Articole

Meditatii zilnice cu J. Krishnamurti – Intelect vs. Inteligenta

k-bw4

Dezvoltarea intelectului nu duce la inteligenta. Mai degraba, inteligenta apare cand fiinta actioneaza in perfecta armonie, atat intelectual cat si emotional. Este o mare diferenta intre intelect si inteligenta. Intelectul este doar gandire si functioneaza independent de emotie. Atunci cand intelectul este antrenat in orice directie particulara, independent de emotie, poate deveni un intelect mare, dar lipsit de inteligenta, pentru ca inteligenta este capacitatea inerenta de a simti si a rationa; in inteligenta ambele calitati sunt deopotriva prezente, intens si armonios.

Daca sunteti condusi de emotii in afaceri, va spun, afacerile nu pot fi bine si onest gestionate. Deci veti avea mintea impartita in compartimente. Intr-un compartiment va veti mentine interesul religios, in altul emotiile, iar intr-un al treilea interesul pentru afacerea voastra, care nu are nimic de-a face cu intelectul si viata emotionala. Mintea orientata catre afaceri trateaza viata doar ca un mijloc de a obtine bani pentru a trai. Deci, aceasta existenta haotica, aceasta divizare a vietii tale continua. Desi v-ati condus afacerile cu inteligenta, adica emotiile si gandurile dumneavoastra au actionat armonios, afacerea ar putea totusi esua. Este o probabilitate. Si probabil veti simti cu adevarat absurditatea, cruzimea si exploatarea care sunt implicate in acest mod de viata.

Pana cand nu veti aborda intreaga viata cu inteligenta, si nu doar cu intelectul, nici un sistem din lume nu va salva omul de la truda neincetata pentru castigarea existentei.

 
Cartile lui Jiddu Krishnamurti se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Dacă informațiile găsite aici te-au ajutat, spune "mulțumesc" printr-o donație:


Hide picture