Problema cu pâinea: Grâul de astăzi – ne hrănește sau ne îmbolnăvește?
Acest documentar de 26 de minute investighează schimbările la ceva atât de simplu pentru umanitate și totuși, recent, atât de demonizat: pâinea. În calitate de cineast care se auto-depreciază și are intoleranță la gluten, călătoresc de la o fermă cu moară de grau in cautarea pâinii perfecte – una pe care o pot mânca fără să mă îmbolnăvesc – și o căutare de răspunsuri despre intoleranța la gluten. Pe parcurs, aflu că felul în care cultivăm și măcinăm grâul și fermentăm pâinea s-a schimbat semnificativ în ultimele două generații și că aceste schimbări ar putea să ne îmbolnăvească. Să spunem doar că pâinea așa cum o cunoașteți nu este ceea ce credeți.
Vezi online cu traducere:
Cartea Glutenul- Cum ne intoxica graul cultivat in prezent de Julien Venesson este o anchetă jurnalistică ce sintetizează numeroase studii științifice serioase referitoare la gluten, realizate de specialiști în imunologie, toxicologie și alergologie și din care aflăm cum consumul de grâu supus modificărilor genetice a condus la o adevărată explozie de cazuri de intoleranță la gluten sau de boli autoimune!
Autoritățile sanitare publice, nutriționiștii și producătorii de alimente încurajează în mod curent consumul de cereale, susținând că este benefic pentru sănătate. Ancheta realizată în cartea de față ne arată însă contrariul: dacă eliminăm grâul din alimentație, am putea fi mult mai sănătoși. Pentru creșterea randamentului recoltelor, agronomii au modificat foarte mult grâul din punct de vedere genetic, dând astfel naștere unor varietăți monstruoase ale plantei. Urmarea? Grâul cultivat în prezent este mult mai bogat în gluten decât în vremurile străvechi, devenind așadar toxic. O persoană din trei are – fără să știe – o sensibilitate la această proteină. Niciodată medicii nu și-ar fi imaginat că grâul este responsabil pentru oboseala cronică, pentru probleme de digestie, pentru durerile de cap, artroză, vertij, neuropatii sau dureri musculare. Mai mult, în rândul persoanelor cu o predispoziție genetică, glutenul poate declanșa boli autoimune: boala celiacă, boala Crohn, scleroza în plăci, diabet de tip I, poliartrită reumatoidă… Dacă medicina nu reușește să vă vindece problemele de sănătate, atunci poate că ar fi mai bine să vă întrebați ce anume mâncați.