Meditatii zilnice cu Krishnamurti – O minte neancorata, fara refugiu

krishnamurti3

Ai nevoie de o minte noua, o minte care este libera de timp, o minte care nu mai gandeste in coordonate de distanta ori spatiu, o minte fara orizont, o minte neancorata in ceva, fara nici un refugiu. Ai nevoie de o astfel de minte pentru a administra nu doar imortalitatea, ci deasemenea si problemele imediate ale existentei.

Prin urmare problema se pune astfel: este posibil pentru oricine sa aiba o astfel de minte?

Nu treptat, nu cultivand-o, deoarece cultivarea, dezvoltarea, procesul, presupune timp.

Trebuie sa se produca imediat; aceasta transformare trebuie sa se produca acum, in sensul atemporalitatii.

Viata este moartea si moartea va asteapta; nu poti negocia cu moartea, cum poti face cu viata.

Deci este posibil sa ai o astfel de minte? – nu ca realizare, nu ca un scop, nu ca ceva pe care ai urmarit sa-l dobandesti, nu ca ceva la care trebuie sa ajungi, deoarece toate acestea implica timp si spatiu.

Avem o teorie foarte convenabila si luxoasa conform careia trebuie timp pentru a progresa, a evolua, pentru a ajunge, a realiza, pentru a te apropia de adevar; aceasta este o idee eronata, este complet iluzorie – timpul este o iluzie in acest sens. De aceasta minte este nevoie urgent, nu doar acum, ci mereu.

Atunci cand casa arde, nu este timp pentru a discuta daca esti hindus, musulman sau buddhist sau daca ai citit Bhagavad-Gita, Upanishad-ele; un om care discuta aceste lucruri este total inconstient de faptul ca arde casa.

Si cand casa este in flacari nu poti sa nu fii constient de asta, poti fi plictisit sau insensibil, poti fi obosit, molesit… daca spui ca nu este posibil, atunci nu este nimic de facut; atunci ti-ai inchis singur usa… daca accepti ca este posibil si pentru tine aceasta, nu este doar o speranta, atunci inseamna ca este posibil; stii asta.

Intelegi diferenta intre cele doua?

 
Cartile lui Jiddu Krishnamurti se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 


Multumesc frumos tuturor celor care ma sustin si tuturor celor care apreciaza informatiile publicate. Fara voi dragilor, poate acest blog nu ar exista! O donatie este un mod de a spune ca apreciati acest blog si articolele publicate.


Hide picture