Articole

Lise Bourbeau – Falsii stapani

Ce este un stăpân? Un stăpân este o persoană sau un lucru care-ti dirijează viata si fată de care te supui, din teamă sau din adoratie. Stii care sunt stăpânii propriei tale vieti? Dacă te gândesti putin, îti vei da seama că sunt o grămadă, dar toti sunt falsi! Există un singur stăpân adevărat pe pământ, si acesta este Dumnezeul tău interior. Acest fapt e valabil pentru fiecare dintre noi. Fiecare îsi are propriul său stăpân.

Iată falsii stăpâni cel mai des întâlniti:

Există în prezent, în viata ta, cineva apropiat (sot, sau sotie, copil, părinte, sef) de care ti-e teamă? Care îti dirijează viata? Căruia i te supui tot timpul?

Cursurile de la Centrul „Ascultă-ti corpul” se termină de obicei târziu, pe la 22,30 – 23, dacă apare o întârziere în timpul programat. De mai multe ori am observat că unele participante deveneau foarte nervoase începând de la 22,30. Le era teamă că-i fac să astepte pe sotii lor, care veneau să le ia acasă. Dintr-o dată se simteau inconfortabil pe scaun si de multe ori se sculau si mergeau să se uite pe fereastră. De îndată ce sotul apărea, doamna respectivă se grăbea să plece, pierzând astfel finalul cursului. Unei femei care se poartă astfel îi e frică de sotul său. Se teme să nu-i displacă. Dar întotdeauna există o cale de comunicare, lăsând teama la o parte. Dacă bărbatul respectiv nu are răbdare să astepte câteva minute, sotia poate să-i sugereze să vină mai târziu. Dacă n-a făcut-o, pur si simplu poate merge singură acasă, cu transportul în comun, sau poate aranja să plece împreună cu un alt participant la curs.

O persoană care se teme de cineva nu este propriul său stăpân. De îndată ce simti că ti-e frică de cineva, el devine stăpânul tău. Poate să facă ce vrea cu tine. Stie pe ce buton să apese ca să te facă să reactionezi. Nu e bine pentru tine să te afli mereu în stare de reactie: aceasta dă nastere prea multor emotii.

Un fals stăpân: stirile.

Sunt oameni care de multe ori ascultă stirile sau le citesc din ziare pentru a lua apoi decizii în functie de ceea ce au aflat. Dacă meteorologii prevăd furtună si timp urât, ei îsi vor schimba planurile: totusi, previziunile meteorologice sunt atât de inexacte! Oamenii sunt cei care decid asupra temperaturii. Dacă, într-o anumită regiune, majoritatea oamenilor îsi schimbă gândurile dintr-o dată, temperatura va suferi si ea o schimbare radicală. Pământul e o fiintă vie, iar noi suntem celulele sale.

O persoană care se lasă influentată de stiri trăieste permanent într-o stare de neliniste. Se simte tulburată de tot ce aude. Dacă se anuntă probleme financiare, îsi ascunde banii sau îi transferă în altă parte.. Sau, de exemplu, se anuntă că a fost găsit corpul unui tânăr mutilat de agresorul său. Persoana influentată va reactiona puternic la această veste, desi întâmplarea nu o priveste în nici un fel.

Ceea ce se întâmplă altora îi priveste numai pe ei. E viata lor, e răspunderea lor. Nu trebuie să fii sau nu de acord cu întâmplarea respectivă. E suficient să accepti că amândoi trebuiau să trăiască acest eveniment. Putem simti milă fără a fi tulburati din cale-afară. La urma urmei, asta e viata…

Faima si puterea sunt si ele niste falsi stăpâni. Dacă realizezi ceva pentru a câstiga faimă sau putere, înseamnă că o faci dintr-o motivatie exterioară si nu din credinta dată de Dumnezeul tău interior. Îti lasi viata condusă de dorinta de a obtine faimă si putere.

