Meditații zilnice cu Krișhnamurti – Cum putem pune capăt fricii?
Discutăm despre ceea ce necesită atenția ta, nu despre a fi sau a nu fi de acord. Privește viața cât mai riguros, obiectiv, clar – nu în funcție de sentimentele tale, de ceea ce-ți place sau ceea ce nu-ți place.
Faptul că ceva ne place și altceva nu ne place a creeat toată această nefericire. Ne întrebăm acum: “Cum să punem capăt fricii?”
Aceasta este una din marile noastre probleme deoarece, dacă o ființă umană nu poate pune capăt fricii ea trăiește în întunericul veșnic, nu veșnic în sensul creștin ci în sensul obișnuit, viața fiind suficient de bună. Pentru mine, ca ființă umană, trebuie să existe o cale de ieșire și nu prin creearea unei speranțe în viitor.
Pot eu ca ființă umană să pun capăt fricii, în totalitate, nu puțin câte puțin?
Probabil nu ți-ai pus niciodată această întrebare deoarece nu știi cum să o rezolvi. Dar dacă ne-am pus această întrebare foarte serios, cu intenția de a descoperi nu cum să-i punem capăt ci cu intenția de a afla natura și structura fricii, în momentul în care am descoperit, frica se va sfârși, nu trebuie să facem nimic cu privire la ea. Când suntem conștienți de ea, când intrăm în contact direct cu ea, observatorul este cel observat.
Nu există nici o diferența între observator și obiectul observat. Când frica este urmărită fără observator, aceasta este o acțiune, dar nu acțiunea de a observa, acționînd în baza fricii.
Autorul analizează frica și impactul ei asupra existenței umane. El susține că frica este o sursă majoră de nefericire și că o înțelegere profundă a naturii ei poate conduce la o eliberare de frica însăși. Autorul subliniază importanța observării fricii fără a o judeca, argumentând că prin conștientizare, observatorul și obiectul observat se unesc, ducând la dizolvarea fricii.
Cartile lui Jiddu Krishnamurti se pot vedea la linkurile de mai jos:
- link 1 - aceasta pagina
- link 2 - aceasta pagina