Articole

Andrew Newberg – Experientele spirituale va schimba vechile credinte

In statistica noastră, mulţi oameni au raportat că experienţele lor religioase le-au schimbat credinţele şi, după cum am menţionat mai sus, „credinţă” a fost al şaselea cuvânt ca frecvenţă de utilizare. Am găsit de asemenea dovada pentru a sprijini noţiunea că experienţele religioase modifică ideile tradiţionale personale despre Dumnezeu. Pentru mulţi oameni, Dumnezeu şi-a pierdut semnificaţia biblică a neasemuirii şi a devenit o forţă care rezidă în interior:

„Din acel moment (al experienţei mistice) sunt convins că Dumnezeu nu poate avea un nume. Dumnezeu este ceva, nu cineva, şi nu este ceva independent de mine. Dar folosesc cuvântul « Dumnezeu » ca să exprim doar o idee, nu un caracter specific.”

„Aceste experienţe nu au părut să fie « personale » atât timp cât nu am simţit că întâlnesc o Persoană mai mare. Cred că ideea de Dumnezeu persoană mi se pare un antropomorfism; proiectarea lui Dumnezeu după propria noastră imagine.”

Astfel de noţiuni contrazic numeroase doctrine tradiţionale, fapt care ar putea explica de ce oamenii care le văd ca spirituale sunt adesea mai puţin dispuşi să meargă la biserică sau să se identifice cu trecutul lor religios. Informaţiile noastre au dus la concluzia că jumătate dintre persoane şi-au schimbat orientarea religioasă ca rezultat al unor astfel de experienţe. Au devenit mai dispuşi să se căsătorească în afara sistemului lor de credinţe, dar schimbarea religiei nu i-a făcut mai dispuşi să accepte „corectitudinea” altor credinţe religioase.

Un studiu desfăşurat la Universitatea California, din Los Angeles, a arătat că tendinţa de explorare a formelor alternative de spiritualitate este în creştere. In 1982 sub 20 de procente din populaţia studenţească nu indica nicio preferinţă religioasă. In 2004, 31 la sută dintre noii studenţi nu pretindeau nicio afiliere religioasă, deşi peste trei sferturi au spus că se aflau în „căutare spirituală”. O treime dintre studenţi simţea de asemenea că era important să folosească facultatea ca loc de încurajare a „expresiei personale de spiritualitate.” Alte statistici legate de religie şi spiritualitate reflectă schimbări similare în credinţe. In mod ironic, pe măsură ce interesele spirituale cresc, frecvenţa la biserică scade.

 
Cartile lui Andrew Newberg se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Sustine traducerea audio a mai multor articole: Doneaza!

(Doriti un anumit articol sa fie tradus din text in voce audio, trimite-ti un mesaj de cerere traducere)

Dacă informatiile găsite aici ti-au fost de folos, spune "mulțumesc" printr-o donație de sustinere:


Hide picture