Meditatii zilnice cu Krishnamurti – Scopul si mijloacele sunt una

Nimic nu este necesar pentru atingerea eliberării. N-o poți obține prin negociere, prin sacrificiu, prin eliminare. Nu este ceva pe care-l puteți cumpăra. Dacă faci asta, vei obține un lucru de pe piață, prin urmare nu e real. Adevărul nu poate fi cumpărat, acela în nici un caz nu este adevărul; dacă există o modalitate, finalitatea nu este adevărul, deoarece scopul și mijloacele, sunt una, ele nu sunt separate. Castitatea ca mijloc de eliberare, ca mijloc de a ajunge la adevăr, este o negare a adevărului. Castitatea nu este o monedă cu care-l puteți cumpăra.

De ce credem că este esențială castitatea? Ce înțelegem prin sex?

Nu doar actul, ci și ceea ce gândesc și simt cu privire la acesta, anticipându-l, evadarea din el – aceasta este problema noastră. Problema noastră este senzația, pe care o doresc mai mult și mai mult.

Privește-te pe tine, nu te uita la vecinul tău. De ce sunt atât de ocupate gândurile cu sexul?

Castitatea există doar atunci când există iubire, și fără iubire nu există deloc castitate. Fără iubire castitatea este doar o poftă într-o formă diferită. A deveni cast înseamnă a deveni ceva; este ca și cum un om ar deveni puternic, având succes ca un renumit avocat, politician sau orice altceva – schimbarea este la același nivel. Aceasta nu este castitate, ci doar rezultatul final al unui vis, rezultatul unei rezistențe continue față de o anumită dorință.

Deci, castitatea încetează să mai fie o problemă atunci când există iubire. Atunci viața nu este o problemă, ea este trăită în întregime în deplinătatea iubirii, și această revoluție va duce la o lume nouă.

 
Cartile lui Jiddu Krishnamurti se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Dacă articolele gasite aici te-au ajutat in dezvoltarea ta personala, poți spune "mulțumesc" printr-o donație: