Articole

Meditatii zilnice cu Krishnamurti – Murind pentru lucrurile marunte

Ați încercat vreodată să muriți pentru o plăcere în mod voluntar, nu forțat? De obicei atunci când mori, tu nu vrei asta; moartea vine și te duce departe, nu este un act voluntar, cu excepția sinuciderii. Dar ați încercat vreodată să muriți voluntar, cu ușurință, ați simțit sentimentul de abandon al plăcerii? Evident că nu!

În prezent idealurile voastre, plăcerile voastre, ambițiile sunt lucruri care îți dau așa-numita semnificație. Viața este existență, abundență, plenitudine, abandon, nu sentimentul de ”Eu” – având o semnificație. Asta este simpla rațiune. Dacă experimentați moartea față de lucrurile mărunte – este suficient de bine.

Dar a muri pentru plăcerile mărunte – cu ușurință, împăcat, zâmbind – este suficient, deoarece atunci vei vedea că mintea este capabilă a muri pentru multe lucruri, pentru toate amintirile.

Mașinile sunt create pentru funcția de memorare – calculatoarele – dar mintea umană este ceva mai mult decât pur și simplu un obicei mecanic de asociere și memorie. Însă nu poate fi așa, dacă nu moare față de tot ceea ce cunoaște.

Acum, pentru a vedea adevărul din toate acestea, o minte tânără este esențială, o minte care nu funcționează în domeniul timpului. Mintea tânără moare pentru tot.

Poți vedea acest adevăr imediat, simți acest adevăr instantaneu?

S-ar putea să nu vedeți toată această extraordinară semnificație, imensa subtilitate, frumusețea acestei morți, bogăția sa, dar chiar și ascultând, semeni sămânța, și importanța acestor cuvinte va prinde rădăcină – nu doar la nivel superficial, conștient, ci chiar și la nivel subconștient

 
Cartile lui Jiddu Krishnamurti se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Dacă informatiile găsite aici ti-au fost de folos, spune "mulțumesc" printr-o donație de sustinere:


Hide picture