Meditatii zilnice cu Krishnamurti – Intelectul nu ne va rezolva problemele

j-krishnamurti-1

Cei mai multi dintre noi sunt atat de preocupati de acest extraordinar univers, dar niciodata nu vedem frunzele unui copac miscandu-se in vant; nu vedem firul de iarba, nu-l atingem cu mana pentru a-i simti pulsul vietii sale.

Aceasta nu inseamna a fi poetic, va rog nu mergeti spre o stare speculativa, emotionala. Eu spun ca este esential sa avem sentimente profunde in viata si sa nu fim prinsi in ramificatii intelectuale, discutii, trecerea examenelor, citand si zugravind ceva nou la ceea ce a fost deja spus.

Intelectul nu este calea. Intelectul nu va rezolva problemele noastre, el nu ne va oferi o hrana nepieritoare. Intelectul poate argumenta, disputa, analiza, poate ajunge la o concluzie prin deductie, si asa mai departe, insa intelectul este limitat deoarece el este rezultatul conditionarilor noastre.

Dar sensibilitatea nu este conditionata. Ea te scoate din domeniul fricii si anxietatii.

Mintea nu este sensibila la tot ce este in jurul sau – muntele, stalpul de telegraf, lampa, o voce, un zumzet, totul – este incapabila de a gasi adevarul.

Insa ne petrecem zilele si anii nostri cultivand intelectul, argumentand, disputand, luptand, straduindu-ne sa devenim ceva, si asa mai departe.

Si totusi, aceasta lume atat de minunata, acest pamant care este atat de bogat – nu pamantul din Bombay, din Punjab, pamantul rusesc sau cel american – acest pamant este al nostru, al meu si al tau si nu este un non-sens sentimental,  el este o realitate.

Dar din pacate l-am impartit prin meschinariile noastre, prin provincialismul nostru.

Si stim de ce am facut-o – pentru securitatea noastra, pentru locuri de munca mai bune si mai multe.

Acesta este jocul politic care se joaca in intreaga lume si astfel uitam sa fim fiinte umane, sa traim fericiti pe acest pamant, care este al nostru, si sa facem ceva din el.

 
Cartile lui Jiddu Krishnamurti se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Dacă articolele gasite aici te-au ajutat in dezvoltarea ta personala, poți spune "mulțumesc" printr-o donație: