Articole

Omraam Mikhael Aivanhov – Consacrati-va viata unui tel superior

Este foarte important sa fiti constienti de telul pentru care lucrati si în folosul cui lucrati, caci, în functie de acestea, energiile voastre iau o directie sau alta. Daca va consacrati viata unui tel superior – pentru gloria divina – ea se va îmbogati, va câstiga în forta si în intensitate. Este situatia unui capital pe care îl fructificati: va plasati capitalul într-o banca cereasca si, în loc sa fie cheltuit, risipit, el va creste si va îmbogateste. Si astfel, mai bogat, aveti posibilitatea sa va instruiti si sa lucrati mai bine.

Cel care cedeaza placerilor, emotiilor, pasiunilor, îsi risipeste capitalul, viata, caci tot ceea ce obtine trebuie platit si mijlocul de plata este viata. În timp ce plasându-va capitalul într-o banca aflata sus, cu cât lucrati mai mult, cu atât va întariti, caci elemente noi, mai pure, mai luminoase, vin sa completeze permanent în voi ceea ce ati cheltuit. În orice act al vietii, chiar în cel mai simplu, trebuie sa învatati sa puneti în actiune forte si elemente care sa va permita sa transpuneti acest act într-un plan spiritual si sa atingeti astfel un grad superior de viata.

Sa luam, ca exemplu o zi obisnuita: dimineata ne trezim, si imediat se declanseaza o multime de procese, de gânduri, de sentimente si gesturi: ne ridicam, aprindem lampa, deschidem geamurile, ne spalam, pregatim gustarea de dimineata, plecam la lucru, întâlnim oameni etc… Câte lucruri sunt de facut, si toata lumea este obligata sa le faca. Diferenta consta în aceea ca, în timp ce unii le fac din obisnuinta, mecanic, altii – cei care poseda o Filosofie spirituala – cauta sa introduca în fiecare din aceste acte o viata mai intensa, mai pura, si atunci totul se transforma, totul capata un sens nou, sunt tot timpul inspirati.

Bineînteles, vedem în jurul nostru o multime de oameni dinamici, întreprinzatori, dar toata activitatea lor se limiteaza pentru obtinerea succesului, a bunastarii materiale, a gloriei; ei nu fac nimic pentru a-si face existenta mai senina, mai echilibrata, mai armonioasa. Si aceasta atitudine nu este inteligenta, caci aceasta viata debordanta îi epuizeaza si îi îmbolnavesc.

Deci, obisnuiti-va sa priviti viata cotidiana cu toate actele pe care trebuie sa le îndepliniti, cu evenimentele care vi se întâmpla, cu oameni cu care sunteti în contact, permanent sau întâmplator, ca pe un material asupra caruia trebuie sa lucrati pentru a-l transforma. Nu va multumiti sa acceptati ceea ce vi se ofera si sa va supuneti pasiv încercarilor la care sunteti expusi: preocupati-va permanent sa adaugati un element care sa însufleteasca, sa dea viata, sa spiritualizeze acest material. Caci în aceasta consta adevarata Viata spirituala: sa fii capabil sa introduci în fiecare activitate un element, un ferment capabil sa proiecteze aceasta activitate pe un plan superior. Veti replica: “Si atunci meditatia… si rugaciunea?…” Da, într-adevar, rugaciunea si meditatia sunt acelea care va ajuta sa captati acele elemente mai subtile, mai pure si care va permit sa dati actelor voastre o noua dimensiune.

Pot apare în viata voastra evenimente care sa va împiedice sa efectuati exercitiile spirituale pe care v-ati impus sa le practicati zilnic. Dar acest lucru nu trebuie sa va împiedice sa fiti în contact cu Spiritul. Caci Spiritul este mai presus de forme, mai presus de practici. În orice situatie, în orice împrejurare, puteti intra în contact cu Spiritul pentru ca sa va însufleteasca si sa va înfrumuseteze viata. Câti oameni dezechilibrati, din cauza unei vieti trepidante, cauta mijloace pentru a se
reechilibra! Ei practica yoga, zen, meditatia transcendentala sau încearca sa învete sa se relaxeze. Toate acestea sunt foarte bune, dar eu consider ca exista un exercitiu mult mai simplu si mai eficient: sa învatam sa mâncam. Va mira? De ce? În loc sa mâncam oricum, în zgomot, cu nervi, cu graba chiar – si apoi sa mergeti sa faceti yoga! – nu este mai bine sa întelegeti ca în fiecare zi, de 2 – 3 ori pe zi, aveti ocazia sa faceti un exercitiu de destindere, de concentrare, de armonizare a tuturor celulelor?

În clipa când va asezati la masa, începeti prin a alunga din mintea voastra tot ce va poate împiedica sa mâncati în pace si armonie. Si, daca nu reusiti imediat, asteptati, pentru a începe sa mâncati în momentul când ati reusit sa va calmati. Daca mâncati într-o stare de agitatie, de nervi sau de nemultumire, introduceti în voi o agitatie, vibratii dezordonate, care se vor transmite în tot ceea ce veti face ulterior. Chiar daca va veti stradui sa creati o aparenta de calm, de stapânire de sine, va emana totusi din voi o anumita agitatie, o tensiune si veti comite erori, va veti izbi de oameni sau de obiecte, veti rosti cuvinte nepotrivite prin care veti risca sa pierdeti prieteni sau sa vi se închida porti.

În timp ce daca mâncati într-o stare de armonie, veti rezolva mai bine problemele ce vi se vor prezenta ulterior si, chiar daca în cursul zilei veti fi obligat sa alergati în dreapta si în stânga, veti simti în voi o liniste pe care activitatea voastra nu o va putea tulbura. Începând cu începutul, cu lucrurile marunte, vom putea ajunge foarte departe.

Sa nu credeti ca oboseala provine întotdeauna din prea multa activitate. Nu: ea survine , deseori, ca urmare a unei risipe de forte. Si, iata, atunci când înghitim mâncarea fara sa o mestecam suficient si fara sa o impregnam suficient cu gândurile si sentimentele noastre, ea devine mai greu digerabila, iar organismul nu va putea beneficia din plin, datorita efortului pentru asimilarea ei.

Atunci când mâncati fara sa constientizati importanta acestui act, chiar daca organismul se întareste prin hrana, el nu primeste din ea decât partea grosiera, materiala, si care nu este comparabila cu energiile de care ati putea beneficia daca ati sti cum sa mâncati în liniste si sa va concentrati asupra hranei, pentru a prelua elementele eterice si subtile. Deci, în timp ce mâncati, concentrati-va asupra hranei si proiectati asupra ei toata iubirea voastra si recunostinta fata de toata creatia divina; în acel moment se produce separarea între materie si energie: materia se dezagrega, în timp ce energia patrunde în voi, putând dispune astfel de ea.

În alimentatie, importante nu sunt alimentele propriu-zise, ci energiile pe care aceste alimente le contin prin chintesenta din ele, caci în aceasta chintesenta este viata. Partea materiala a alimentului constituie doar suportul, iar chintesenta, atât de subtila, atât de pura, nu trebuie sa alimenteze doar planurile inferioare, corpul fizic, corpul astral, corpul mental; ea trebuie sa alimenteze, de asemenea, sufletul si Spiritul. “Sa mestecam” aerul pentru a-i extrage energiile

Obisnuiti-va sa faceti, în timpul zilei, câteva exercitii de respiratie. Dar, pentru a fi într-adevar folositoare, respiratiile trebuie sa fie lente si profunde. Aerul curat trebuie sa aiba timp pentru a coborâ în plamâni, pentru a-i umple si pentru a elimina aerul viciat. Si nu numai ca trebuie sa respiram profund, dar este bine, din când în când, sa retinem aerul în plamâni înainte de a-l expulza. De ce? Pentru a fi “mestecat”; caci plamânii mesteca aerul la fel cum gura mesteca alimentele.

Aerul pe care îl inspiram este ca un “dumicat”, plin cu energii revitalizatoare. Pentru a profita din plin de aceste energii, trebuie sa le dam plamânilor timp pentru a-l mesteca si digera. Când respirati astfel, fiti constienti ca, prin aer, primiti în corpul vostru o Viata divina.

Dimensiunea psihica si spirituala Exercitiile de respiratie au, bineânteles, o actiune benefica asupra sanatatii, dar si asupra vointei si a gândului. Puteti experimenta: daca aveti de ridicat o mare greutate, veti reusi mai usor dupa o respiratie profunda. În toate amanuntele vietii zilnice, în relatiile cu ceilalti, amintiti-va sa respirati constient, si aceasta va va permite sa aveti controlul asupra voastra. Înaintea unei întâlniri, de pilda, pentru ca discutia sa nu degenereze într-o disputa, luati-va obiceiul de a respira corect. Si atunci, când sunteti tulburat, de ce nu cereti ajutorul plamânilor? Ei sunt acolo pentru a va ajuta. Timp
de doua-trei minute, inspirati si expirati profund: gândurile voastre se vor usura si se vor limpezi. Aveti mereu nevoie de ajutor, si este normal, dar de ce îl cautati mereu în exterior atâta timp cât el exista în voi?

