în care am înotat în ultimii trei sute de ani, care ne-a fost încredinţată de tradiţia iluministă şi care ne-a adus leacuri şi spitale, şi tot felul de lucruri minunate, ne-a mai adus ceva ce până la urmă nu putem explica şi care fascinează oamenii. Suntem legaţi de mistere, le iubim, ne atrag. Nu ne putem abţine.

OPRAH: Aşadar, sugeraţi să fim deschisi la ele.

ROB: E bine să fii deschis.

OPRAH: Ne spuneţi să fim receptivi la o definiţie mai cuprinzătoare a lui Dumnezeu. Şi convingerile dumneavoastră spirituale sunt: 1. Dumnezeu este cu noi 2. Dumnezeu e pentru noi 3. Dumnezeu e înaintea noastră. Dacă îl căutăm, putem experimenta viaţa, puterea, izvorul a tot ceea ce ştim că suntem, în fiecare moment.

ROB: Pentru foarte mulţi contemporani, Dumnezeu este altundeva, în general este descris ca având o barbă lungă şi stând pe un nor.

Şi a fost cam morocănos până la venirea lui Iisus.

OPRAH: Absolut în copilărie, aşa mi-l imaginam: pe nor, cu barbă lungă, haine imaculate, ţinând o carte mare, neagră, în mână.

ROB: Şi când a deschis-o, a fost boom. Acest Dumnezeu este în altă parte şi, din când în când, oamenii spun; „Apoi? Dumnezeu s-a arătat”. Doar că eu nu cred că Dumnezeu se arată, cred că noi ne înfăţişăm Lui.

OPRAH: Şi eu cred la fel

ROB: E fascinant că evreii din vechime aveau cuvântul ruach, care înseamnă forţa vitală ce transcende toate lucrurile. Şi Cuvântul, chiar la începutul Genezei I? Spiritul pogorându-se, dar pentru mulţi contemporani, spiritul este ceva mai puţin real, înţelegeţi ce vreau să spun? Oh, e spiritual, se referă la altă dimensiune. Apoi, mai este veneraţia. Cu toţii am trăit un moment de veneraţie. Pur şi simplu, vreau să numesc Dumnezeu acest moment. Aşa că persoana care spune: „Oh, nu ştiu dacă eu cred în Dumnezeu”… Dar când ţi s-a născut copilul la spital ce a fost?

Ce altceva a fost? In cartea aceasta, încerc să ajut oamenii să îşi transfere concepţiile de undeva din afară, opţional, către esenţa la care suntem cu toţii conectaţi.

OPRAH: Ca să îi putem simţi prezenţa absolut, în fiecare zi.

ROB: Tot timpul. Peste tot, de jur-împrejur. Şi aşa, ca oameni, menirea ne este să fim treji şi deschişi, conştienţi şi sensibili la această prezenţă. Chiar aici, chiar acum, în bucurie şi în suferinţă.

La asta mă refer când spun că este „cu noi”.

 
Cartile lui Oprah Winfrey se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Dacă informațiile găsite aici te-au ajutat, spune "mulțumesc" printr-o donație:


Hide picture