Bunurile pe care le posezi pot fi uneori niste falsi stăpâni. Care este relatia ta cu bunurile materiale? Tii la ele ca la lumina ochilor? Dacă l-ai pierde pe cel mai pretios dintre ele, cum ai reactiona? Te vei umple de furie? Dacă răspunzi afirmativ, înseamnă că bunurile materiale sunt pentru tine niste stăpâni. Ce importantă ar avea pentru tine niste stăpâni. Ce importantă ar avea pentru tine dacă ai muri cu o vază de cristal în minus sau cu o pată pe covor?

Este firesc pentru orice om să dorească să fie înconjurat de lucruri frumoase. Frumusetea are o mare importantă pentru toti. Dar asta nu înseamnă că trebuie să te lasi stăpânit de bunurile materiale! Rolul lor este acela de a-ti face viata mai plăcută, nu de a o conduce. Tu trebuie să-i fii propriul stăpân.

Un alt fals stăpân: astrologia. Sunt multi cei care îsi întocmesc horoscopul sau urmăresc astrologia foarte îndeaproape. Îsi conduc viata în functie de ceea ce e scris în cărti sau de revelatiile astrologului. Viata ta e condusă de hotărârile pe care le iei si de actiunile pe care le întreprinzi. Ti-ai ales semnul astrologic sub care te-ai născut numai pentru a învăta să evoluezi si să iubesti, în ciuda anumitor influente astrale. Pe măsură ce înveti să fii propriul tău stăpân, astrele vor avea tot mai putină influentă asupra ta. Horoscopul nu e decât un instrument care-ti permite să cunosti influentele astrale pentru a le putea stăpâni.

Putem compara toate acestea cu o situatie de felul următor: Trebuie să lucrezi, timp de un an, cu o persoană foarte nesuferită. Nu ai de ales. Trebuie să fii alături de ea un an întreg. Te hotărăsti să o accepti si iei măsuri ca să te aperi de efectele negative. Evident, e un efort în plus, o mare cheltuială de energie, dar rămânând în permanentă constient de influenta dăunătoare, vei fi în măsură să te protejezi. La fel e si cu astrologia. Astrele predispun, dar omul dispune.

Mediumurile si clarvăzătorii pot fi si ei falsi stăpâni pentru anumite persoane. În ultima vreme, numărul lor a crescut foarte mult. Si va creste în continuare, pentru că nivelul de constiintă al oamenilor creste si permite dezvoltarea în mai mare măsură a darurilor psihice. Ce se întâmplă în cursul unei sedinte? Acesti oameni captează toate vibratiile emise de corpurile subtile. Captează starea în care esti în acel moment. Viata ta urmează o anumită traiectorie. Ei sunt în măsură să-ti spună ce ti se va întâmpla dacă rămâi pe directia respectivă. Nimeni nu poate cunoaste viitorul altcuiva pentru că viitorul depinde de prezent. Clarvăzătorul îti prezice viitorul observând momentul prezent, vibratiile emise de tine în prezent. Dar dacă, dintr-un motiv sau altul, îti schimbi starea începând de a doua zi, fie că asta se întâmplă în urma a ceea ce ai gândit, în urma a ceea ce ti-a spus cineva sau a ceea ce ai citit, schimbi si prezentul în totalitate. Schimbându-ti modul de a gândi, îti schimbi traiectoria pe care te afli. Atunci, tot ce ti-a fost prezis în ajun nu mai există pentru tine. Totusi, dacă te lasi influentat de acesti oameni, viata ta îsi mentine directia si determini aparitia evenimentelor prezise. Când îti prezice cineva viitorul, foloseste discernământul tău si încearcă să crezi numai în evenimentele fericite, astfel ai sansa să le vezi împlinindu-se.

Îti poti modela continuu traiectoria viatii. Poti chiar să trăiesti mai multe vieti într-una singură. O schimbare radicală îti va da impresia că renasti, că ai devenit altcineva. Cei din jurul tău se vor minuna si-ti vor spune: „Dumnezeule, nu te mai recunoastem. S-a schimbat ceva în tine. Nu mai esti aceeasi persoană”. Transformarea a fost provocată de faptul că ti-ai schimbat modul de viată. O evolutie rapidă reduce numărul revenirilor pe pământ, al vietilor pe care le mai ai de trăit.

Un alt fals stăpân: religiile organizate, adică cele care spun: „Dacă nu faci ce ti se spune, nu vei ajunge în cer; noi singuri detinem adevărul”. Dacă viata ta este condusă de religie si accepti notiunile de bine si rău impuse de acestea, sau dacă te lasi influentat de o sectă sau un cult oarecare, nu mai esti stăpân pe viata ta. Religiile au luat nastere cu mult timp în urmă pentru a-i ajuta pe oameni să-si aleagă drumul în viată. Unii nu erau destul de constienti pentru a se descurca singuri. Dar, ca tot ce există în lumea asta, sunt lucruri bune si mai putin bune. În cadrul fiecărei religii, anumiti oameni au vrut să abuzeze de puterea lor provocând teamă în rândul populatiei. A trăi cu frică nu aduce pace si armonie nimănui. Dacă religia ta te face să-ti fie frică, înseamnă că nu bazată pe dragoste. Dumnezeu este dragoste. El n-a vrut să sperie niciodată pe nimeni. Oamenii sunt cei care s-au specializat în a-si provoca singuri frica. Cel care iubeste caută mai curând să îndrume, să calmeze si să ajute.

Religiile de astăzi sunt tot mai constiente de acest sentiment de dragoste. Si-au dat seama că oamenii nu mai vrea să trăiască de frică! De multe ori, nu religia în sine este prost structurată, ci cei care o reprezintă nu au sensibilitatea necesară. Depinde de tine să ai discernământul potrivit pentru a-i alege pe cei ce vor să te îndrume.

Dacă te simti mult prea tulburat de ceea ce-ti povesteste cineva, dacă teama ta se accentuează, înseamnă că acest lucru nu îti este benefic pentru moment. Ceea ce-ti spune persoana respectivă nu e neapărat ceva rău, dar, pur si simplu, momentan nu esti pregătit să-l înfrunti. Dă totul uitării si, când vei fi în stare s-o faci, o să afli.

Medicii sunt si ei, uneori, niste falsi stăpâni. Rolul lor este acela de a-i ajuta pe oameni si nu de a le conduce viata. Cunosc mai multe persoane care îsi consultă medicii înainte de a lua orice hotărâre, fie că e vorba de plecarea în vacantă, schimbarea locului de muncă sau mutarea într-o nouă locuintă. Pe un pacient care, în mod vizibil, se teme de o schimbare, medicul îl poate sfătui să întreprindă nimic. Dacă persoana ar fi avut încredere în Dumnezeul său interior, n-ar fi cerut părerea medicului si ar fi luat propriile decizii.

Medicii au învătat să trateze indispozitii si boli, dar nu stiu să ia decizii pentru altii. Încep si ei să-si dea seama că latura mentală a fiintei umane este mult mai puternică decât cea fizică. Constată uneori cu surprindere că oamenii se vindecă de anumite boli fără nici o interventie medicală. E linistitor să vezi că tot mai multi medici îsi sfătuiesc pacientii să nu mai folosească multe medicamente: „Esti destul de puternic ca să te descurci singur, fără medicamente” a devenit o prescriptie curentă în zilele noastre.

Anumite persoane au atâta nevoie de medicul lor, încât la cea mai mică problemă aleargă să-i ceară sfatul. Ele nu vor să-si asume răspunderea pentru propria viată. Ar dori ca întotdeauna altcineva să le „aranjeze viata”. Dacă medicul le spune că nu au nimic, acesta este acuzat de incompetentă si ele îsi continuă demersurile până când găsesc pe cineva care să le prescrie un remediu: „Stiam că sunt bolnavă. Uite, mi-a dat o retetă”. Se întorc acasă foarte încântate si mult mai sănătoase decât la plecare.

Un alt fals stăpân: medicamentele. La cel mai mic semn de indispozitie, iei o pastilă: pentru durerea de cap, pentru nervi, pentru digestie, pentru curătarea ficatului si a intestinelor, una ca să dormi, alta ca să te trezesti…

Asta înseamnă că nu-ti iubesti trupul. Orice medicament are un efect secundar. Corpul se revoltă de câte ori îi dai ceva care nu face parte din elementele nutritive naturale. Îi dai foarte mult de lucru. De îndată ce iei o pastilă oarecare, accepti ideea că ea îti este stăpân. Lasi medicamentele să-ti conducă viata. Dacă esti multumit asa, continuă să-ti iei medicamentele. Dacă vrei să te schimbi, e vremea să devii propriul tău stăpân. Nimeni în afară de tine nu-ti poate schimba viata!

Boala este si ea un fals stăpân. O persoană care e tot timpul bolnavă se lasă stăpânită de boala sa. Nu-si dă seama că poate fi propriul stăpân al vietii sale. Multi cred că e firesc să fii bolnav. Nu, starea normală a corpului e sănătatea!

Un alt fals stăpân: moda. De câte ori nu ti-ai sacrificat confortul vestimentar pentru a fi în pas cu moda? Ti-e teamă de ce vor spune ceilalti?

Munca poate deveni uneori un fals stăpân. Există multi oameni care nu stiu să se relaxeze. Toată viata lor este orientată către muncă. Munca îi îndrumă încontinuu. Chiar si în clipele libere se gândesc numai la problemele de serviciu. Niciodată nu sunt în stare s-o lase mai usor, să se relaxeze, să se amuze ocupându-se de altceva. Lucrează 7 zile din 7.

Munca te ajută să evoluezi? Îti permite să devii mai bun, mai pur în interiorul tău? Îti foloseste munca pentru a învăta să-i iubesti mai mult pe oameni? Dacă răspunsul este afirmativ, înseamnă că munca are valoare pentru tine. Dacă prin ocupatia ta înveti să iubesti tot mai mult, stii că esti pe drumul cel bun. Dacă munca îti stăpâneste viata, dacă o faci numai pentru bani sau pentru putere, ea nu te ajută în evolutia spirituală.

Un alt fals stăpân: superstitiile. Cifra 13, pisica neagră… îti spun toate astea ceva? Superstitiile te fac deseori să-ti schimbi hotărârile? Atunci si ele te stăpânesc. Dacă stai să aduni toate lucrurile care au influentă asupra ta, fie si numai pentru o singură zi, vei constata că, de fapt, nu mai esti tu cel care îti conduci viata.

Falsii stăpâni cei mai puternici sunt orgoliul, frica, sentimentul de vinovătie si banii.

Problema orgoliului a fost tratată pe larg în capitolul precedent; discutiile despre frică si vinovătie vor urma în capitolul 19.

Voi termina acest capitol cu falsul stăpân care dirijează viata unui foarte mare număr de oameni: banii. Este evident că ei au o mare importantă în lumea de azi. Banii reprezintă un mijloc de schimb si nu un bun pe care îl posezi.

Dorinta de a acumula cât mai mult te face să o iei pe o cale gresită. Oare ar avea sens să acumulezi aer pentru cazul în care ti-ar lipsi? La fel se întâmplă si cu banii. Banii sunt o energie ca si electricitatea, apa sau vântul. Toate acestea sunt forte create o dată cu lumea. Banii sunt în acelasi timp o energie si o fortă. Există pretutindeni si pentru toată lumea. Sub o formă sau alta, au existat întotdeauna. În prezent, apar sub formă de hârtii si monezi.

Mijloacele de schimb au existat mereu cu scopul de a permite procurarea bunurilor materiale. A strânge bani de teamă să nu-ti lipsească este un semn de lipsă de încredere în această fortă divină care furnizează toată energia necesară.

Am putea compara banii cu altă mare sursă de energie: soarele. Dacă pe plajă sunt trei sau patru sute de oameni care vor să se bronzeze, va fi mai putin? Nu. E destul pentru toată lumea. Este deci important să-ti dai seama că banii reprezintă o energie si, ca orice energie, cu cât o faci să se miste mai mult, cu atât îi creste puterea si se multiplică.

Acelasi lucru e valabil pentru multe lucruri din natură. Fiecare sământă de grâu, de rosie etc. utilizată, pusă în pământ, va produce sute de alte spice de grâu, sute de alte rosii. Dacă nu le însământezi si le încui într-un sertar, ele nu vor da nastere la nimic.

E destul de greu să scapi de nesiguranta financiară. De fiecare dată când îti doresti ceva, primul tău gând este: „Cât mă va costa?”. Îti vei satisface dorinta numai dacă ai bani suficienti. Vezi cum banii îti dirijează viata? Contul tău în bancă este cel care ia hotărârile pentru tine. Dar, în viată, trebuie să faci tocmai contrariul. Iei o hotărâre si banii vor veni după aceea.

Priveste putin înapoi si aminteste-ti: probabil ti s-a întâmplat să cumperi ceva dintr-un impuls de moment. Ai cumpărat pe credit pentru că nu aveai destui bani. Ai cheltuit tot ce aveai pentru ceva care nu era neapărat indispensabil, dar reprezenta într-adevăr ceea ce-ti doreai. În ciuda acestor cheltuieli, ai continuat să trăiesti, nu? Ti-ai plătit datoriile si n-ai rămas fără hrană, nu-i asa? Vezi, până la urmă ai reusit să plătesti totul.

Priveste în jurul tău. Când faci cumpărături, alegi alimentele cu pret redus? Pretul te determină să cumperi ce vei mânca în această săptămână? Nu vreau să spun că trebuie să eviti alimentele ieftine. Dacă îti planifici să cumperi articole cărora le cunosti reducerea, ar fi bine să iei o cantitate mai mare, mai ales dacă sunt lucruri de care ai nevoie. Vorbesc mai curând despre persoanele care renuntă la ceea ce si-ar dori pentru că pot cumpăra o altă marcă de produse la un pret mai scăzut. Cumpără astfel chiar si ceea ce nu le place. Iau lucrurile de care au într-adevăr nevoie numai dacă sunt cu pret redus! Le preferă pe acestea, chiar dacă sunt de calitate inferioară. Crezi că nu meriti să primesti tot ce e de bună calitate? Înseamnă că imaginea pe care ti-o faci despre tine nu-i va încuraja pe ceilalti să aibă o părere prea grozavă despre tine.

Nu te grăbi acum să-ti cumperi un castel pe malul mării sau un Mercedes. Începe prin a câstiga mici victorii în fiecare zi. Dacă vrei să cumperi fructe bune, dar pretul te face să eziti, observă toată valoarea pe care o ai. Vei vedea că, treptat, totul se va schimba. Cu cât faci mai mult să circule energia banilor tăi, cu atât mai mult vei primi. Rostul banilor e să circule, nu să fie pusi deoparte. Dacă, în loc să pleci în vacantă, preferi să-i păstrezi pentru eventualitatea că ti se va întâmpla vreo nenorocire, ghici ce ti se va întâmpla: o nenorocire! Omul vrea să aibă întotdeauna dreptate, asa că face totul în acest sens. De cele mai multe ori, când ti se întâmplă ceva, esti tentat să spui: „Ah! Am făcut bine ce-am făcut! Stiam că o pătesc ceva!”.

Lasă-l deoparte pe „în caz că…” si pleacă linistit în vacantă. Uită fraza: „ce-o să fac dacă mi se întâmplă ceva rău?”. Spune mai degrabă: „Da, o să plec în vacantă si, dacă va fi să se întâmple ceva, o să văd eu atunci ce e de făcut”. Asa se va si întâmpla. Problemele legate de masină sunt imprevizibile, nu? Totusi, vei reusi s-o repari să fi rezervat bani special în acest scop.

Ai reusit să pui lucrurile cap la cap, nu? Cei mai multi oameni nu-si definesc bine prioritătile. Dacă îsi dau seama că televizorul e într-o stare mult prea jalnică pentru a mai fi reparat, se vor grăbi să cumpere altul. Vor găsi ei un mijloc de a-l plăti! Oare a avea un televizor e într-adevăr o necesitate pentru tine? Stim cu totii că nu, dar când ai hotărât că vrei ceva cu orice pret, îl obtii.

Sunt multi oameni interesati de cursurile de la Centru. Dar, cum află pretul, exclamă: „E mult mai scump decât mă asteptam!”. Printre ei sunt persoane gata să cheltuie mii de dolari pentru a-i ajuta pe cei aflati în nevoie, dar când e vorba de ei, se gândesc că nu valorează nici câteva sute de dolari… si poate că astfel reusesc să-si transforme viata, să scape de stres, de temerile si bolile lor, pentru a cunoaste, în sfârsit, adevărata fericire!

