Articole

Meditatii zilnice cu Krishnamurti – E posibil sa punem capat violentei?

1301127669_J_krishnamurthi

Cand vorbesti despre violenta, la ce te referi? Este o intrebare destul de interesanta, daca o aprofundezi, cand cercetezi daca o fiinta umana, care traieste in aceasta lume, poate inceta complet sa mai fie violenta.

Anumite societati si comunitati religioase au incercat sa nu omoare animale. Unii chiar au spus: “Daca nu vreti sa omorati animale, ce spuneti despre vegetale?”

Va puteti impune asta intr-un asemenea grad ca veti inceta sa mai existati – in cazul in care nu v-ati impune o limita? Exista o limita arbitrara, in functie de idealul tau, de ceea ce-ti place, de standardele tale, de temperamentul tau, de conditionarile tale si vei spune: “voi merge pana acolo, dar nu si dincolo?”.

Exista o diferenta intre furia individuala cu actiuni violente din partea individului si ura organizata de o societate care da nastere si formeaza o armata pentru a distruge o alta societate?

Unde, la ce nivel, si ce aspent al violentei se va discuta sau nu atunci cand analizam daca omul poate fi total liber de violenta si nu doar un aspect particular pe care il numim violenta?

Noi stim ce este violenta fara a o exprima in cuvinte, in fraze, in actiune. Ca fiinta umana, in care animalul este inca foarte puternic, in ciuda secolelor de asa numita civilizatie, de unde trebuie sa incepem?

Sa incepem de la periferie, care este societatea, sau de la centru, care sunt eu? Tu imi spui sa nu fiu violent, pentru ca este urat. Tu trebuie sa-mi explici toate motivele, sa vad ca violenta este un lucru teribil in fiinta umana, atat interior cat si exterior.

Este posibil sa se puna capat acestei violente?

 
Cartile lui Jiddu Krishnamurti se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Dacă informațiile găsite aici te-au ajutat, spune "mulțumesc" printr-o donație:


Hide picture