Patrick Drouot – A treia chakra (Manipura) si tattwa Tejas

IMG_20151109_120010

Semnificaţia Manipurei: cetatea gemelor.

Localizarea: plexul solar. Tattwa sa are ca element focul şi se numeşte tattwa Tejas.

Forma tattwei: triunghi cu vîrful în jos, de culoare roşie, localizat într-un cerc înconjurat de 10 petale. Forma sa reprezintă elementul foc. Triunghiul este forma geometrică cea mai simplă care are nevoie doar de trei laturi.

Prana sau Vînt corespunzător: Şaman Vayu, cel care parcurge partea superioară a abdomenului în regiunea ombilicului, care ajută sistemul digestiv. El permite sîngelui şi substanţelor chimice produse în regiunea plexului solar să se deplaseze; esenta hranei este asimilată şi distribuită în corpul întreg.

Vizualizările din şedinţele de meditaţie joacă un rol important în viaţa unei persoane dominate de chakra a treia. Focul domină conştiinţa sa şi această căldură poate fi resimţită la distanţă. Triunghiul inversat gerează o mişcare energetică descendentă.

Chakra cu 10 petale găzduieşte terminaţia celor 10 nadisuri importante, 10 surse de unde pfovine energia. Culoarea petalelor este albastră ca flacăra din partea cea mai luminoasă a focului. Cele 10 petale reprezintă de asemenea cele 10 prana sau vînturi sau suflug vitale (cele 10 vînturi tibetane).

Plexul solar este sediul focului din interiorul corpului. El capătă aici o importanţă deosebită căci este şi sediul fricii şi angoaselor. Astfel, misticii din Kiyia Yoga spun că fiinţa umană care se naşte în această epocă a omenirii, vine într-o stare de frică, furie şi ură. Trebuie apoi să ne ridicăm către a cincea chakră. In literatura tradiţională tantircă, entitatea divină aşezată în cea de a treia chakră este Bradha Rudra, seniorul de la Miazăzi, care ilustrează puterea de distrugere. El stă pe pielea unui tigru de aur şi acest tigru reprezintă Manas, spiritul. Se spune că persoanele legate de chakra a treia sînt conducători care îi pot stăpînii pe ceilalţi prin furie.

Cea de a treia chakră este legată de trei planuri: fizic, astral şi celest, ultimul fiind planul Dharmei.

Caracteristici comportamentale legate de chakra Manipura

Intre 14 şi 21 de ani, fiinţa umană este, în plan simbolic, acţionată de Manipura. Energia motivantă a acestei chakre permite într-adevăr dezvoltarea egoului, a identităţii proprii în această lume. Cel dominat de a treia ceakră se va bate pentru puterea personală şi recunoaştere, chiar în detrimentul aproapelui său. Va dormi de la 6 la 8 ore pe noapte, pe spate.

Chakra Manipura înglobează karma, caritatea, compania plăcută şi neplăcută, serviciul făcut celorlalţi şi necazul.

Se mai spune că karma este legea intemporală a naturii care leagă tot ce există. Fiind just faţă de natura sa profundă, relaţia cu ceilalţi va fi mai stabilă şi clară. Echilibrul acestei a treia chakre este darul, adică să ajuţi fără dorinţă de recompensă. Practicarea carităţii va potoli dinamismul karmei. Fiecare persoană trebuie să fie conştientă de acţiunile sale în scopul dobîndirii echilibrului în viaţă, pentru a intra în planul celest al iluminării.

Cea de a treia chakră este activată de al treilea element, focul, expansiune energetică care dă naştere mişcării. Traducerea fenomenală a acestei expansiuni este căldura. Sub influenţa acestei tattwe şi a energiei sale pranice, constituenţii nutriţionali de bază – hidraţi de carbon, trigliceride (grăsimi) – şi proteinele sînt transformaţi prin sistemul digestiv în zaharuri, acizi graşi si aminoacizi, apoi adunaţi şi stocaţi în ficat şi ţesuturi musculare.

Glanda endocrină asociată este bineînţeles pancreasul, glandă digestivă, situată în partea posterioară a abdomenului, ea este sprijinită de coloana vertebrala la nivelul primei vertebre lombare. Este o glandă mixtă, în acelaşi timp exocrină datorită globulelor pancreatice (suc digestiv care ; se revarsă prin două canale excretoare în al doilea duoden) şi endocrină datorită insulelor lui Lanaerhans care secretă insulina. Insulina reglează metabolismul glucidelor, ea menţine glicemia la un gram/litru de sînge provocîncf stocarea glicogenului în ficat şi creşterea consumului de glucoză în organism. Insuficienţa insulinică duce la diabet cu hiperglicemie şi glicozurie. Bineînţeles că injectarea insulinei corectează aceste tulburări, dar nu este vorba decît de un tratament paleativ, căci în starea actuală a medicinei Erei l, nu poate fi vorba de vindecare în acest caz.

Insulina este un hormon cu rol capital. Ea se supune unei duble : influenţe nervoase şi humorale. Ea provoacă între altele ridicarea glicemiei în cursul mesei, de exemplu. Glucoza, substanţă foarte răspîndită în natură, reprezintă o sursă energetică esenţială pentru organism. Reglarea glicemiei, adică a prezenţei glucozei în organism se face pnn intervenţia unui simplu hormon hipoglicemiant, insulina. Dar pancreasul secretă şi glucagon, hormon antagonist insulinei pentru că el este hiperglicemiant şi glucigenolitic. Adrenalina şi glucagonul sînt hormoni de urgenţă. Doi alţi hormoni, au o acţiune mai puţin rapidă: este vorba mai întîi de cortizol, de hormonul de creştere STH sau GH (somatohormon sau somatotropină) produs de lobul anterior al hipofizei. Acesta ar acţiona şi asupra metabolismului protidelor şi glucidelor şi indirect asupra metabolismului lipidic. Contrar cortizonului, el ar favoriza reacţiile inflamatorii şi alergice. Trei tipuri de celule au fost observate în ţesuturile endocrine pancreatice: celulele alpha, beta şi gamma. In timp ce primele sînt responsabile de producţia hormonilor glucagon şi insulină, celulele gamma se asociază cu prezenţa somatostazinei şi gastrinei. Un polipeptid pancreatic a fost recent descoperit, fără să i se cunoască funcţia.

Dacă funcţiile somatostazinei, gastrinei şi PP-ului (adică polipeptid pancreatic) sînt relativ puţin cunoscute, în schimb se ştie că insulina şi glucagonul au un rol major în reglarea hidraţilor de carbon şi a grăsimilor din metabolismul protidic. Opus glandei tiroide al cărei rol în metabolismul corpului este cel de control, insulina şi glucagonul formează un duo care reglează stocarea şi disponibilizarea carburanţilor din corp.

Insulina rămîne singurul hormon cunoscut pentru scăderea nivelului de glucoză din sînge, în timp ce glucagonul, adrenalina, cortizolul şi alţii au un efect invers.

Glucagonul

Glucagonul şi insulina reprezintă exemple magnifice de polaritate energetică în acţiune pentru a menţine armonia sistemului fizic. In aproape fiecare caz, glucagonul şi factorii săi de control sînt diametral opuşi insulinei. Eliberarea de glucagon este stimulată de către mesageri ai sistemului nervos simpatic şi inhibată de parasimpatic. Natura echilibrului energetic se exprimă aici clar.

Somatostazina

Acest hormon este produs de pancreas şi hipotalamus; plecînd de la hipotalamus, el devine un inhibitor al producţiei pituitare de hormoni de creştere. Este găsit în stomac, în intestinul subţire şi gros, în glandele salivare şi tiroidă.

Rolul somatostazinei în cele două funcţii pituitară şi pancreatică ne conduce la speculaţii interesante. Ea poate fi considerată ca avînd o frecvenţă energetică în rezonanţă cu factorii de creştere pe care îi poate deci influenţa. Pe plan energetic, acest lucru, ar putea fi o cheie homeostatică sau vibratorie.

Tattwa Tejas

In ceea ce priveşte cel de-al treilea element, focul, una din manifestările triunghiului roşu inversat este percepţia tuturor radiaţiilor. Energiile Tejasului activează, de exemplu, retina şî ne permit să vedem o mică secţiune din vibraţia electromagnetică pe care o numim lumină. Domeniul focului Tejas este implicat în procesele metabolice de stocare şi eliberare de energie în cursul oricărei mişcări fizice şi activităţi musculare.

Energia de activare Tejas va fi deci fundamentală pentru echilibrul elementului foc în toate funcţiile corporale, nu numai la nivel fiziologic, dar şi psihic, pentru că otrăvurile mentale ca ura, mînia, frica, angoasa ( legată tot de prima chakră, cea a siguranţei) vor fi anihilate datorită focului central Tejas.

 
Cartile lui Patrick Drouot se pot vedea la linkurile de mai jos:

- vezi link 1 - aceasta pagina

- vezi link 2 - aceasta pagina

   

Daca doresti sa multumesti pentru informatiile publicate, o poti face prin o donatie de sustinere!