A spune că nu merită osteneala îti provoacă de multe ori probleme. Iată un exemplu: când cumperi un cadou pentru cineva, nu alegi ceea ce ti-ar plăcea să primesti tu? Deci, altii sunt mai importanti si merită să primească mai mult decât tine? Observă cu multă atentie ce influentă au banii asupra vietii tale. Cu cât mai mult te lasi stăpânit de ei, cu atât îti va fi mai greu să cunosti fericirea si pacea interioară. De îndată ce vei reusi să-i stăpânesti, vei observa că apar numeroase schimbări.

Dacă esti încredintat că „întotdeauna culegi ce ai semănat ”, o să-ti dezvălui un mic secret. Trimite în gând urări de prosperitate tuturor celor care-i cunosti. Urează-le să aibă cât de multi bani vor. Astfel vei pune atât de multă energie în miscare, încât si tu îi vei câstiga mult mai repede decât în cazul în care te-ai gândit numai la tine.

Evident că societatea actuală nu favorizează gândurile pozitive. Scopul acestei cărti nu este acela de a schimba întreaga lume din jurul tău, ci de a schimba modul tău de a gândi. Nu te lăsa influentat de ceilalti. E chiar mai bine să nu vorbesti cu nimeni despre noua ta hotărâre în ce priveste banii. Începe prin a lucra în interior, pune-ti încetul cu încetul hotărârile în practică si oamenii vor începe treptat să-si dea seama de schimbare. Nu e cazul să-ti dezvălui gândurile nimănui. S-ar putea ca credinta si forta ta interioară să nu fie încă suficient de puternice pentru a face fată criticilor. În acelasi timp, trebuie să accepti că fiecare îsi exprimă propriul adevăr, chiar si prin critică. Crede în el tot atât de mult cum crezi si tu în al tău.

Dacă ai decis să ai o atitudine pozitivă fată de bani si să îi stăpânesti, fă-o fără gândul ascuns de a-i influenta si cei din jurul tău. Nu trebuie să cauti să obtii consimtământul tuturor. Când ei vor fi pregătiti să-si schimbe atitudinea, o vor face la timpul si la locul potrivit. Fiecare îsi urmăreste propria evolutie.

Când ti-ai câstigat fericirea si pacea interioară, nu e cazul să o strigi în gura mare pe stradă. Acestea sunt lucruri care se simt. Oamenii din jurul tău le văd, si le simt.

Când vei ajunge să stăpânesti banii, vei avea mereu un surplus, plătindu-ti, în acelasi timp, toate lucrurile de care ai nevoie. Nu vei face economii din frică. Pur si simplu, vei avea niste bani în plus.

După cum ai constatat, există o multime de falsi stăpâni. Sunt sigură că poti să găsesti si mai multi!

La finalul acestui capitol, te sfătuiesc să-ti faci o listă cu toti falsii stăpâni din viata ta. Observă care din ei are mai multă influentă asupra ta. În următoarele trei zile, seara, notează-ti ce anume te-a influentat mai mult în cursul zilei. Nu trece mai departe înainte de această etapă. Fii atent la bani, frică, astrologie, medicamente etc. Cine îti stăpâneste viata? Vei ajunge la un nivel de constiintă mai ridicat si totul în viata ta va fi mai bine.

Afirmatia pentru următoarele zile:

SUNT SINGURUL STAPÂN AL VIETII MELE, ÎMI DAU SEAMA CA, GÂNDIND, CREEZ. DEVIN CEEA CE GÂNDESC. ASTFEL, FERICIREA, PROSPERITATEA, DRAGOSTEA SI ARMONIA MEA DEPIND NUMAI DE GÂNDURILE MELE.

 
Cartile lui Lise Bourbeau se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Ajuta-ma sa traduc din text in voce audio cat mai multe articole postate.

(Doriti un anumit articol sa fie tradus din text in voce audio, trimite-ti un mesaj de cerere traducere)

Dacă informatiile găsite aici ti-au fost de folos, spune "mulțumesc" printr-o donație de sustinere:


Hide picture