Articole

Samael Aun Weor – Libertatea

Sensul Libertãții este ceva ce n-a fost înca înțeles de Umanitate. Cu privire la conceptul de Libertate, expus întotdeauna într-un mod mai mult sau mai puțin greșit, s-au comis erori foarte grave. Desigur, se lupta din cauza unui cuvânt, se trag concluzii absurde, se comit abuzuri de tot felul și se varsã sânge pe câmpurile de luptã. Cuvântul Libertate este fascinant, le place tuturor, totuși, nu existã o adevãratã înțelegere a acestuia, existã o confuzie legatã de acest cuvânt.


Nu este posibil sã gãsești o duzinã de persoane care sã defineascã cuvântul Libertate în aceeași formã și în același mod. Termenul de Libertate nu ar putea fi în nici un caz comprehensibil pentru raționalismul subiectiv. Fiecare are în privința acestui termen idei diferite: opinii subiective ale oamenilor lipsiți de orice realitate obiectivã.

Când se pune în discuție chestiunea Libertãții, în fiecare minte existã incoerențã, ambiguitate, neconcordanțã. Sunt sigur cã nici mãcar domnul Immanuel Kant, autorul „Criticii Rațiunii Pure” și al „Criticii Rațiunii Practice”, nu a analizat niciodatã acest cuvânt pentru a-i da sensul exact.

Libertate, frumos cuvânt, minunat termen; câte crime s-au comis în numele sãu! Indiscutabil, termenul Libertate a hipnotizat mulțimile; munții și vãile, râurile și mãrile s-au pãtat cu sânge sub vraja acestui cuvânt magic…

Câte drapele, cât sânge și câți eroi s-au succedat de-a lungul Istoriei, de fiecare datã când pe tapetul vieții s-a pus problema Libertãții. Din nefericire, dupã orice independențã obținutã cu un preț atât de ridicat, sclavia continuã în interiorul fiecãrei persoane.

Cine e liber? Cine a obținut faimoasa libertate? Câți s-au emancipat?

Vai, vai, vai! Adolescentul râvnește libertate; pare de necrezut cã de multe ori, având hranã, ocrotire și adãpost, vrea sã fugã din casa pãrinteascã în cãutarea libertãții. Pare nepotrivit faptul ca tinerelul care are totul acasã, sã vrea sã evadeze, sã fugã, sã se îndepãrteze de cãminul lui, fascinat de termenul libertate.

Este ciudat ca, dispunând de tot fel de comoditãți într-un cãmin fericit, sã vrei sã pierzi ceea ce ai, pentru a cãlãtori pe acele meleaguri ale lumii, cufundându-te în suferințã.

Faptul ca nenorocitul, paria al vieții, cerșetorul sã-și doreascã într-adevãr sã se îndepãrteze de cocioabã, de colibã, cu scopul de a obține vreo îmbunãtãțire, este corect; dar ca fiul de bani gata, odorul mamei, sã caute sã evadeze, sã fugã, se dovedește a fi nepotrivit și chiar absurd; totuși, așa se întâmplã; cuvântul libertate fascineazã, vrãjește, chiar dacã nimeni nu știe sã-l defineascã în mod precis.

Faptul cã domnișoara vrea sã aibã libertate, cã își dorește sã-și schimbe casa, cã vrea sã se cãsãtoreascã pentru a scãpa de cãminul pãrintesc și sã ducã o viațã mai bunã, este în parte logic, cãci ea are dreptul de a fi mamã; totuși, o datã ajunsã soție, își dã seama cã nu este liberã și cã trebuie sã continue, cu resemnare, sã poarte lanțurile sclaviei.

Funcționarul, obosit de atâtea norme, vrea sã se vadã liber și dacã reușește sã devinã independent, se gãsește în fața problemei de a continua sã fie sclavul propriilor sale interese și preocupãri.

Cu siguranțã, de fiecare datã când luptãm pentru Libertate, ne trezim decepționați, în ciuda victoriilor. Atâta sânge vãrsat inutil în numele Libertãții și, cu toate acestea, continuãm sã fim proprii noștri sclavi și ai celorlalți.

Oamenii se ceartã pentru cuvinte pe care nu le înțeleg niciodatã, chiar dacã dicționarelele explicã gramatical. Libertatea este ceva ce trebuie sã gãsim în noi înșine. Nimeni n-o poate obține în afara lui însuși.

„A încãleca aerul” este o expresie orientalã care simbolizeazã sensul autenticei Libertãți.Nimeni nu ar putea în realitate sã experimenteze Libertatea atâta vreme cât conștiința sa continuã sã fie îmbuteliatã în sinele însuși, în eul însuși.

A pricepe acest eu însumi, propria-mi persoanã, ceea ce sunt eu, este urgent atunci când vrem în mod foarte sincer sã obținem libertatea. În nici un chip nu am putea distruge cãtușele sclaviei, fãrã sã fi înțeles în prealabil toatã aceastã chestiune „a mea”, tot ceea ce privește eul, eul însuși.

În ce constã sclavia? Ce anume ne ține sclavi? Care sunt piedicile?

Asta e ceea ce trebuie sã descoperim. Bogați și sãraci, credincioși și necredincioși, cu toții sunt în mod serios prizonieri, chiar dacã se considerã liberi. Atâta timp cât conștiința, esența, ceea ce avem mai demn și mai decent în interiorul nostru, va continua sã fie îmbuteliatã în sinele însuși, în eul însuși, în poftele și temerile mele, în dorințele și pasiunile mele, în preocupãrile și violențele mele, în defectele mele psihologice, ne vom afla în închisoare sigurã.

Sensul Libertãții poate fi înțeles în mod integral doar atunci când au fost distruse cãtușele propriei noastre închisori psihologice. Câtã vreme „eul însuși” va exista, conștiința va fi în închisoare; a evada din închisoare este posibil doar prin intermediul anihilãrii budiste, dizolvând eul, reducându-l la cenușã, la praf cosmic.

Conștiința liberã, lipsitã de eu, în absența absolutã a eului însuși, fãrã dorințe, fãrã pasiuni, fãrã pofte sau temeri, experimenteazã în formã directã adevãrata Libertate.

Orice concept despre Libertate nu este libertatea. Opiniile pe care ni le formãm despre Libertate sunt foarte departe de Realitate. Ideile pe care ni le creãm pe tema Libertãții, nu au nimic de-a face cu autentica Libertate. Libertatea este ceva ce trebuie sã experimentãm în mod direct, iar acest lucru este posibil numai murind psihologic, dizolvând eul, terminând pentru totdeauna cu eul însuși.

Nu servește la nimic sã visãm la Libertate, dacã oricum continuãm sã fim sclavi. Mai bine sã ne vedem pe noi înșine așa cum suntem, sã observãm cu atenție toate aceste cãtușe ale sclaviei ce ne mențin în închisoare sigurã. Autocunoscându-ne, vãzând ce suntem la nivel interior, vom descoperi poarta autenticei Libertãți.


Ajuta-ma sa traduc din text in voce audio cat mai multe articole postate.

(Doriti un anumit articol sa fie tradus din text in voce audio, trimite-ti un mesaj de cerere traducere)

Dacă informatiile găsite aici ti-au fost de folos, spune "mulțumesc" printr-o donație de sustinere:


Hide picture