Articole

Patrick Drouot – A cincea chakra (Vishudha) si tattwa Akasha

IMG_20151109_120010

Semnificaţia Vishudei: pur.

Localizarea: în gît.

Tattwa: Akasha, al cărei element este eterul care dă şi vehiculează sunetul.

Forma şi culoarea tattwei: cercul de culoarea albastrul nopţii.

Prana sau Vînt corespunzător: Udana Vayu care se deplasează de la gît la cap. Tendinţa acestui vînt este să aducă aer în sus prin cap, ajutînd la producerea sunetului.

Chakra Vishudha are 16 petale şi este sălaşul sunetului din corp, localizata la gat. Este simbolul purităţii iar purificarea este un aspect vital al acestui centru.

Persoana legată de a cincea chakră înţelege mesajele non-verbale. Pe de altă parte, energia lunară, prezentă în această chakră, arată că un mecanism de răcire din gît permite tuturor lichidelor şi hranei să fie îngurgitate la o temperatură care convine corpului.

Cele 16 petale sînt gri-lavandă sau purpură fumurie. Cea de-a 16-a petală completează ciclul în cadrul căruia o octavă coboară şi o octavă urcă. Creşterea numărului de petale la fiecare chakră se încheie aici. In a cincea cehakră, energia curge din 16 dimensiuni. Expansiunea conştientei îl aduce pe cel ce meditează la o viziune a Acashei şi a naturii antimateriei. In Vishuda, energiile de activare a chakrelor precedente (pămînt, apă, foc si aer) sînt rafinate pînă devin esenţă şi se dizolvă în Akasha. In tradiţia kryiei yoga, yoga tibetană a focului, a cincea chakră este poarta spre eliberare. Elementul eter (Akasha) capătă o semnificaţie cu totul deosebită în mecanismele sau tehnicile de călătorie în timp, pentru că Akasha este de asemenea o memorie a omenirii nu numai la nivel personal, dar şi la nivel planetar. Cuvintele exprimate sînt filtrate prin a cincea chakră care dă orice relief emoţiilor, ca un vin care ar fi analizat prin creierul stîng şi simţit prin creierul drept. Vocea unei persoane de tipul chakrei a cincea pătrunde în inima celui care o ascultă, schimbîndu-i starea de spirit şi starea fiinţei.

Energia legată de Vishuda reprezintă ansamblul celor cinci simţuri fizice: gustul, mirosul, vederea, pipăitul şi auzul ca şi corespondentele lor subtile, cele cinci elemente (apă, aer, foc, pămînt, eter) în forma lor cea mai pura.

Vishuda este un urias invatator: toate elementele se unesc; si aici poate fi inteles planul terestru. In contact cu fiecare element, fiinta umana isi realizeaza limitele. Aceasta parte din cunoasterea eterna este sesizata si perceputa cand toate dorintele se concentreaza intr-o miscare ascendenta spre a sasea chakra. Meditant pe aceasta a cincea chakra fiinta este elevata si purificata de toate karmele sale, spune invatatura inaltelor platouri din india. Murim pentru trecut si renastem in realizarea unitati.

Vishuda este de asemenea centrul viselor la nivel fizic. Multe învăţături sînt revelate fiinţei umane în visele care alunecă prin această poartă dimensională.

Se spune că Akasha a generat celelalte elemente. Astfel, la început, sunetul unic a ieşit din gura lui Brahma. Acest sunet era tattwa Akasha care conţinea în modulaţiile sale cele patru elemente.

Glandele endocrine legate de chakra a cincea sînt tiroida şi paratiroidele.

Tiroida este situată în partea antero-inferioară a gîtului, în faţa traheei. Ea secretă doi hormoni: tiroxina (T4) şi triiodotironina (T3).

Hormonul paratiroidic sau paratiroid (PTH) controlează valorile calciului din corp. Principalul factor care indică secreţia de PTH este calcemia. Cele două ţinte principale ale acestui hormon sînt rinichiul şi oasele. El acţionează de asemenea la nivelul tubului digestiv asupra intestinelor, asupra procentului de fosfor şi influenţează cristalinul, pancreasul şi timusul.

Această glandă endocrină este în legătură cu o patologie importantă insuficient definită la ora actuala: spasmofilia. Această problemă atinge în general femeile tinere care prezintă atunci crize de insomnii, anxietate, accese depresive frecvente. Factorii emoţionali contribuie mult la aceasta: griji, şocuri afective, frică. Or, în clinica paratiroidei, spasmofilia este legată de expresia orală, de limbaj. O acţiune vibratorie vizînd vindecarea spasmofiliei se va orienta imediat spre a cincea chakră. Se poate lucra fie cu ajutorul tehnicilor de extindere a conştienţei, arătate în celelalte lucrări ale mele, sau prin lectură directă la nivelul Vishudei. Este posibil să citim memoriile codificate într-un organ oricare ar fi el şi probabil, de asemenea, să le citim într-o glandă endocrină, astfel încît să înţelegem ce generează disfuncţia sa: fie chakra corespunzătoare, fie tattwa, adică vîrtejul energetic sau energia sa de activare. Se admite în endocrinologie că nu există corelare funcţională directă între paratiroidă şi glanda tiroidă. Totuşi aceste glande endocrine efectuează un control metabolic de ansamblu. Ele nu pot fi considerate ca nişte entităţi separate, în fapt, hormonul tiroidei, calcitonina, are asupra echilibrului calciului un efect direct opus faţă de efectul PTH-ului. Calcitonina inhibă absorbţia calciului şi provoacă excreţia renală a acestei substanţe, reducînd concentraţia din fluidele intracelulare. Găsim o dată în plus o polaritate într-un complex endocrin. A fost pusă în evidenţă legătura dintre valoarea calciului, fracturi şi hiperactivitatea tiroidei şi paratiroidelor.

In învăţătura yoghică, fiecare petală a chakrei este trăită ca un sunet şi o culoare. Percepţia senzorială a energiei vibratorii din lumea fizică şi din lumea subtilă ne permite să devenim conştienţi de schimbările din cîmpurile de energie învecinate. Dacă plecăm de la principiul că aceste petale sînt legate de nadis-urile cu care se unesc, există probabilitatea ca fiecare petală să reprezinte un punct de control energetic specific pentru o funcţie fiziologică anumită. Am încercat să stabilesc o legătură între numărul de hormoni şi numărul de petale. Deşi endocrinologia este o ştiinţă în plină dezvoltare, putem încă de pe acum să facem o legătură între terminaţiile nadis-urilor, numărul de petale ale chakrelor şi numărul de hormoni secretaţi de fiecare glandă endocrină corespunzătoare.

Paradiroidele in numar de patru, produc PTH-ul, un hormon peptid care este din punc de vedere funcţional legat de vitamina D, o substanţă steroida esenţiala pentru reglarea nivelului calciului în corp. Vitamina D se găseşte in anumite alimente sau poate fi fabricată de către piele ca răspuns la energia electromagnetică solară. Pielea este una din zonele corpului guvernată în principal de tattwa Prithivi, răspunzătoare de protecţia altor steroizi din corticosuprarenale.

Hormonii tiroidei au un rol de jucat în evoluţia şi dezvoltarea unui copil nu numai în termeni de dezvoltare fizică dar şi mentală. Tiroida este un vector al tuturor: evenimentelor endocrine şi este clar că împreună cu paratiroidele ea realizează faţeta manifestată a tattwei Akasha. Akasha este o stare de vid, o stare energetică potenţială. Din acest punct, toate particulele subatomice care cuprind celelalte patru tattwe ajung în materie. Controlînd Akasha, se controlează prin urmare restul.

Toate posibilităţile miraculoase, darurile, harurile, puterile numite Sidhi în Orient şi dobîndite de yoghini şi unii practicanţi orientali sînt legate de activarea chakrei gîtului, – mai exact de domeniul celui de-al cincilea element, Akasha.

Efectele mediaţei asupra acestui spaţiu vid din gît sînt: calmul, seninătatea, puritatea, o voce melodioasă şi posibilitatea de a compune poezie, de a interpreta scrierile, scripturile, de a înţelege mesajele ascunse din vise. Tot ea ne conferă capacitatea de a transmite o învăţătură spirituală.

Caracteristicile comportamentale legate de chakra Vishudha

Cel care intră în acest centru îşi stăpîneşte eul în întregime. Aici, cele cinci elemente sînt transmutate în esenţa lor, în cea mai pură manifestare a lor şi numai frecvenţele lor subtile subzistă. Cele 5 organe (mîinile, picioarele, limba, organele sexuale şi anusul) sînt folosite în crearea tuturor karmelor în viziunea simbolică orientală. Cinci este numărul balanţei: unu cu doi de fiecare parte. Cinci este legat de numărul solar, în cinci este învăţătorul, zeul Thot (Hermes la greci).

In mod simbolic, pămîntul se dizolvă în apă şi rămîne în a doua chakră ca esenţă a mirosului. Apa se evaporă prin focul celei de a treia chakre şi devine esenţa gustului. Forma focului intră în cea de a patra chakră şi rămîne ca esenţă a formei şi viziunii. Aerul din a patra chakră intra in Akasaha si devine sunet pur. Aşa cum am spus mai înainte, Akasha înglobează simţurile celor cinci elemente: auz, culoare, gust, miros si pipait.

Simbolic vorbind, această chakră guvernează fiinţa umană între 28 şi 35 de ani. Persoana motivată de a cincea chakră doarme aproximativ şase ore pe noapte, întorcîndu-se de pe o parte pe alta.

Distracţiile lumeşti provocate de simţuri şi spirit încetează să mai fie o problemă. Raţionamentul suprem domină emoţiile inimii. Fiinţa va căuta cunoaşterea reală dincolo de limitele timpului, de condiţionările culturale şi de ereditate. Principala dificultate întîlnită în a cincea chakră este intelectul negativ care se poate manifesta printr-o folosire iraţională a cunoaşterii. A intra în acest cîmp de energie înseamnă a o lua pe calea care duce către naşterea reală a fiinţei în starea-divină. Persoana devine Chitta, liberă de vîrtejurile lumii şi îşi stăpîneşte în totalitate eul. Această chakră înglobează Chitta sau conştiinţa cosmică şi conştiinţa cosmică este efectiv legată de acest centru sau plex psihic.

 
Cartile lui Patrick Drouot se pot vedea la linkurile de mai jos:

- vezi link 1 - aceasta pagina

- vezi link 2 - aceasta pagina

   

Ajuta-ma sa traduc din text in voce audio cat mai multe articole postate.

(Doriti un anumit articol sa fie tradus din text in voce audio, trimite-ti un mesaj de cerere traducere)

Dacă informatiile găsite aici ti-au fost de folos, spune "mulțumesc" printr-o donație de sustinere:


Hide picture