Patrick Drouot – A sasea chakra (Ajna) si tattwa Maha

IMG_20151109_120010

Semnificaţia Ajnei: autoritate, comandă.

Localizarea: punctul situat între cele două sprîncene.

Tattwa Maha: element în cadrul căruia toate celelalte tattwe sînt prezente în esenţa lor. Tradiţia mistică ne învaţă că tattwa Maha, cel de-al şaselea element, încă nu este manifestat, coborît în acest plan de conştienţă. Este motivul pentru care cel de al treilea ochi nu este activat la rasa omenească încarnată acum.

Culoarea tattwei: albastru luminos, transparent sau alb camfor.

Efectul meditaţiei: învăţătura kryia yoga precizează că acela care meditează duce prana spre Brahma Randra, depresiunea dintre cele două emisfere cerebrale; el transcende timpul şi devine Trikaladarshi, cunoscătorul trecutului, prezentului şi viitorului. In Ajna, el este dincolo de timp şi moartea nu-l poate atinge. Funcţiile corpului fizic se încetinesc ca şi procesul de îmbătrînire. Cel care meditează pe această chakră îşi poate eradica toate păcatele sau impurităţile şi poate trece pragul celei de a şaptea porţi, dincolo de chakra Ajna. Aura acestei persoane se manifestă astfel încît toate persoanele devin în prezenţa sa calme şi sensibile la frecvenţa sunetului OM. Persoana respectivă este acum Tattwa-Tita, aflată dincolo de tattwe. Dorinţele sînt în principal un joc al tattwelor. Ida şi Pingala sînt legate, de timp pînă la a cincea chakră; yoghinul sau cel care meditează sînt de asemenea legaţi de timp, dar cum Ida şi Pingala se termină aici, yoghinul trece în Sushumna, adică dincolo de timp, devine intemporal. Nemaifiind legată de timp, fiinţa este într-o stare constantă de conştienţă non-duală, adică o stare de uniune. Se mai spune că poate intra cînd vrea în oricare alt corp şi poate înţelege semnificaţia internă a cunoaşterii cosmice. Un individ care evoluează prin Ajna revelă divinul în el şi îl proiectează spre ceilalţi. In cea de a patra chakră, el evoluează prin fericire (Ananda), în cea de a cincea chakră prin Chit (conştienţă cosmică), în chakra Ajna el devine Sat (adevărat). Nu există observator, nici observat. El atinge realizarea; este ceea ce este şi înglobează deci Sat-Chit-Ananda sau fericirea de a fi conştiinţa.

Chakra Ajna are 96 de petale, dar este descrisă ca avînd două petale: una albă şi una neagră. Ea reprezintă cele două aripi ale caduceului, bastonul lui Hermes, atributul terapeutului.

Glanda endocrină legată de a şasea chakră este hipofiza, numită şi glanda pituitară. Se pare că o cristalizare fizică a acestui centru ar putea fi reprezentată de glanda pituitară plus hipotalamusul.

Hipofiza este o glandă endocrină de mărimea unui bob de mazăre cîntărind aproape 0,5 grame. Ea are un rol vital căci ocupă o poziţie centrală: glanda pituitară şi hipotalamusul sînt considerate ca sistemul de comandă al tuturor celorlalte glande endocrine. Hipotalamusul reprăzintă punctul de contact funcţional, fiziologic şi anatomic între sistemele endocrine si nervoase. Ordinele sale principale pleacă din creierul mijlociu. Printr-un sistem de codificări încă neidentificate, hormonii sînt distribuiţi; spre lobul inferior al hipofizei prin două vene porte, continuate printr-o reţea de capilare.

Lobul posterior al hipofizei este aproape o extensie a hipotalamusului căci este hrănit printr-un tractus de fibre nervoase. Existenţa posibilă a unei paralele între cele două petale ale Ajnei şi cei doi lobi ai hipofizei (sau între pituitara anterioară şi hipotalamus) nu este de respins şi se poate să existe o polarizare energetică între sistemul nervos pe de o parte şi sistemul endocrin pe de altă parte. Ele reprezintă două aspecte majore ale mecanismelor de control al corpului.

Să semnalăm aici că transmiterea unui semnal nervos este infinit mai complexă şi ordonată decît fluxul de electroni dintr-un cablu conductor. Informaţia condusă este de natura unui semnal radio cu o multitudine de pattern-uri în continuă schimbare, care transportă informaţia unor evenimente ce se derulează în corp ca şi acţiunile necesare pentru a contrabalansa efectele indezirabile. Astfel, activitatea electrică din influxurile nervoase, potenţialele bioelectrice ale corpului, cîmpurile biomagnetice care rezultă dintr-o activitate atomică şi celulară ca şi cîmpurile electrice ale creierului însuşi sînt văzute ca un aspect al activităţii energetice ce se desfăşoară atît de această parte a oglinzii cît şi de cealaltă, adică atît la nivelul planului fizic cît şi la nivelul planului subtil. Se pare că există o polarizare de funcţii la nivel biochimic între hipotalamus şi pituitara anterioară prin intermediul celor două nadis-uri principale Ida şi Pingala care vehiculează energiile pranice yin/yang în chakre şi în jurul lor.

Inainte de anii ’60, hipotalamusul era considerat în principal ca un regulator de temperatură al corpului şi un sistem autonom de reflexe nervoase. Acum se ştie că el stabileşte o punte între activitatea neuronală şi endocrină. In interiorul ţesuturilor hipotalamice se găsesc grupe foarte importante de celule nervoase ale căror funcţii specifice încă nu sînt foarte bine înţelese. Majoritatea secreţiilor cunoscute sînt peptide, dar activitatea lor endocrină încă nu este cunoscută. Trei dintre ele au fost izolate şi structura lor moleculară descrisă; existenţa altor peptide a fost demonstrată, dar ele n-au fost încă identificate.

Există cel puţin şapte hormoni majori care fie că stimulează (yang) fie că inhibă (yin) producţia lobului pituitar anterior. Nu intrăm în detaliu în privinţa celor şapte hormoni, dar prolactina, de exemplu, favorizează comportamentul matern la animale şi stimulează producţia de lape matern. TSH activează tiroida şi deci sinteza hormonilor tiroidieni.

Hormonii de creştere GH (growth hormons), numiţi şi somatotropină şi prolactină, permit proliferarea celulelor şi deci a ţesuturilor moi, oaselor, cartilajelor. Hipoproducţia, subproducţia în copilărie, duce la cazul clasic de nanism, în timp ce hiperproducţia induce gigantismul. Lobul hipofizar posterior sau neurohipofiza este o extensie de neuroni asociaţi cu doi hormoni: vasoprexina şi oxitonina. Aceşti doi hormoni sînt implicaţi în controlul fluidelor, al sîngelui, apei şi în general al lichidelor din corp.

A şasea chakră, Ajna, joacă nu numai un rol fundamental în trezirea spirituală, dar şi un rol major în toată chimia corpului. Va fi foarte important ca terapeutul să lucreze fie cu degete de lumină sau în gînd sau cu ajutorul oricărei metode vibratorii pe a şasea chakrâ şi nu numai pe deschiderea posibilă a ochiului al treilea, dar şi asupra întregii reglări endocrine la nivelul hipofizei şi hipotalamusului.

Dacă putem aduce respiraţia şi spiritul sub controlul Ajmei, putem menţine o stare continuă de Samadhi (o stare de realizare non-duală) în cursul oricărei acţiuni. Tot ce dorim devine realizabil ca şi faptul de a induce viziuni din trecut, prezent şi viitor. Ida (curent lunar), Pingala (curent solar) şi Sushumna (curent central neutru) se unesc în Ajna. Aceste trei rîuri se întîlnesc în Ajna; sălaşul principal al conştienţei. Cel de al treilea ochi este conştienţa. Cei doi ochi fizici văd trecutul şi prezentul, în timp ce al treilea revelă orizonturile viitorului, experienţele şi ideile servind doar la clarificarea percepţiilor din Ajna. Este trăită senzaţia de unitate şi uniune cu legile cosmice. Fiinţa realizează că este un spirit nemuritor într-un corp temporar, de carne.

 
Cartile lui Patrick Drouot se pot vedea la linkurile de mai jos:

- vezi link 1 - aceasta pagina

- vezi link 2 - aceasta pagina

   


Avem nevoie de tine. Susține-ne cu o donație! Generozitatea și interesul atâtor oameni pentru aceste informatii face posibila existenta acestui website. Fiind un spaţiu 100% independent, ne bazăm pe donaţiile vizitatorilor, fără de care acest website poate nu ar fi existat.


Hide picture