Daca ajungeti sa sesizati sensul profund al respiratiei, veti simti, putin câte putin, cum propria voastra respiratie se contopeste cu Respiratia cosmica. În timpul expiratiei, gânditi-va ca reusiti sa va dilatati, sa va extindeti pâna la marginea Universului, apoi la inspiratie, reveniti catre voi, catre egoul vostru, care este asemenea unui punct imperceptibil, centrul unui cerc infinit. Din nou va dilatati si din nou va contractati…Veti descoperi astfel aceasta miscare de flux si reflux care constituie cheia tuturor ritmurilor Universului. Prin efortul de al constientiza în voi însiva, intrati astfel în Armonia cosmica si apare un schimb între Univers si voi, caci inspirând, primiti elemente din spatiu, si expirând, trimiteti în schimb ceva din inima si sufletul vostru.

Cel ce stie sa se armonizeze cu Respiratia cosmica intra în Constiinta divina. Din ziua în care veti simti aceasta dimensiune, veti dori ca toata viata sa inspirati din Forta si Lumina Domnului, pentru ca apoi sa o daruiti lumii întregi. Caci expiratia înseamna si a distribui Lumina pe care ati reusit sa o absorbiti de la Dumnezeu.

Respiratia constienta aduce binefaceri nemasurate vietii fizice, emotionale, intelectuale si spirituale. Va trebui sa constientizati efectele ei benefice pentru creier, pentru suflet, pentru toate facultatile voastre; este un factor deosebit de puternic în toate domeniile vietii. Nu neglijati niciodata acest aspect. Prea des va lasati antrenati de aceasta agitatie, care de acum a devenit o stare obisnuita a oamenilor si care este foarte daunatoare echilibrului lor fizic si psihic. Trebuie sa dati mai multa atentie sistemului vostru nervos si sa-i acordati, din timp în timp, câte o destindere. Ati putea, de exemplu, sa va retrageti într-o încapere linistita, sa va întindeti culcati pe burta, pe un pat sau pe jos, pe un covor, cu bratele si picioarele destinse; sa va lasati ca si scufundati într-un Ocean de Lumina, fara sa va miscati, fara sa gânditi…(sau daca nu puteti indeparta gandurile straduiti-va sa generati doaracele ganduri si imagini care reprezinta natura pura- fara modificari-in mijlocul careia va plasati: un izvor, o pajiste, flori, pasari, etc) Dupa cateva minute va veti ridica reâncarcati. Aceasta este tot; e foarte putin, dar foarte important.

Bineînţeles ca veti replica ca nu exista întotdeauna posibilitatea de a va întinde astfel. Ei bine, atunci ramâneti pe scaun; principalul este sa rupeti tensiunea în care traiti. Este nevoie sa stiti sa va opriti, si nu numai odata sau de doua ori pe zi, ci de zece, cincisprezece, douazeci de ori. Aceasta poate sa nu dureze decât unul sau doua minute, important este sa va obisnuiti sa o faceti cât mai des.

Ori de câte ori aveti un moment liber, indiferent unde va aflati, în loc sa pierdeti timpul sau sa va enervati ca trebuie sa asteptati, profitati de ocazia ivita pentru a va linisti si a va regasi echilibrul; va veti relua apoi activitatea cu forte sporite. Cel mai mare secret, pentru a ne desfasura activitatea în cele mai bune conditii, este sa învatam sa lucram întotdeauna numai cu iubire. Caci iubirea este cea care da puteri, viata, care renaste. Când aceasta iubire nu exista si când munca este considerata doar ca un mijloc de subzistenta, aceasta atitudine nu conduce la rezultate bune. Bineînţeles, banii se câstiga, dar dispare bucuria, entuziasmul, omul devine iritabil si sanatatea se altereaza cu timpul. Lucrati pret de mai multe ore cu iubire si nu veti simti oboseala; lucrati un timp mai scurt, fara iubire, cu suparare sau revolta, si totul se va bloca în interiorul vostru, va veti simti slabiti si fara forta.

Trebuie sa întelegeti eficacitatea, puterea iubirii. În tot ce faceti puneti iubire sau, daca nu, mai bine renuntati la a face acel lucru. Tot ceea ce faceti fara iubire va oboseste, ba chiar va otraveste, asa încât sa nu va mire daca dupa, aceea sunteti epuizati sau bolnavi. Câta lume se întreaba cum sa combata oboseala! Secretul este sa pui iubire în tot ceea ce faci, caci iubirea este ceea ce trezeste toate energiile. Daca nu puteti simti iubire, cereti sustinere, rugati-va, sunt atatea energii in jurul vostru care sunt acolo doar pentru a va ajuta, cereti-le sprijinul, invitati-le si vor veni negresit.

 
Cartile lui Omraam Mikhael Aivanhov se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Donații: Se sugerează o donație ca formă de recunoștință pentru informațiile oferite.


Hide picture