Articole

Meditatii zilnice cu Krishnamurti – Doar constiinta exista

utuh

In realitate exista doar o singura stare, si nu doua precum starea de constienta si starea de inconstienta; exista doar starea de a fi, care este constiinta – cum am putea-o imparti in constient si inconstient?

Insa constiinta este intotdeauna din trecut, niciodata in prezent; esti constient doar de lucrurile care sunt inafara momentului prezent.

Sunteti constienti atunci cand incerc sa transmit ceva si in secunda urmatoare nu mai sunteti? Intelegeti un moment mai tarziu.

Niciodata nu sunteti constienti de prezent. Observati-va mintea si inima si veti vedea cum constiinta functioneaza intre trecut si viitor si ca prezentul este doar o trecere din trecut spre viitor.

Constiinta este prin urmare o miscare a trecutului spre viitor.

Daca observi cum lucreaza mintea ta, vei vedea ca miscarea de la trecut spre viitor este un proces in care prezentul nu exista.

Fie trecutul este un mijloc de evadare din prezent care poate fi neplacut, sau viitorul este o speranta indepartata de prezent.

Deci, mintea este ocupata cu trecutul sau cu viitorul si elimina prezentul.

Ori condamna si respinge realitatea, sau accepta si se identifica cu ea.

O astfel de minte este evident ca nu poate vedea nici o realitate ca fiind ceva real.

Aceasta este starea noastra de constiinta, care este conditionata de trecut si gandirea noastra este conditionata de raspunsul la provocarea unui fapt, a unei realitati; mai mult, in functie de raspunsul conditionat de convingerile trecutului, aceste convingeri consolideaza si mai mult trecutul.

Deci o consolidare a trecutului este, evident, o continuitate in sine a acestuia pe care il numim viitor, deci aceasta este starea mintii noastre, a constiintei noastre – o pendulare inainte si inapoi intre trecut si viitor.

 
Cartile lui Jiddu Krishnamurti se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Dacă informatiile găsite aici ti-au fost de folos, spune "mulțumesc" printr-o donație de sustinere:


Hide picture