Despre momentul integrarii umanitatii intr-un univers plin de viata inteligenta
Umanitatea se află în pragul spațiului, pragul de a întâlni o Comunitate Vastă a vieții – o Comunitate Vastă mult mai complexă, mai severă și mai problematică decât toate lucrurile pe care le-a întâlnit familia umană vreodată. Este ca și cum umanitatea ar fi un adolescent care intră în lumea adultă, plin de prezumții și importanță de sine, firește, dar inconștient și periculos de naiv față de realitățile și dificultățile acelei lumi adulte. Religiile lumii, care au fost dăruite să construiască civilizația umană, nu au fost menite să pregătească umanitatea pentru Marea Comunitate. Vedeți voi, nu aceasta a fost menirea lor sau funcția lor. Dar acum progresul și procesul evoluționar au adus umanitatea la acest prag major. Trăind într-o lume de resurse în diminuare și cu o populație crescândă, trebuie acum să se confrunte cu realitatea, dificultatea și marea oportunitate de-a înfrunta o Comunitate Vastă a vieții.
Vezi Trailer la Valerian și oraşul celor o mie de planete 2017:
Căci dincolo de temerile voastre, dincolo de anxietățile voastre, dincolo de evitarea și negarea voastră, puteți vedea că Marile Valuri ale schimbării care apar pe pământ și întâlnirea umanității cu un univers plin cu forme inteligente de viață sunt cele mai mari două lucruri, cele mai mari două motivații care vor duce umanitatea, în sfârșit, la cooperare și la întemeierea unei ordini mondiale funcționale și echitabile, o stabilitate mondială care nu a fost găsită până acum.
Această stabilitate nu poate exista sub conducere tiranică sau nu va avea succes. Este generată din necesitate acum. Căci națiunile concurând și luptându-se între ele nu vor face decât să epuizeze lumea chiar mai mult și mai repede. Iar cu un climat în schimbare și cu un mediu în schimbare, națiunile vor trebui să coopereze dacă vor să supraviețuiască și să se îngrijească de popoarele lor.
Este viața la un nivel atât de simplu și elementar, pierdută minții moderne care se gândește la dorințele sale și temerile sale, fanteziile sale și creațiile sale cu o nepăsare atât de obsesivă încât nu poate vedea realitățile vieții însăși.
Prădați-vă mediul înconjurător și acest lucru vă va compromite. Va lucra împotriva voastră. Luptați-vă între voi, iar războiul va deveni perpetuu. Nedreptățile [vechi] vor fi reînnoite, iar noi nedreptăți [vor fi] întemeiate.
Oamenii au nevoie de o Nouă Revelație. Căci Creștinismul nu poate salva lumea. Islamul nu poate salva lumea. Buddhismul și Hinduismul nu pot salva lumea. Iar Iudaismul nu a fost niciodată menit să salveze lumea.
Acum că există o comunitate globală de-o mare interdependență, mare fragilitate și mare vulnerabilitate, atât la colapsul intern cât și la competiție și intervenție externă, este timpul ca umanitatea să se maturizeze. Este timpul pentru o schimbare de atitudine, pentru oamenii din toate națiunile – o recunoaștere a realității situației, o înțelegere a Marilor Valuri ale schimbării și a puterii lor să afecteze și să compromită o planetă stabilă.
Sunt peste două miliarde de galaxii în Univers cu miliarde de stele similare Soarelui. În aceste condiţii, cel puţin în teorie, pare cu adevărat imposibil ca doar pe Terra să există forme inteligente de viaţă. Şi atunci de ce nu am intrat până acum în contact cu civilizaţiile extraterestre? O intrebare care guvernează Paradoxul Fermi, propus de Enrico Fermi, laureatul premiului Nobel pentru Fizică. De-a lungul anilor, întrebarea a generat vii dezbateri în comunitatea ştiinţifică. Unii experţi afirmă că civilizaţiile extraterestre care ar putea fi capabile să intre în contact cu oamenii ar fi, probabil, prea departe de noi. Alţii sugerează că extratereştrii ar avea o genetică total diferită de a noastră, astfel că ne-ar fi dificil să-i percepem. Pesimiştii spun, pe de altă parte, că mai mult ca sigur suntem singurele forme de viaţă inteligente din Univers.
