Dezvaluiri

Despre Cronovizor si cum arata Dumnezeu (Deus), lumile paralele, cauza si efect, constiinta ca o simulare

Devs, o serie filozofică științifică de la scriitorul-regizor Alex Garland, este cu siguranță ceea ce ați descrie ca o emisiune TV a unei persoane gânditoare. La fel ca ultimele două proiecte ale lui Garland, Ex Machina și Annihilation, Devs este preocupat să pună întrebări descurajante, cum ar fi cu adevărat liberul arbitru sau viața este predeterminată de o forță externă enervantă? În acest caz particular, la aceste întrebări se poate răspunde doar cu un computer asemănător lui Dumnezeu. Seria se concentrează pe o companie de tehnologie fictivă numită Amaya, care este condusă de Forest, un executiv monoton, mort din punct de vedere emoțional (interpretat de Nick Offerman al lui Parks and Recreation), mesia / falsul profet al poveștii (da, atârnat barba și halo-ul lui Isus). Scopul tuturor acestor lucruri, cel puțin din punctul de vedere al lui Forest, este să demonstrezi că viața, universul, existența în sine, este deterministă – tot ce se întâmplă avea să se întâmple întotdeauna pentru că este determinat de o cauză existentă anterior: brațul tău se ridică pentru că creierul tău i-a spus să o facă, dar creierul tău ți-a spus să faci asta pentru că profesorul a pus o întrebare, iar această întrebare a fost pusă pentru că se află în programa. Cu alte cuvinte, mereu o să ridici brațul și nu ai fi putut face nimic în acest sens. Nu prea ai liberul arbitru. Forest are nevoie de determinism pentru a fi adevărat, pentru că, dacă este adevărat, înseamnă că nu ar fi putut face nimic pentru a preveni dezastrul accident de mașină care a ucis soția sa Lianne (Georgia King) și fiica sa prețioasă Amaya (Amaya Mizuno-André), dupa care a numit compania de tehnologie pe care o detine.

Vezi Trailer la Devs – Divizia de dezvoltare (2020)

Din cauza motivațiilor sale, Forest este înfuriat când Lyndon (Cailee Spaeny), un tânăr geniu care lucrează și la Devs, reușește să proiecteze un sunet clar al lui Isus vorbind, dar numai pentru că a renunțat la metodele lor instruite și, în schimb, a optat pentru interpretarea lui Hugh Everett – interpretarea lumii a fizicii cuantice.

“Nu este Isusul nostru din istoria noastră. Este un Isus dintr-o istorie”, afirmă Forest, cu puțin timp înainte de a-l concedia pe Lyndon. El nu vrea o proiecție a unei lumi alternative în care locuiește Amaya, pentru că asta înseamnă că nu a reușit să o țină vie în aceasta. Cu toate acestea, după cum s-a dezvăluit mai târziu, abordarea în multe lumi este singura care funcționează cu sistemul, oferindu-le proiecții de înaltă definiție care ar face rușine ecranul dvs. cu plasmă de 50 de inci. Cu toate acestea, mașina nu poate vedea dincolo de un anumit punct în viitor, deoarece un eveniment necunoscut care implică Lily va provoca în curând întregul lucru să se prăbușească. Katie (Alison Pill), cea mai inteligentă angajată a lui Devs, îi explică acest lucru lui Lily când vine la ei în căutarea răspunsurilor. Lily i se spune că, indiferent de ceea ce face, va ajunge la Devs în noaptea următoare și va face ceva care sparge sistemul.

Hotărâtă să demonstreze că are liberul arbitru, Lily insistă că va rămâne acasă cu Jamie. Dar planurile ei sunt curând spulberate atunci când Kenton se întoarce la apartamentul ei, îl ucide pe Jamie și apoi încearcă să-i facă același lucru. Din fericire, ea este salvată în timp de prietenul fără adăpost aflat la pragul ei, Pete (Jefferson Hall), care se dovedește a fi un alt spion rus cu ordin să o vegheze.

Fără să mai rămână nimic de pierdut, Lily decide să se îndrepte spre Devs – așa cum a fost predeterminat – unde a arătat o proiecție a lui Forest în față, ceea ce face ca capsula de acces magnetizată care le conține să se prăbușească și, de asemenea, să o omoare.

Cu toate acestea, când ajunge momentul proiectat, Lily alege să arunce arma din capsulă, demonstrând că la urma urmei există liberul arbitru.

Amândoi ajung să moară după ce Stewart (Stephen McKinley Henderson) dezactivează câmpul electromagnetic din jurul capsulei, dar actul de nesupunere al lui Lily este încă prea mare pentru a fi gestionat de sistem și, ulterior, își pierde capacitatea de a proiecta viitorul. Șansele sunt că proiecția care li se arăta era una din altă realitate, deoarece mașina funcționa încă sub principiul multor lumi.

Concluzia seriei îi vede pe Forest și Lily ca se trezeasc în interiorul sistemului, ducându-i imediat înapoi înainte de moartea lui Serghei. Mintea lor a fost încărcată în program (nu este clar cum) și amândoi există acum într-o simulare a unei realități alternative. Din fericire, se întâmplă să fie într-unul dintre cele mai roz.

Așadar, Forest ajunge să fie alături de soția și fiica sa în acest rai digital, iar Lily își recuperează viața, deși de data aceasta alegând să-l demită pe secretosul Sergei  și să-l caute pe Jamie.

Forest arată clar că el și Lily sunt singurii oameni „reali” din simulare, dar când totul în viață este aparent predeterminat ca un program de computer, se poate spune că lumea „reală” nu este și ea o simulare? Și aceasta este întrebarea agonizantă, fără răspuns, pe care ne-a lăsat-o.

 

Serialul Devs sau cum spune la sfarsit la calculatorul cuantic – Deus (Dumnezeu) se poate vedea si pe HBO-GO.


Dacă informațiile găsite aici te-au ajutat, spune "Mulțumesc" printr-o Donație:


Hide picture