Aldous Huxley – Minunata lume nouă, Inteligenta Artificiala si cum o idee este ca un fel de virus

Serialul Brave New World/Minunata lume nouă, inspirat de celebrul roman al lui Aldous Huxley. Deşi ecranizării i se poate reproşa că simplifică temele cărţii, Minunata lume nou invită la o contemplaţie cu privire la esenţa umanităţii, contemplaţie sincronizată perfect cu vremurile tulburi în care trăim. Nu există niciun mijloc cinematografic mai bun pentru a comenta pe seama problemelor societăţii decât o distopie. Şi exact asta este şi Minunata lume nouă, serial a cărui acţiune are loc câteva sute de ani în viitor, când societatea găzduită de futuristul oraş Noua Londră este împărţită în clase sociale distincte, cu grupul Alpha drept elită absolută, iar Epsilon şi Gamma drept sclavi fără nicio greutate în “corpul social” al societăţii. Totul este controlat de un program de inteligenţă artificială pe nume Indra, iar intimitatea şi monogamia sunt complet descurajate.

Vezi reclama cu traducere la serialul Brave New World (2020):

(se poate viziona si pe Netflix)

În acest context o cunoaştem pe Lenina Crowne (Jessica Brown Findlay, din Downton Abbey), o tânără din clasa Beta, care se apropie de Bernard Marx (Harry Lloyd, interpretul lui Viserys Targaryen din Game of Thrones), un Alpha Plus tot mai conştient că Soma, drogul pe care concetăţenii săi îl iau frecvent pentru a anula orice sentiment de disconfort, perpetuându-şi fericirea, nu rezolvă chiar toate problemele din Noua Londră. O călătorie a celor doi în Ţinuturile Sălbatice, un parc de distracţii unde oamenii trăiesc ca în trecut, va pune în mişcare o serie de evenimente gata să provoace unde de şoc pe toate palierele societăţii. Aici intră în scenă “sălbaticul John” (Alden Ehrenreich), un tânăr care va ajunge curând să pună sub semnul întrebării toate principiile morale şi sociale din Noua Londră…

Serialul care o readuce în atenţie şi pe Demi Moore poate fi urmărit din două perspective diferite. Unii spectatori se vor concentra pe orgiile (foarte cuminţi, de altfel) din Noua Londră, pe scenografia elaborată şi pe întorsăturile de situaţie mai degrabă telenovelistice, în timp ce alţii ar putea prefera să compare atent Noua Londră, mai ales dispariţia intimităţii în urma conectării continue la Indra, cu lumea noastră.

Marea provocare lansată de serial este să decidem ce am dori pentru fiecare: existenţa călduţă, dar lipsită de semnificaţie, din Noua Londră sau lungul nostru şir de probleme, crize şi puseuri de anxietate, şir arareori întrerupt de momente de fericire legitimă.

Ce îi strică serialului este nu doar încăpăţânarea cu care insistă să-şi distreze şi menajeze publicul, ci faptul că multe teme din distopia lui Huxley au fost tratate mult mai captivant în alte filme şi seriale, de la Westworld la Elysium şi Snowpiercer, mergând drept în inima umanităţii, o oprimării şi a injustiţiei sociale.

Chiar şi aşa, ceea ce facem noi pe Facebook şi Instagram (de exemplu ascunderea sub covor a experienţelor negative şi continua promovare a unei existenţe mai vesele şi interesante) poate fi considerat sămânţa de la baza trist de fericitei societăţi din Noua Londră. Asta ne face să ne întrebăm când o inteligenţă artificială va deveni omniprezentă în viaţa umanităţii, schimbând-o pas cu pas, pe nesimţite, până când nici nu o vom mai recunoaşte?

 

In prezent un pas spre drogul SOMA si spre Lentile de contact:

Oamenii de știință americani David Julius și Ardem Patapoutian au câștigat premiul Nobel pentru Medicină în 2021 pentru descoperirea receptorilor pentru temperatură și atingere, a anunțat luni Comitetul Nobel de la Stockholm. Descoperirile lor revoluționare „ne-au permis să înțelegem cum căldura, frigul și forța mecanică pot iniția impulsuri nervoase care ne permit să percepem și să ne adaptăm la lumea din jurul nostru”, afirmă comunicatul oficial al Fundației Nobel care a anunțat decernarea premiului. „Aceste cunoștințe sunt folosite pentru dezvoltarea de tratamente pentru o serie largă de afecțiuni, inclusiv pentru durerea cronică”, subliniază Fundația Nobel.

Xiaomi face valuri cu ochelari inteligenți: Deocamdată, ei sunt doar un concept, nu se vor găsi pe piață. Dar proiectul celor de la Xiaomi arată foarte bine și are șanse de viitor.

Facebook a prezentat ochelarii inteligenți pe care i-a realizat împreună cu Ray-Ban: Ray-Ban Stories au în dotare două camere frontale, ce pot fi folosite pentru fotografii şi filmări – acestea fiind, de fapt, funcţiile de bază ale noilor ochelari, alături de posibilitatea preluării sau realizării unui apel (prin intermediul telefonului mobil) şi de ascultarea conţinutului audio prin intermediul a două difuzoare.

Cand zicem: Dumnezeu ne vede pe toti deodata si stie ce facem si ce gandim, nu te poti gandi decat la el ca un fel de Inteligenta sa nu ii zicem artificiala dar asemanatoare, iar accesul lui la chimicalele secretate de corp ne poate modifica starile din rau in bine si invers.


Multumesc frumos tuturor celor care ma sustin si tuturor celor care apreciaza informatiile publicate. Fara voi dragilor, poate acest blog nu ar exista! O donatie este un mod de a spune ca apreciati acest blog si articolele publicate.


Hide picture