Omraam Mikhael Aivanhov – Aranjati-va locuinta interioara
Daca stiinta si tehnica va pun zilnic la dispozitie produse noi care va usureaza viata, aceasta nu înseamna ca trebuie sa lânceziti. Toate aceste facilitati trebuie sa le considerati ca pe niste posibilitati create pentru a va dedica activitatii spirituale. Iata adevarata semnificatie a progresului tehnic: sa-i ofere omului timp liber, cu scopul de a-l folosi în alte lucrari. Ramâne mai putin sa truditi pe materia exterioara? Aceasta va este dat ca sa aveti mai mult timp, pentru ca sa lucrati cu materia voastra interioara, sa o stapâniti, sa o spiritualizati si sa deveniti astfel o prezenta benefica pentru lumea întreaga. Dupa fiecare efort, dupa fiecare exercitiu, viata capata o alta culoare, un alt gust.
Câti oameni nu sunt coplesiti de bunastare, si totusi sunt atât de blazati încât nu mai simt nici o bucurie! Aceasta pentru ca în interiorul lor nu mai exista nici o activitate, nici o viata intensa. Daca ar fi fost luminati, ar fi continuat sa se bucure de tot, dar fara a se opri din eforturile interioare, caci aceasta
activitate este cea care da gust fiecarui lucru. Trebuie sa va obisnuiti sa puneti accentul pe posibilitatile Lumii interioare, acolo, în interiorul vostru, unde va aflati scufundati în permanenta. Nu întotdeauna sunteti în situatia de a privi, de a asculta, de a atinge, sau de a gusta ceva din exteriorul vostru, în schimb va aflati mereu în prezenta voastra, în aceasta Lume interioara, ale carei bogatii nu stiti înca sa le folositi. Aceasta Lume va apartine: Oriunde mergeti o luati cu voi si va puteti baza pe ea, în timp ce lumea exterioara va poate rezerva, în orice moment, o deceptie.
Poate ca, pentru un moment, va puteti închipui ca detineti ceva, dar, dupa un scurt timp, nu mai detineti nimic: fie ca vi s-a luat, fie ca l-ati pierdut. Daca sunteti în cautarea abundentei, a plenitudinii, aflati ca numai în interiorul vostru le puteti gasi. Nu cunoasteti, nu stiti tot ceea ce detineti, cu ce cunostinte si cu ce puteri, adevarate comori, v-a înzestrat Dumnezeu. Va trebui acum sa faceti un efort pentru a simti si pentru a folosi toate aceste resurse.
Va voi da o imagine. Unii oameni au stiut sa-si aranjeze atât de bine locuinta încât nu ies din casa cu prea mare placere pentru a merge în alt loc unde întâmpina zgomote, praf, înghesuiala. În timp ce alti, care traiesc prost, într-o locuinta mizera, fara nici un confort, folosesc orice prilej pentru a pleca de acasa (ceea ce de fapt nu este adevarata solutie, dar ma rog…). Si acum, sa interpretam.
Spiritualistul este cel care si-a aranjat atât de bine forul sau interior, încât nimic nu-i lipseste: poezia, culorile, muzica, toate se gasesc în el si el sufera când este obligat sa “iasa din casa”, sa-si paraseasca toata aceasta frumusete. În timp ce oamenii obisnuiti, care nu s-au preocupat niciodata sa-si creeze un interior placut, se gândesc mereu sa plece si sa se distreze în alta parte. Cum ramân singuri cu ei însisi, se plictisesc, apare saracia.
Deci acum stati putin si analizati care este situatia cea mai avantajoasa. Din moment ce sunteti zi si noapte cu voi însiva, nu este mult mai indicat sa va ameliorati acel loc pe care nu-l veti parasi niciodata? De ce sa lasati în paragina interiorul vostru ca pe o locuinta cu geamurile sparte si pline de pânze de paianjen?
De acum înainte, preocupati-va mai intens sa înfrumusetati, sa îmbogatiti si sa armonizati totul în voi; nu numai ca va veti simti foarte bine la voi acasa, dar, în aceasta locuinta minunata, veti putea primi si invitati. Da, Spiritele luminate se vor bucura sa va viziteze; poate unele se vor hotarâ chiar sa locuiasca definitiv, iar voi veti fi cei care veti beneficia de prezenta lor. Fiti convinsi de faptul ca nu veti putea gasi nimic în exteriorul vostru, daca nu ati gasit mai întâi în voi însiva.
Caci, chiar daca gasiti ceva în exteriorul vostru, daca nu l-ati gasit în interiorul vostru, veti trece pe lânga el fara sa-l observati. Cu cât descoperiti mai intens în voi Iubirea, Întelepciunea, Frumusetea interioara, cu atât le veti întâlni mai des în jurul vostru. Va închipuiti ca, daca nu vedeti anumite lucruri, ele nu exista. Ba da, ele exista si, daca nu le vedeti, aceasta înseamna ca nu le-ati cultivat suficient în voi însiva. Lumea exterioara este constituita numai din reflectarea Lumii interioare, deci nu va mai amagiti, caci nu veti afla niciodata bogatia, pacea, bucuria exterioara, daca nu ati depus eforturi sa le descoperiti în voi însiva.
Nu o data, v-ati facut griji cu privire la viitor, gândindu-va ca nu sunteti protejati împotriva accidentelor, a bolilor, a saraciei… Dar de ce sa va otraviti existenta imaginându-va tot felul de lucruri rele ce vi s-ar putea întâmpla?
Este adevarat ca nu stim ce ne rezerva viitorul, dar, cel mai bun mijloc de a evita posibilele necazuri din viitor, este de a te stradui sa traiesti chibzuit în prezent. Viitorul va fi asa cum îl construiesti în prezent. Deci, fiecare clipa de “acum” este importanta. Asa cum prezentul este o consecinta a trecutului, tot asa viitorul este o prelungire a prezentului. Totul este înlantuit; trecutul, prezentul si viitorul nu sunt rupte între ele. Viitorul se construieste pe fundatia care i-o faceti acum.
Daca aceasta fundatie este proasta, este evident ca nu trebuie sa va asteptati la un viitor stralucit; dar, daca ea este buna, nu aveti nici un motiv de îngrijorare: asa cum sunt radacinile, tot asa vor fi si tulpina, ramurile si fructele.
Trecutul este consumat; dar el a generat prezentul, care, la rândul lui, poarta în el radacinile viitorului. Trebuie, deci, sa începeti sa va construiti de pe acum viitorul, îmbunatatindu-va prezentul. Pentru aceasta, trebuie ca în fiecare zi sa va puneti întrebarea: “Ia sa vad ce am spus astazi? Care au fost sentimentele si gândurile mele?” Si daca ati actionat prost, daca ati avut sentimente negative, gânduri rele, sa stiti ca v-ati aliniat de partea Fortelor întunecate si ca ele va vor distruge viitorul.
Daca ati trait o zi într-un mod care sa va nemultumeasca, încercati, cel putin la culcare, sa-i anihilati efectele, cu cele mai bune gânduri, luând cele mai bune decizii pentru a doua zi. Aceste gânduri, ca niste albine harnice, vor spala si vor repara totul în timpul noptii si veti începe ziua urmatoare în conditii mai bune. Unii oameni traiesc numai în trecut, în trecutul lor, parca ar fi prizonierii unor evenimente petrecute în viata lor si nu pot merge mai departe. Altii, dimpotriva, se arunca în viitor, dar într-un viitor fantasmagoric, creat de imaginatia lor si care nu se va îndeplini niciodata. Este bine sa privim, din când în când, în trecut, dar numai pentru a analiza când si unde am gresit, sau când si unde am actionat corect, pentru a trage învataminte. Trecutul constituie un tezaur de experiente pe care le putem utiliza pentru a trai prezentul cât mai bine.