Dincolo de aceste teorii, unul dintre cele mai interesante răspunsuri legate de Paradoxul Fermi este cunoscut ca ,, Zoo Hypothesis”. Teoria, propusă în 1973 de astronomul John A Ball, arată că extratereştrii ar evita în mod deliberat contactul cu oamenii, din cauza unui aşa-numit cod universal. Având în vedere că sistemul nostru solar este relativ nou, iar existenţa umană este abia la început, raportat la existenţa Universului, dacă există alte civilizaţii acestea ar putea fi mult mai evoluate decât cea de pe Terra. Astfel că extratereştii ar considera că încă nu am ajuns la stadiul de evoluţie necesar pentru a putea percepe contactul cu ei la adevărata valoare.
John A Ball sugerează, totodată, că extratereştii n-ar fi, astfel, foarte interesaţi de evoluţia oamenilor, şi că i-ar interesa mai mult propria evoluţie. „Pentru extratereştrii, noi am fi ca exemplarele dintr-o grădină zoologică. Ne urmăresc cu atenţie, însă nu se implică în evoluţia noastră”, a mai spus acesta. Potrivit lui Ball, n-ar fi exclus, astfel, să existe un cod universal care să le interzică extratereştrilor să intre în legătură cu civilizaţii care nu au atins însă un anumit nivel de dezvoltare. Dacă teoria s-ar dovedi a fi reală, ar însemna că ar mai trebui să aşteptăm mult şi bine până ce extratereştrii să ne contacteze, iar omenirea să devină parte a civilizaţiei universale.
Ecuatia lui Drake poarta numele celui care a conceput-o, in 1961 –Frank Drake – astronom american, fondator al proiectului SETI, convins fiind de existenta vietii extraterestre, in galaxia noastra, si de posibilitatea intrarii in contact cu aceasta. Ecuatia propriu-zisa este produsul a sapte factori, carora Drake le-a dat si o valoare :
Nciv = Fet x Ppla x Npla x Pvie x Pint x Pcom x T
in care :
- N este numarul civilizatiilor extraterestre posibile ;
- Fet este numarul de stele din Galaxia noastra, impartit la varsta Galaxiei (10);
- Ppla exprima probabilitatea ca o stea sa posede planete (0,5);
- Npla este numarul mediu de planete locuibile (2);
- Pvie este probabilitatea ca viata sa apara pe o planeta locuibila (1) ;
- Pint este probabilitatea ca inteligenta sa apara pe o planeta unde viata ar fi posibila (0,01);
- Pcom este probabilitatea ca o forma de viata inteligenta sa dezvolte si mijloace de comunicare cu alte lumi (0,01) ;
- T este timpul in care o astfel de comunicare poate fi detectata, adica durata de viata (tehnologica) a unei civilizatii care ar comunica (10 000).Multi oameni de stiinta contesta, totusi, valabilitatea parametrilor utilizati de astronomul american, argumentand ca se incearca determinarea unor date necunoscute, pornind de la altele (chiar daca nu in totalitate) tot necunoscute. Una dintre principalele metode folosite in cadrul programului SETI consta in utilizarea unui telescop gigantic, care permite captarea undelor radio. In Univers exista sute de miliarde de galaxii, dar mijloacele de detectie de pe Terra nu inregistreaza decat semnale din Galaxia noastra, Calea Lactee, unde exista in jur de 400 de miliarde de stele.Daca vreti sa aplicati ecuatia lui Drake dupa propria imaginatie, schimband valorile, dupa cum doriti, apelati la infografia conceputa de BBC, pe care o gasiti la adresa : http://www.bbc.com/future/story/20120821-how-many-alien-worlds-exist