Osho – Traieste fiecare clipa

Continuă să mori în fiecare clipă faţă de trecut. S-a terminat. Nu este nevoie nici să spui dacă a fost bun sau rău. Singurul lucru de ştiut este că s-a terminat, nu mai există. Nu va mai exista… e dus pentru totdeauna; de ce ţi-ai mai pierde timpul cu el? Nu te gândi niciodată la trecut, pentru că pierzi prezentul, singurul lucru real care este la îndemâna ta.

Şi nu te gândi niciodată la viitor, pentru că nimeni nu ştie cum va fi mâine, ce se va dovedi a fi, unde vei ateriza – nu îţi poţi imagina.

Dar asta se întâmplă în fiecare zi – nu iei aminte la faptul că ieri ai pierdut atât timp planificând ziua de azi, iar aceasta nu s-a dovedit a fi aşa cum ţi-ai imaginat şi cum ai plănuit, şi aşa şi pe dincolo.

Acum eşti îngrijorat pentru că ai pierdut atât timp – şi din nou îl pierzi!

Trăieşte clipa, fii loial fiecărei clipe, fii pe deplin aici şi acum, ca şi cum ieri nu ar fi existat şi nu va fi nici un mâine – doar atunci vei putea fi aici şi acum în mod total.

Iar faptul de a fi în mod total în prezent te uneşte cu existenţa, pentru că existenţa nu cunoaşte trecut, nici viitor. Este tot timpul aici şi acum.

Existenţa nu cunoaşte decât un timp, timpul prezent.

Limbajul e cel care creează trei timpuri şi trei mii de tensiuni în mintea ta.

Existenţa nu cunoaşte decât un singur timp, iar acela este prezentul: şi în prezent nu este tensiune, este o profundă relaxare.

Când eşti în mod real în prezent, nu există zile de ieri care să te tragă înapoi şi nici zile de mâine care să te ducă în altă parte, eşti relaxat.

Pentru mine, a trăi clipa înseamnă a medita, a trăi în mod fundamental clipa. Şi atunci clipa este foarte frumoasă, parfumată, proaspătă. Nu îmbătrâneşte niciodată. Nu pleacă niciodată nicăieri.

Noi venim şi trecem; existenţa nu se schimbă. Nu timpul trece, noi venim şi trecem.

Dar este o eroare: mai degrabă decât să observăm că noi „trecem”, am inventat ceva măreţ, ceasul – „timpul trece”.

Gândeşte-te doar, dacă nu ar exista nici o fiinţă umană pe pământ, ar mai exista timpul?

Oceanul tot se va apropia de ţărm, strivindu-şi valurile de stânci.

Soarele va răsări, va apune, dar nu va exista nici dimineaţă, nici înserare.

Timpul nu va exista ca atare.

Timpul este invenţia minţii, iar acesta poate exista doar în raport cu ieri şi mâine; momentul prezent nu face parte din timp.

Când eşti pur şi simplu aici, acum, timpul nu există.

Respiri, eşti viu, simţi, eşti deschis la orice se întâmplă în jurul tău.

 
Cartile lui Osho se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 


O donatie este un mod de a spune ca apreciati acest blog si articolele publicate. Multumesc frumos tuturor celor care ma sustin si tuturor celor care apreciaza informatiile publicate. Fara voi dragilor, acest blog nu ar exista!


Hide picture