Articole

C. G. Jung – Inconstientul personal si inconstientul colectiv

Dacă incursiunea în inconştientul personal descris de Freud şi Adler poate fi echivalată cu o coborîre în infern, cunoaşterea inconştientului colectiv descoperit de Jung corespunde unei călă­torii pe o altă planetă.

Inconştientul personal este repugnant şi straniu. Dar mai ales repugnant. Pentru că aici se acumulează, ca într-un por­tret al lui Dorian Gray interior, tot ceea ce este negativ în om: tendinţele incestuoase şi parieide (matricide) pe care fiecare in­divid le trăieşte între 3—6 ani, în cadrul complexului Oedip, ten­dinţele parţiale sau perverse pe care sexualitatea infantilă le eta­lează încă înaintea vîrstei de 3 ani (voaiorism, exhibiţionism, masochism, sadism), înclinaţiile spre inversiune sexuală (homo­sexualitate), voinţa de putere în forme asociale, complexele de in­ferioritate, într-un cuvînt egoismul funciar al fiecăruia. Toate aceste conţinuturi se constituia pe parcursul vieţii individuale, în special în ontogeneza timpurie, din întîlnirea dintre anumite in­stincte — sexuale, agresive, de autoafirmare — şi influenţele so­ciale şi socializatoare pe care le exercită în primul rînd familia. Infinita varietate a condiţiilor biologice şi culturale în care se produce socializarea individului explică singularitatea conţinuturilor inconştientului personal. Fiecare trăieşte complexul Oedip, de exemplu, într-o formă proprie doar sieşi.

Inconştientul colectiv este, spre deosebire de inconştientul in­dividual, o achiziţie filogenetică. Aici se concentrează nu expe­rienţa individuală, ci experienţa speciei. De aceea inconştientul colectiv este un inconştient supraindividual, dimensiunea inconştientă universală. Fiind un precipitat al experienţelor speciei, in­conştientul colectiv este structurat de elemente care n-au fost ni­ciodată conştiente, în timp ce inconştientul personal cuprinde în special conţinuturi care au fost cîndva conştiente.

De aici stranietatea ce defineşte inconştientul colectiv. Obiectivitatea incon­ştientului colectiv l-a determinat pe Jung să-l echivaleze cu spiritul. Inconştientul personal poate fi echivalat, datorită conţinuturilor sale singulare, cu sufletul.

 
Cartile lui C.G. Jung se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Dacă informațiile găsite aici te-au ajutat, spune "Mulțumesc" printr-o Donație:


Hide picture