Dar în acelas timp, analizând trecutul, este bine sa ne lansam si în viitorul îndepartat, pentru a ne întreba cum îsi imagineaza Dumnezeu viitorul umanitatii, în ce splendoare, în ce Lumina va ajunge ea sa traiasca. Bineânteles, sunt multi cei care se gândesc la viitor, dar la ce fel de viitor? În general ei îsi spun: “Peste câtiva ani ne vom casatori, vom avea copii, o ograda, o casuta în fata careia vom putea sta si vom putea sa ne fumam linistiti pipa privind la vacile care trec… sau la trenuri!
O sa respiram si putin praf, apoi o sa intram în casa, o sa mâncam, o sa bem si un paharel, apoi o sa ne culcam.” Doamne ce viitor frumos! Veti spune: “Dar nu asa, noi…” Stiu, voi va gânditi ca veti câstiga bani, ca veti face afaceri, ca veti obtine o oarecare glorie – profesor universitar, om de afaceri, ministru sau sef de stat – ca veti avea alaturi, zi si noapte, o fata frumoasa pe care sa o puteti îmbratisa… Dar ce reprezinta toate acestea? Este de plâns!
Acum trebuie sa învatati sa priviti mai departe, dincolo de acest viitor îndoielnic, si sa cautati orizonturi noi, sa deschideti ferestrele catre infinit pentru a vedea care este adevaratul viitor al omenirii, cum îl imagineaza Dumnezeu, si sa anticipati, deja, prin modul vostru de viata, acest viitor.
Sa nu va împiedicati de notiunea de timp, sa nu spuneti niciodata: “Da, dar atunci eu nu voi mai fi în viata, nu va mai fi epoca mea”, caci, spunând acestea, va interziceti adevarata frumusete, va interziceti întelegerea adevaratului sens al vietii.
Prezentul trebuie sa fie timpul actiunii constiente, luminate, care îsi trage întelepciunea din experientele trecutului, dar care este, în acelas timp, stimulata de toate posibilitatile viitorului.
Iata perfectiunea: lectiile pe care vi le-a dat trecutul (si numai Dumnezeu stie câte lectii ne-a dat trecutul umanitatii!) si viitorul cu promisiunile sale nelimitate.
Daca stiti cum sa traiti în prezent, exprimând experienta trecutului si frumusetea viitorului, va apropiati de Divinitate. Care sunt acele versuri pe care Serafimi le cânta în fata Tronului Domnului? “Sfânt, Sfânt, Sfânt este Domnul Dumnezeul Cel Atotputernic, acum si pururea si în vecii vecilor.”
Iata cum constiinta voastra poate creste la dimensiunile Constiintei divine. Nu trebuie sa întreprindem niciodata ceva fara sa cunoastem Fortele pe care astfel le punem în actiune. Caci începutul este esential. Aici, la început, se declanseaza Fortele, care, odata pornite, nu se mai opresc în drum, ci actioneaza pâna la capat.
Va aflati pe un munte, aveti deasupra voastra o stânca enorma, gata sa se prabuseasca la cea mai mica miscare; depinde de voi daca ea va ramâne la locul ei sau daca îi veti provoca caderea. Daca din cauza voastra ea începe sa se clatine, nu mai aveti posibilitatea de a o opri: va va strivi, atât pe voi, cât si pe alti împreuna cu voi. Iar daca veti deschide portile unei ecluze, va fi inutil sa încercati apoi sa opriti apa!…Este întotdeauna usor sa provoci forte sau evenimente, dar este foarte greu sa le dirijezi, sa le orientezi, pe scurt sa le domini.
Expresia “ucenicul vrajitor” desemneaza tocmai pe acel nechibzuit care a dezlantuit niste curenti, pe care apoi este incapabil sa-i mai stapâneasca sau sa-i mai dirijeze. Când agitatorii declanseaza o revolta, nu mai exista mijloace pentru a o stapâni: ea le scapa de sub control.
