David Brooks – Esenta pacatului este dezordinea in iubire

OPRAH: Imi place cum spuneţi că ar trebui să ne clasificăm iubirile în înalte şi mărunte. Spuneţi-mi cum se face.

DAVID BROOKS : Este un concept care aparţine marelui teolog Augustin. Şi el s-a întrebat: ce este păcatul? Când folosim acest cuvânt azi, îl asociem cel mai adesea cu deserturile care îngraşă. Dar în tradiţia morală defineşte ceva ce încălcăm. Şi nu-mi place cuvântul păcat, când sugerează că suntem întunecaţi şi depravaţi. Dar Augustin a formulat minunat. A spus: „Esenţa păcatului este dezordinea în iubire”. Şi ce voia să spună prin asta…

OPRAH: Oh, ce bine sună. „Esenţa păcatului este dezordinea în iubire “. Da.

DAVID: Fiecare dintre noi înseamnă multe lucruri. Ne iubim familiile. Iubim banii. Ne place să primim afecţiune. Statut. Adevărul. Şi cu toţii ştim că unele iubiri sunt mai presus faţă de altele. Ştim că iubirea de familie este deasupra iubirii de bani. Sau că iubirea faţă de adevăr ar trebui să fie peste iubirea faţă de bani. Şi dacă minţim ca să obţinem bani, facem dezordine în iubiri. Şi uneori, prin natura noastră, le dezordonăm.

De exemplu, dacă un prieten îţi spune un secret şi tu îl dezvălui la o petrecere, pui iubirea de popularitate mai presus de cea de prietenie. Şi ştim că e greşit. Aceasta e ordinea greşită. Prin urmare, e util să te aşezi şi să te întrebi:

„Ce iubesc? Care sunt lucrurile pe care le iubesc cu adevărat? Şi în ce ordine le iubesc? Aloc timp pentru iubirea cea mai înaltă? Sau pentru cea mai măruntă?”

 


Cartile lui Oprah Winfrey se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 
 
Cartile lui David Brooks se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 


Dacă informatiile găsite aici te-au ajutat, spune "mulțumesc" printr-o donație:


Hide picture