Despre interactiunea Constiintei sau Nu cu materia in Experimentul celor doua fante

In momentul în care, în încercarea de vedea prin ce fantă trece fiecare foton, de o parte și de alta a plăcii opace sunt dispuse două detectoare, efectul de undă dispare, iar fotonii încep a se comporta așa cum gândeam că trebuie să se comporte. Iar dacă detectoarele sunt luate, efectul de undă apare din nou. Este ca și cum Universul nu ar dori să îi aflăm secretele. Experimentul științific sugerează că, pur și simplu, doar prin simpla acțiune de a privi realitatea putem schimba comportamentul a ceea ce suntem obișnuiți să numim realitate. Sau, după cum spune Anton Zeilinger – repet, una dintre strălucitele minți ale omenirii: “Răspunsul fizicii moderne este acela că fotonul – particula elementară responsabilă de ceea ce numim lumină – nu este un element al realității.”

Vezi clip cu traducere din serialul Devs (TV Mini Series 2020):

play-rounded-fill

Interpretarea multiple-lumi este o interpretare a mecanicii cuantice, care afirmă realitatea obiectivă a funcției de undă universale, dar neagă realitatea colapsului funcției de undă. Multiple-lumi implică faptul că toate istoriile posibile alternative și viitoare sunt reale, fiecare reprezentând o “lume” reală (sau un “univers” real). Acesta interpretare este, de asemenea, menționată ca formularea stărilor relative, interpretarea Everett, teoria undei universale, interpretarea multiple-universuri sau doar multiple-lumi.

Dezvoltarea fizicii cuantice și încercarea de a găsi o teorie unificată (teoria cuantică a gravitației), împreună cu dezvoltarea teoriei coardelor, au sugerat posibilitatea existenței mai multor dimensiuni și universuri paralele care formează un multivers.

Formularea inițială a stării relative a fost elaborată de Hugh Everett în 1957. Mai târziu, această formulare a fost popularizată și redenumită multiple-lumi (en. many-worlds) de Bryce Seligman DeWitt în perioada ’60 – ’70. Decoerența generează aparența colapsului funcției de undă folosind interpretarea teoriei cuantice și a fost în continuare analizată și dezvoltată, devenind destul de populară. Interpretarea multiple-lumi este una din mai multele ipoteze ale multiversului din fizică și filozofie. Acesta este considerată în prezent o interpretare larg acceptată împreună cu interpretările decoerenței și interpretarea Copenhaga.

Înainte de interpretarea multiple-lumi, realitatea a fost întotdeauna privită ca o istorie cu o unică desfășurare. Multiple-lumi, cu toate acestea, interpretează realitatea ca pe un copac cu multe ramificații, în care fiecare posibil rezultat cuantic este realizat. Interpretarea multiple-lumi împacă observarea evenimentelor non-deterministe, cum ar fi dezintegrare radioactivă aleatorie, cu ecuațiile complet deterministe ale fizicii cuantice.

Serialul Devs sau cum spune la sfarsit la calculatorul cuantic – Deus (Dumnezeu) se poate vedea si pe HBO-GO.


Daca apreciezi informatiile publicate si dorești sa ajuți acest blog:


Descarcă aplicaţia TrezireaInteligentei


Hide picture