Dezvaluiri

Materiile întunecate (2019) Sezonul 3 – Despre căderea ingerului „Metatron zis Enoch”, din Împărăția Cerurilor

Metatron, cel mai mare dintre îngeri în miturile și legendele evreiești. Metatron nu este o figură a Bibliei ebraice, dar numele său apare pe scurt în mai multe pasaje ale Talmudului. Legendele sale se regăsesc cu precădere în textele Cabalei mistice. În Talmud prezintă un incident cu Elisha ben Abuyah, de asemenea numit Aher („celălalt”), care se spune că a intrat în Paradis, și l-a văzut pe Metatron stând jos (o acțiune în ceruri care este permisă doar Lui Dumnezeu Însuși). Prin urmare Elisei Ben Abuyah s-a uitat la Metatron ca la o zeitate, și se notează că a zis „Există într-adevăr două puteri în ceruri!”

Vezi clip selectat cu traducere din serialul

Materiile întunecate – Sezonul 3 (2022)

Conform unei recunoscute școli de gânditori, Enoh a fost luat de către Dumnezeu și transformat în Metatron, asta explicând pasajul misterios „Enoh a umblat cu Dumnezeu, apoi nu s-a mai văzut, pentru că l-a luat Dumnezeu.” (Geneza 5-24). Oricum această opinie nu este împărtășită de numeroase autorități talmudice.

Este posibil să fie doi Metatroni:

  1. Unul scris cu 6 litere – Enoh transformat – Metatron
  2. Și unul scris cu 7 litere – Primordialul Mettatron.

Potrivit lui Johann Eisenmenger, un foarte cunoscut orientalist german, Metatron transmite ordinele de zi cu zi ale lui Dumnezeu, lui Gabriel și Samael.

Metatron este adesea identificat ca fiind fratele geaman a lui Sandalfon, care se spune că a fost profetul Ilie.

Cartea Iov ne spune că, cel puţin pentru un timp, Satan are încă acces la rai şi la tronul lui Dumnezeu. „Fiii lui Dumnezeu au venit într-o zi de s-au înfăţişat înaintea Domnului. Şi a venit şi Satan în mijlocul lor. Domnul a zis Satanei: «De unde vii?» Şi Satan a răspuns Domnului: «De la cutreierarea pământului şi de la plimbarea pe care am făcut -o pe el. »” (Iov 1:6-7) Se pare că în acel timp Satan încă se mişca în libertate între rai şi pământ, vorbind cu Dumnezeu direct şi dând socoteală pentru activităţile sale. Nu ştim când i-a întrerupt Dumnezeu accesul.

De ce a căzut Satan din ceruri? Satan a căzut datorită mândriei. El a dorit să fie Dumnezeu, nu să fie un slujitor al lui Dumnezeu. Observaţi numeroasele afirmaţii „mă voi…” din Isaia 14:12-15. Ezechiel 28:12-15 îl descrie pe Satan asemenea unui înger nemaipomenit de frumos. Satan a fost probabil cel mai înalt între îngeri, cel mai frumos între creaturile lui Dumnezeu, însă el nu a fost mulţumit cu poziţia lui. În schimb, Satan a dorit să fie Dumnezeu, adică să Îl dea pe Dumnezeu jos de pe tron şi să preia stăpânirea Universului. Satan a dorit să fie Dumnezeu, şi e interesant că tocmai cu aceasta i-a ispitit pe Adam şi pe Eva în Gradina Edenului (Geneza 3:1-5). Cum a căzut Satan din rai? De fapt, căderea nu este o descriere exactă. Ar fi mai corect spus că Dumnezeu l-a scos pe Satan din ceruri (Isaia 14:15; Ezechiel 28:16-17). Satan nu a căzut din rai; mai degrabă Satan a fost aruncat din rai. Sau daca nu a fost deloc aruncat din rai, ba din contra el conduce raiul?


Sustine traducerea audio a mai multor articole: Doneaza!

(Doriti un anumit articol sa fie tradus din text in voce audio, trimite-ti un mesaj de cerere traducere)

Dacă informatiile găsite aici ti-au fost de folos, spune "mulțumesc" printr-o donație de sustinere:


Hide picture