Articole

Omraam Mikhael Aivanhov – Adevarata invatatura a lui Christos


Iisus a dat discipolilor săi o rugăciune pe care toţi creştinii o spun de atunci şi care este numită ”Tatăl nostru”, sau rugăciunea duminicală. El a pus în această rugăciune o ştiinţă foarte veche care exista cu mult înaintea Lui şi pe care a primit-o din tradiţie, dar El atât de mult a rezumat-o, condensat-o, că este dificil să o sesizăm în toată profunzimea sa.

Un iniţiat procedează la fel ca şi natura. Priviţi: un arbore întreg cu rădăcinile, trunchiul, ramurile, frunzele, florile şi fructele sale; natura a reuşit să îl rezume magnific, magistral, într-un mic miez, o mică sămânţă. Toată această minune care este arborele, cu posibilităţile sale de a produce fructe, de a trăi mult timp şi de a rezista intermperiilor, toate acestea sunt ascunse într-o sămânţă pe care o punem în pământ. Ei bine, Iisus a făcut acelaşi lucru: toată ştiinţa pe care o poseda, a vrut să o rezume în “Tatăl nostru”, cu speranţa că oamenii care îl recită şi care meditează la ea, vor planta această sămânţă în sufletul lor , o vor îngriji, o vor proteja, o vor cultiva, pentru a descoperi acest arbore imens al Ştiinţei iniţiatice pe care ni L-a lăsat.

Toţi creştinii: catolici, protestanţi, ortodocşi spun această rugăciune, dar fără a-i înţelege prea bine sensul. Unii chiar găsesc că nu este atât de bogată, nici elocventă, în timp ce ei au compus alte rugăciuni, impresionante, da, poetice, complete…. interminabile! De care sunt foarte mulţumiţi. Dar ce conţin acestea? Nu mare lucru.

Să încercăm deci să vedem care este semnificaţia acestei rugăciuni, cu toate că nu vom putea spune totul, atât e de imensă.

”Tatăl nostru care eşti în ceruri.” Există un Creator , Stăpânul Cerului şi al pământului şi al întregului univers. Şi pentru că e spus că El este în “Ceruri”, înseamnă că există în spaţiu mai multe regiuni. Tradiţia iudaică le-a dat un nume : Kether, Hohmah, Binah, Hesed, Gebourah, Tipheret, Netzach, Hod, Iesod, Malkout.

Aceste regiuni sunt populate de o mulţime de creaturi: toate ierarhiile îngereşti de la Îngeri până la Serafini. În aceste ceruri (pe care Kabbala le numeşte sefiroturi) locuieşte acel Dumnezeu pe care Moise şi Profeţii Vechiului Testament l-au descris ca pe un foc devorant, un despot teril, pe care nu putem să-L iubim şi în faţa căruia trebuia să tremurăm, pentru că “frica de Dumnezeu este începutul înţelepciunii”. Apoi a venit Iisus şi ni L-a prezentat pe Dumnezeu ca Tatăl nostru.

Iisus a venit să înlocuiască frica prin iubire. În loc să-i fie frică de acest teribil Dumnezeu, omul poate să-l iubească, el se poate stânge la pieptul Lui ca la pieptul unui bun părinte. Această iubire, această tandreţe pentru Domnul ca pentru un tată, pentru care toate fiinţele sunt fii şi fiice, iată ce a adus Iisus.

”Tatăl nostru care eşti în ceruri.” şi dacă în ceruri, înseamnă că şi noi suntem, că şi noi putem fi; căci acolo unde este tatăl şi fiul va fi într-o zi. O întregă speranţă este ascunsă în acele cuvinte, speranţa unui mare viitor. Dumnezeu ne-a creat după imaginea Sa. El este Tatăl nostru şi noi suntem moştenitorii Săi. “El ne va da regate. El
ne va da tot .” “Sfinţească-se numele Tău ” .Dumnezeu are deci un nume , pe care trebuie să-l cunoşti pentru a-l putea santifica. Creştinii nu dau niciodată un nume lui Dumnezeu, ei Îl numesc Dumnezeu şi atât. Dar Iisus, care era moştenitorul unei lungi tradiţii, ştia că Dumnezeu are un nume misterios, necunoscut. Când, odată pe an, Marele Preot pronunţa acest Nume în sanctuarul Templului din Ierusalim, vocea sa trebuia acoperită de sunetele a tot felul de instrumente: flaute, trompete, ţimbale, astfel ca poporul adunat să nu Îl audă. Despre acest Nume pe care îl găsim în Vechiul Testament: scvris Yahve sau Iehova, nu ştim decât că este alcătuit din patru litere: Iod, He, Vav, He.

Tradiţia cabalistică menţionează că numele lui Dumnezeu este El însuşi compus din 72 de nume sau puteri. Dar pentru a putea înţelege mai bine, voi adăuga câteva informaţii asupra modului în care Cabbala le prezintă. Fiecare din literel alfabetului ebraic are un număr şi pentru că Iod=10 , He=5 şi Vav=6, suma celor patru litere dă 10+5+6+5=26. Când cabaliştii înscriu Numele lui Dumnezeu într-un triunghi îl prezintă astfel:

Numele scris în felul acesta posedă 24 de noduri, care reprezintă pe cei 24 de Bătrâni de care vorbeşte Appocalipsa. Din fiecare nod pleacă 3 petale, ceea ce dă cifra 72.

Acum, ce înseamnă “a sfinţi numele lui Dumnezeu“? Să nu fiţi miraţi dacă pentru a lumina această întrebare voi începe prin a face apel la cele 4 elemente: pământv, apă, aer, foc, prin care lumea a fost creată. Corpul nostru, inima, intelectul nostru, sufletul nostru sunt în legătură cu forţele şi calităţile celor patru elemente.

Fiecare din ele este prezidat de un înger. Iată de ce când un Initiat vrea să se purifice, cere Îngerului pământului să-i înghită impurităţile corpului fizic, Îngerului apei să-i spele inima, Îngerului aerului să-i purifice intelectul şi Îngerului focului să-i sanctifice sufletul şi spiritul. Sfinţirea, santificarea deci, este legată de lumea cea mai înaltă a sufletului şi a spiritului, care este lumea focului şi a luminii.

Sfinţirea este însoţită întotdeauna de ideea luminii. Este ceea ce ne arată foarte elocvent limba bulgară. În limba bulgară “sfânt” se spune SVETIA şi acest cuvânt are aceeaşi rădăcină ca şi SVETLINA= lumină. Sfântul (SVETIA) este o fiinţă care posedă lumina (SVETLINA): totul este aprins în el, stăluceşte, radiază. DE altfel sfinţii nu sunt reprezentaţi cu o aureolă de lumină în jurul capului? Sfinţenia este calitate a luminii, a luminii pure care străluceşte în spirit.

Singur, numai cine este pur poate purifica , numai cel sfânt poate sfinţi. De aceea, în cea mai înaltă lumină a spiritului nostru, trebuie să sfinţim numele lui Dumnezeu. Numele reprezintă, rezumă, conţine Entitarea care îl poarta.

 
Cartile lui Omraam Mikhael Aivanhov se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Dacă informațiile găsite aici te-au ajutat, spune "Mulțumesc" printr-o Donație:


Hide picture