Thomas Moore – Trezirea Spirituala

THOMAS MOORE: Cred că religia este ceva natural. E ceva ce oamenii practică pentru a face faţă misterelor. Boala este un mare mister. Moartea este un mister. Căsnicia este un mister. Toate acestea sunt mistere. Şi nu cred că le putem face faţă doar raţional, aşa că mai avem nevoie de ceva.

Pe de altă parte, la un moment dat, s-a produs o mutaţie – cred că din cauza schimbărilor din cultura noastră -, iar vechile formule nu mai funcţionează aşa de bine. Pentru unii sunt încă funcţionale, dar tot trebuie revigorate.

OPRAH: Când creezi o religie personală, unii o numesc talmeş-balmeş religios. Să iei puţin de ici, puţin de colo. Şi unde e ordinea, unde e disciplina? Unde este Dumnezeu cel unic şi adevărat în toate acestea? Când vine vorba despre crearea unei religii personale, oamenii cred că asta înseamnă şi a-ţi crea un Dumnezeu personal.

THOMAS: Păi, o să explic astfel: studiind ani la rând religia şi teologia, când eram călugăr, am învăţat că Dumnezeu este incognoscibil şi infinit. Asta am fost învăţat.

OPRAH: Oh, îmi place definiţia asta.

THOMAS: Aşa că dacă-l transformi pe Dumnezeu într-un soi de versiune umană, un fel de Dumnezeu-om, fie că îl antropomorfizezi, cum se spune, fie că îl faci ca pe orice om, diminuezi întregul — nu mai ai un Dumnezeu. Poţi să ai un superom, dar nu un Dumnezeu. Fiindcă pierzi sensul real al divinului.

OPRAH: Dar atunci cum ne raportăm la pasajele din Biblie şi la alte cărţi religioase în care se spune că suntem creaţi după chipul şi asemănarea Lui?

THOMAS: Păi, suntem. Cred că suntem aşa înăuntrul nostru. Dacă sondăm adâncimea fiinţei noastre, putem să atingem infinitul. Chiar putem.

OPRAH: Cred că nu puteţi accentua îndeajuns. Am convingerea că cei mai mulţi oameni nu merg până într-acolo încât să atingă profunzimea în a înţelege ce înseamnă că suntem după chipul si asemănarea Lui, pentru că ei se raportează la dimensiunea fizică,. Or, nu este vorba de ea.

THOMAS: Nu. Si asta cred că este o mare dilemă. Lumea în care trăim tinde să vadă totul doar la nivel mecanic sau fizic. Oamenii nu înţeleg că există o dimensiune invizibilă a trăirii noastre, în orice. Chiar şi în natură. Aşa ajungem să reducem drastic lucrurile.

OPRAH: Reducem totul la ceea ce putem vedea.

THOMAS: La ce putem vedea şi atinge.

OPRAH: Şi definim lucrurile; chiar şi pe Dumnezeul nostru, după ceea ce putem vedea şi atinge.

 
Cartile lui Oprah Winfrey se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

 


Sustine acest website!