Înainte de a pronunta un cuvânt, de a arunca o privire, de a scrie o scrisoare, de a da curs unei actiuni, voi detineti toata puterea; odata declansata actiunea, s-a terminat, nu mai sunteti decât spectatori, daca nu chiar victime. În plan fizic, în plan astral sau în plan mental, Legea este una si aceeasi. Când simtiti furia ca se naste în voi, daca va hotarâti sa o stapâniti pe loc, ea nu se va declansa, dar, daca o lasati sa izbucneasca, nu-i veti mai putea opri cursul. Si acelas lucru este valabil si pentru idei: daca le lasati sa-si faca cuib în voi, vor sfârsi prin a se înradacina. Deci fiti vigilenti si nu uitati niciodata ca numai la început detineti, cu adevarat, puterea.
Cand spun inceput ma refer, printer altele, la : inceputul unei zile, inceputul unei saptamani, inceputul unei cereri, inceputul unei actiuni, inceputul unei afaceri, etc.conectati la Lumea invizibila pentru a va crea cele mai bune conditii pentru a actiona. În stare de agitatie, de dezorientare, comitem erori, încurcam sau distrugem lucrurile. Si aceasta se întâmpla destul de des: actionam în graba, orbeste, iar rezultatele nu sunt grozave.
Pentru a actiona corect trebuie, mai întâi, sa cautati Lumina. Acest lucru îl faceti deja în planul fizic: sunteti trezit noaptea de un zgomot, ceva care s-a spart în cadere sau cineva care a intrat…
Si atunci ce faceti, dati buzna, asa, în întuneric? Nu, caci este riscant. Întâi aprindeti o lumina ca sa vedeti, si abia apoi actionati. Ei bine, în orice situatie din viata trebuie mai întâi sa aprindeti lumina, adica sa va concentrati, sa va reculegeti pentru ca sa stiti cum sa actionati. Daca nu aveti lumina, o veti lua la stânga, la dreapta, veti bate la mai multe porti, veti încerca tot felul de mijloace care se vor dovedi nepotrivite.
Deci, înainte de a întreprinde ceva mai important, este necesar sa va concentrati câteva minute gândurile asupra Lumii inteligente, din Lumina, si sa cereti sa aflati cum este cel mai bine sa actionati.
Raspunsul va veni sub forma unei idei, a unui sentiment precis sau a unei imagini simbolice. Daca raspunsul este foarte clar, puteti trece la actiune. Dar daca simtiti o nehotarâre, un resentiment, o tulburare sau o contradictie, aceasta înseamna ca obstacolele sau dusmanii va bareaza calea. Atunci,amânati totul, apoi puneti din nou întrebarea si asteptati înainte de a actiona, pâna când drumul va fi clar si liber. Când sunteti pe punctul de a întreprinde ceva pentru prima data, aveti grija sa fiti calmi, concentrati-va întreaga atentie asupra primului gest, a primei miscari si executati-o corect, fara nici o greseala.
Repetati-l putin mai repede, si apoi din ce în ce mai mult, pâna când veti atinge ritmul si viteza dorite: veti observa ca executia va fi din ce în ce mai usoara, ramânând în acelasi timp, impecabila. Indiferent de gestul sau de actul pe care îl aveti de executat, daca de la început v-ati creat un tipar corect îl veti repeta întotdeauna cu corectitudine.
Daca astazi comiteti erori într-un anumit domeniu, aceasta se datoreaza faptului ca în trecut, fara sa va dati seama, i-ati creat un tipar defectuos. Daca la prima miscare, la primul gest, cu un obiect sau cu o persoana nu ati fost atenti si ati comis o eroare, acum suportati consecintele: greselile se acumuleaza si se agraveaza cu trecerea timpului. Este foarte greu sa reparam în prezent greselile comise în trecut si înscrise în noi, dar este usor a învata sa creem corect tiparele noi.
Cartile lui Omraam Mikhael Aivanhov se pot vedea la linkurile de mai jos:
- link 1 - aceasta pagina
- link 2 - aceasta pagina
Ajuta-ma sa traduc din text in voce audio cat mai multe articole postate.
(Doriti un anumit articol sa fie tradus din text in voce audio, trimite-ti un mesaj de cerere traducere)
Dacă informatiile găsite aici ti-au fost de folos, spune "mulțumesc" printr-o donație de sustinere:
Vezi si alte articole similare:

