Articole

Theun Mares – Cele noua adevaruri ale constiintei

1. Universul constă dintr-un număr infinit de câmpuri de energie, asemănătoare razelor-fire de lumină.

2. Aceste câmpuri de energie, asemeni unor raze-fire, radiază dintr-o sursă de dimensiuni inimaginabile, denumită metaforic Vulturul. Ca atare, aceste câmpuri de energie sunt cunoscute sub denumirea de Emanaţiile Vulturului.

3. De asemenea, fiinţele umane sunt compuse din acelaşi infinit număr de câmpuri de energie asemeni razelor-fire, care se manifestă sub forma unui mare ou luminos. Inălţimea acestui ou este egală cu lungimea unui corp uman cu braţele întinse complet deasupra capului pe axa verticală, iar lăţimea sa este cea a unui om cu braţele întinse spre exterior din centrul corpului său de-a lungul axei orizontale. Acest ou este cunoscut drept coconul omului.

4. Doar un mic grup de câmpuri de energie din interiorul coconului sunt iluminate, în orice moment dat, de către un punct de lumină strălucitor localizat pe suprafaţa coconului.

5. Percepţia are loc atunci când câmpurile de energie care sunt iluminate de punctul de lumină îşi extind lumina pentru a ilumina câmpurile de energie corespunzătoare din afara coconului. Acest punct de lumină este denumit punctul în care percepţia este asamblată, în mod normal prescurtat, punctul de asamblare.

6. Este posibilă deplasarea punctului de asamblare în orice altă poziţie de pe suprafaţa coconului, sau chiar în interiorul acestuia. Deoarece punctul de asamblare iluminează oricare câmpuri de energie cu care intră în contact, câmpurile de energie ce sunt nou iluminate, ca urmare a unei astfel de deplasări, constituie aşadar o nouă percepţie. Acest nou nivel de percepţie este cunoscut sub numele de a vedea.

7. Atunci când punctul de asamblare este deplasat suficient de departe, o lume cu totul nouă este percepută, care este la fel de reală ca cea percepută în mod normal de către un om.

8. Există o forţă misterioasă cunoscută drept intenţie, care există în cuprinsul întregului univers. Această forţă este cea care declanşează percepţia, deoarece intenţia este cea care, în primul rând, aliniază câmpurile de energie şi, în al doilea rând, cauzează conştienţa acestei alinieri.

9. Scopul luptătorilor este de a experimenta-trăi toate percepţiile posibile disponibile omului. Aceasta constituie ceea ce este cunoscută drept Conştienţa Totală, inerentă înlăuntrul a ceea ce este o cale alternativă de a muri.


Viaţa pentru omul obişnuit este o treabă vagă şi monotonă – o existenţă care nu este complet lipsită de amuzament, însă una în care omul hoinăreşte cu indiferenţă de la o activitate la alta, doar pentru a constata că fericirea pe care o caută îl ocoleşte constant. Viaţa unui astfel de om se umple cu o senzaţie de golătate şi cu un firav dor de a umple acea golătate, însă neştiind ce este ceea ce caută, omul descoperă în schimb un paralizant simţământ de inutilitate furişându-se târâş în inima lui. Apoi, foarte curând, descoperă că viaţa i-a alunecat printre degete, petrecută în trivialităţile fără sens ale meschinăriei umane.


Problema este ca suntem toţi născuţi nătărăi, căci aşa este condiţia noastră umană.


Omul se consideră ca fiind mai bun decât un animal – însă în mare parte trăieşte o existenţă mai rea decât cea a animalelor.


Oamenilor nu le place să gândească la ei înşişi ca fiind smintiţi, însă, din nefericire, noi toţi suntem deja smintiţi.


Intreaga omenire a devenit sclavă a odioaselor acte de magie neagră. Bărbaţii, şi femeile se ţin prinşi unul pe altul într-un laţ psihic prin perpetuarea răului condiţionării sociale – o condiţionare proiectată pentru a captura şi fixa atât gândurile, cât şi acţiunile bărbaţilor şi femeilor într-un fel care face să fie imposibilă devierea de la normele acceptate. Dacă gândeşti la asta, vei vedea că eşti incapabil să gândeşti sau să acţionezi altfel decât conform cu ceea ce ai învăţat prin mediocritatea debilitantă născută din condiţionarea ta socială şi, de aceea, şi tu eşti un sclav, iar deoarece susţii practicile condiţionării tale, şi tu esti un magician negru sau o magiciană neagră.


Nici un om nu poate fi prins şi ţinut în laţ fără consimţământul său.


Dacă nu vrei să rămâi prins înlăuntrul constrângerile debilitante ale condiţionării sociale, şi dacă doreşti să te eliberezi din strânsoarea magicienilor negri, trebuie să alegi viaţa disciplinată a luptătorului şi trebuie să înveţi să vânezi putere.


Nu este o chestiune de a găsi căi prin care să trăieşti cu circumstanţele din jurul vieţii tale, căci tu eşti cauza vieţii tale. Nu eşti o victimă care este forţată să tolereze această viaţă – ci în schimb, eşti creatorul a tot ceea ce este în viaţa ta, a binelui, a răului şi a tot ce e între ele. Gândeşti că dacă te plângi de viaţa ta poţi cumva să găseşti o cale prin care să o schimbi, însă te înşeli. Doar decizia de a te alătura Căii luptătorului este cea care dă unuia/uneia curajul de a-şi revendica şi (re)căpăta viaţa drept ceea ce este ea. Cât continui să te complaci în meschinărie şi derută, nimic din viaţa ta nu se va schimba vreodată în bine.


Toate-lucrurile din jurul tău, inclusiv provocările, sunt lumea pe care tu ai creat-o pentru tine. Prin urmare, e o nebunie să vrei să fugi de ea, căci unde ai fugi? Nu putem fugi de viaţa noastră, cum nu putem fugi nici de noi înşine. Singurul motiv pentru care cauţi o cale de a fugi este deoarece tonalul tău este implicat într-o bătălie interioară – însă a lupta cu propriul tău tonal este culmea ţicnelii. Ce speri să reuşeşti? Viaţa disciplinată a luptătorului este elaborată pentru a pune capăt unor astfel de preocupări fără sens.


Singura justificare a omului pentru existenţa fizică este aceea de a învăţa; acesta este destinul său pe care nu îl poate evita sub nici o circumstanţă.


Destinul omului este să înveţe. Insă, pentru a ne desfăşura destinul, trebuie să fim forţaţi să experimentăm-trăim noi lumi care sunt dincolo de percepţia şi înţelegerea noastră.


In acest univers, nimic nu este gratis, totul se plăteşte. Cunoaşterea este dobândită doar prin greutăţile pe care le implică învăţarea.


Unu/Una nu poate dobândi cunoaştere prin conversaţie, deoarece adevărata cunoaştere este a experimenta – a trăi sinele interior-cea mai înspăimântătoare şi solicitantă activitate, care este unică pentru fiecare individ(ualitate).


Cunoaşterea obţinută de la altcineva nu este cunoaştere adevărată, deoarece îi lipseşte încrederea-siguranţa necesară pentru a implementa sau a pune in practică acea cunoaştere. Increderea-siguranţa poate fi cultivată doar prin acţiunile întreprinse. De aceea, cunoaşterea este într-adevăr putere.


Adevărata putere este (re)cunoaşterea sinelui ca o unitate a Unicei Vieţi. Nu există putere mai mare decât (recunoaşterea nagalului.


Gunoaşterea nu este ceea ce majoritatea oamenilor presupun că este ea, şi asta este valabil mai ales pentru un luptător. Un luptător ştie din experienţă-trăire că cunoaşterea este un a şti interior care îl copleşeşte, îl absoarbe complet în momentul prezent şi apoi dispare misterios.


Adevărata cunoaştere este întotdeauna incomprehensibilă, mai mare şi mai puternică decât omul, iar a merge pe Calea cunoaşterii înseamnă a lupta pentru supravieţuire. Prin urmare, dacă vii pe această cale pentru a învăţa, trebuie să fii pregătit să lupţi pentru viaţa ta.


Costul adevăratei cunoaşteri este viaţa ta. Cunoaşterea poate fi dobândită doar atunci când decizi să renunţi la convingerile, prejudecăţile şi concepţiile greşite pe care le consideri ca constituind viaţa ta. Prin urmare, cunoaşterea pot fi dobândită doar dedicându-i viaţa ta.


La început, nici un om nu ştie greutăţile pe care le implică învăţarea, deoarece el/ea nu ştie ce şi cum e să fii om. Aşa că, el demarează către eşec, prin a-şi dori recompense ce sunt majoritatea în conflict cu destinul său şi care, prin urmare, nu pot fi materializate.


Mersul pe calea cunoaşterii nu-i vine omului în mod natural; de aceea toată învăţarea este impusă. Din acest motiv, nici un nagal nu caută vreodată ucenici, iar unui ucenic îi este imposibil să acosteze învăţăturile adevărate.


Rezistenţa este tot atât de fundamentală pentru actul percepţiei, pe cât este frecarea pentru mişcare. Fără rezistenţă, percepţia ar fi un exerciţiu lipsit de sens, iar experienţa-trăirea ar fi lipsită de cunoaştere.


Depinde de noi, ca indivizi-individualităţi, să ne opunem forţelor din viaţa noastră, însă putem face asta doar dacă suntem luptători. Pentru a pricepe asta, trebuie să ştii că un luptător aşteaptă, că el ştie ce aşteaptă şi că, în vreme ce aşteaptă, el (nu)A are nevoie de nimic. De aceea, indiferent de cât de puţin obţine un luptător, este întotdeauna mult mai mult decât poate lua. Aşadar, dacă el are nevoie să mănânce, luptătorul găseşte o cale, deoarece nu lui îi este foame. Dacă corpul lui suferă de durere, el găseşte o cale de a o opri, deoarece nu el are dureri. Un om care suferă de foame sau de durere nu este un luptător, căci un astfel de om nu aşteaptă, ci în schimb s-a abandonat forţelor din viaţa sa, iar aceste forţe, fie că sunt foamea sau durerea sau oricare alta, îl vor distruge.


Ceea ce ne face jalnici şi nefericiţi este să vrem ceva. Insă, este posibil să învăţăm să (nu) vrem nimic, şi odată ce încetăm să vrem, atunci chiar şi cel mai mic lucru pe care îl obţinem este întotdeauna un dar minunat. De aici rezultă că a fi sărac este doar un gând, cum sunt şi foamea, durerea, iubirea sau ura.


A nu fi în nevoi, a nu fi în a vrea, e cea mai mare realizare a unui luptător. Insă, există o linie fină între a nu vrea nici un lucru şi a nu îţi plăcea nici un lucru. Să nu îţi placă nici un lucru e o prostie, pentru că prin a nu îţi plăcea nici un lucru, îţi prefaci viaţa în ceva anost, pustiu şi plictisitor.


Poţi supravieţui misterioasei lumi de nepătruns a puterii, doar dacă eşti un luptător care (nu) vrea nimic.


Oricine poate sesiza că lumea este un loc înfricoşător, plin cu tot felul de pericole, şi că, în realitate, suntem creaturi neputincioase şi neajutorate, înconjurate de forţe care simt un mister şi care, în acelaşi timp, sunt implacabile. Omul obişnuit, în aroganţa şi ignoranţa sa, crede că aceste forţe pot fi explicate şi, drept urmare, schimbate. El habar nu are cum să facă asta, însă în frica sa, el alege să creadă că, mai devreme sau mai târziu, acţiunile omenirii le vor explica şi le vor schimba. Pe de altă parte, omul cunoaşterii, ca şi vrăjitorul, nu îşi iroseşte timpul gândind cum să le explice sau cum să le schimbe. Ci în schimb, el porneşte să înveţe cum să utilizeze aceste forţe, prin a se schimba el însuşi şi a se adapta el însuşi astfel încât să curgă cu ele, în loc să lupte împotriva lor. Acesta este avantajul lui, şi tot aici se află şi miezul vrăjitoriei. Odată ce chestiunea aceasta a fost înţeleasă şi implementată, vrăjitoria nu mai e mare lucru.


Unui om al cunoaşterii nu îi este cu mult mai bine decât îi este unui om obişnuit, deoarece cunoaşterea nu îi permite să trăiască o viaţă mai bună – dimpotrivă, ea serveşte la a-l împovăra, prin faptul că îi face viaţa şi mai instabilă, şi mai nesigură. Prin faptul că s-a deschis cunoaşterii, omul cunoaşterii devine mult mai vulnerabil decât omul obişnuit. Pe de o parte, semenilor săi le este frică de el şi nu au încredere în el datorită puterii sale, şi astfel ei reprezintă o ameninţare foarte reală la adresa continuităţii stării lui de bine, iar pe de altă parte, forţele misterioase şi implacabile care ne înconjoară pe toţi, doar pentru că suntem vii, sunt chiar şi mai periculoase pentru omul cunoaşterii. Să fii atacat de un semen este într-adevăr dureros, însă să cazi pradă atacurilor puterii este mortal. In toate acestea, omul cunoaşterii are doar un singur mijloc de supravieţuire, şi anume, intenţia sa, şi prin urmare, el trebuie să trăiască ca un luptător în fiecare gând, sentiment şi acţiune. Doar un luptător poate supravieţui Căii cunoaşterii. Aşadar, adevăratul avantaj al omului cunoaşterii nu este cunoaşterea sa ca atare, ci tăria sa în a fi un luptător.


Pentru a deveni un om al cunoaşterii, unul/una trebuie mai întâi să fie un luptător. Nu este posibil ca unul/una să reziste impactului Căii cunoaşterii câtă vreme este încă un laş infantil, care nu poate face faţă provocărilor sale cu tărie, curaj şi impecabilitate. Doar un luptător poate să lupte fără să cedeze apatiei, să câştige şi să piardă fără să se plângă, şi să se străduiască împotriva unor sorţi de izbândă potrivnici fără să dea înapoi, până când, în cele din urmă, unul/una va fi învăţat să vadă; doar pentru a realiza că nici unul dintre chinurile sale nu a contat vreodată. Singurul lucru care a contat vreodată este acela că unul/una trebuia să înveţe pentru a deveni un om al cunoaşterii.


Pentru a deveni un om al cunoaşterii trebuie să devii pe deplin, competent în cele trei arii de activitate care răsar din cele trei tehnici principale, căci doar atunci vei fi capabil să rezolvi cele trei ghicitori întâlnite pe Calea luptătorului. Prima arie de activitate este Măiestria conştienţei, în care este încorporată Arta de a visa. Măiestria conştienţei este ghicitoarea minţii. Aceasta este extraordinarul infinit pe care îl percep luptătorii atunci când îşi dau seama de incomprehensibilitatea misterului şi întinderii conştienţei omului. A doua arie de activitate este Arta de a face stalking, cunoscută sub numele de ghicitoarea inimii. Aceasta este uluiala pe care luptătorii o experimentează-trăiesc atunci când devin conştienţi, pentru prima dată, că lumea pare a fi ceea ce este doar datorită percepţiei noastre şi, în al doilea rând, că dacă o percepţie diferită este adusă asupra lumii, atunci perspectiva noastră asupra lumii, care pare a fi atât de inviolabilă, se schimbă dramatic. A treia arie de activitate este Măiestria intenţiei, cunoscută sub numele de ghicitoarea spiritului omului. Este paradoxul suprem prin faptul că este capacitatea omului de a-şi proiecta acţiunile, fizice, emoţionale şi mintale, dincolo de înţelegerea umană obişnuită.


 
Cartile lui Mares Théun se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Ajuta-ma sa traduc din text in voce audio cat mai multe articole postate.

(Doriti un anumit articol sa fie tradus din text in voce audio, trimite-ti un mesaj de cerere traducere)

Dacă informatiile găsite aici ti-au fost de folos, spune "mulțumesc" printr-o donație de sustinere:


Hide picture