Dezvaluiri

Universul din ochi – Irisul unic, amprenta individuala, si reincarnarea, stiinta si religie

Doctorand în domeniul biologiei moleculare, Ian Gray (Michael Pitt) rămâne fascinat de femeia misterioasă, Sofi (Astrid Bergès-Frisbey), ai cărei ochi îi fotografează în timpul unei petreceri. Deși aceasta dispare fără ca Ian să-i afle identitatea, tânărul om de știință, printr-o serie de coincidențe și întâmplări neobișnuite, ajunge să o regăsească. Cercetarea sa academică- discreditarea teoriei creaționiste prin noi dovezi ale evoluției ochiului uman, îl conduce la o descoperire importantă, însă providența îl aruncă într-un joc al căutării la capătul căruia răspunsul s-ar putea să nu fie cel așteptat.

Filmul se poate vedea cu traducere la aceasta adresa: https://bit.ly/2Vo1hrb

Vezi si frumusetea prezentata in filmul I Origins (2014)

Ochiul este o fereatra catre univers, iar unele persoane spun ca ar fi chiar o fereastra catre suflet… Am auzit aceasta fraza sub forma: „Ochii sunt ferestre catre suflet.” Oamenii spun asta de obicei atunci cand vad durere, furie sau o alta emotie in ochii altcuiva. Insa cercetari recente ofera o noua conotatie acestei fraze. Ochii nu numai ca sunt ferestre catre emotii, ci sunt chiar ferestre catre suflet.

Cum? Raspunsul se naste chiar din structura ochiului in sine. Cu totii avem linii structurale diferite, puncte si culori ale irisului. Unii oameni pot avea aceaisi culoare de ochi, insa liniile si punctele de pe iris sunt unice la fel ca amprentele. Cu toate ca acestea difera de la persoana la persoana, exista anumite modele continute in iris care sunt des intalnite, iar cercetatori de la Orebro University din Suedia au vrut sa afle daca aceste modele sunt corelate cu anumite trasaturi ale personalitatii.

Ei s-au concentrat pe modelele care „radiaza” din pupila atunci cand pupila se contracta si pe linile in zig-zag de la marginea exterioara a irisului care apar atunci cand pupila se dilata. Ei au studiat ochii a 248 de subiecti pentru a vedea daca aceste modele se reflecta in trasaturile de caracter al fiecarei persoane.

 

Ce au descoperit

Descoperirile lor au aratat ca cei care au linii radiale condensate sunt mai blanzi, grijulii, de incredere si mai inclinati catre a simpatiza cu ceilalti. Cei care au prezentat mai multe modele in zig-zag au fost mai nevrotici, impulsivi si mai inclinati sa cedeze tentatiilor. Este aproape nebunesc sa te gandesti ca modelele din ochii cuiva pot dezvalui cele mai profunde trasaturi ale personalitatii unui individ. A existat o corelare extrem de clara intre modelele din irisul unei persoane si personalitatea acesteia. Insa aceste legaturi nu implica si cauzalitate, nu-i asa? Corect. Insa, se pare ca atat detaliile ochilor unei persoane si caracterul acesteia pot fi cauzate de acelasi lucru.

Oamenii de stiinta spun ca structura ochilor si personalitatea ar putea fi conectate pentru ca secventa de gene care este responsabila de dezvoltarea structurii irisului contribuie la dezvoltarea lobului frontal din creier, care este practic placa de baza a personalitatii noastre.

„Rezultatele la care am ajuns sugereaza faptul ca exista tendinta ca irisul sa dezvolte caracteristici diferite in concordanta cu linii diferite ale personalitatii,” spune Matt Larsson, un cercetator ce studiaza comportamentele umane. „Aceste descoperiri sustin descoperirea prin care oameni cu structuri diferite ale irisului au tendinta de a se dezvolta diferit, in concordanta cu personalitatea fiecaruia. Diferentele observabile in iris pot fi folosite ca un bio-marker ce reflecta diferentele dintre oameni.”

Cercetatorii au mentionat de asemenea ceva foarte interesant in legatura cu o gena numita PAX6, care controleaza formarea ochiului in etapele timpurii ale dezvoltarii embrionare. Studiul a aratat ca mutatiile acestei gene rezulta in capacitati de socializare reduse, impulsivitate si o comunicare deficienta.

 

Culoarea ochilor dezvaluie si mai mult

Potrivit unor cercetatori de la Pittsburg University, femeile care au ochii de culoare deschisa experimenteaza mai putina durere in timpul nasterii decat cele cu ochi inchisi la culoare. Persoanele cu ochi deschisi la culoare consuma in mod semnificativ mai mult alcool, pe cand cele care au ochi de culoare inchisa au nevoie de mai putin alcool pentru a se intoxica. Totul se reduce la gene. Un conferentiar in stiinte biomoleculare de la Liverpool John Moores University declara, „Ceea ce stim acum in legatura cu culoarea ochilor se bazeaza pe variatia a 12 sau 13 gene individuale… Aceste gene fac si alte lucruri in corpul uman.”

Sa luam melanina drept exemplu, pigmentul care face ochii sa aiba culoarea inchisa. Melanina face oamenii sa fie mai inclinati catre alcool. Atunci cand psihologi de la Georgia State University din Atlanta au chestionat mai bine de 12.000 de barbati si femei, ei au descoperit faptul ca cei care au ochi de culori deschise consuma in mod semnificativ mai mult alcool decat cei cu ochi de culoare inchisa. Motivul pentru care persoanele care au ochi inchisi la culoare beau mai putin – si sa fie mai putin inclinati catre a deveni alcoolici – este faptul ca au nevoie de mai putin alcool pentru a se intoxica. Melanina nu determina doar culoarea inchisa a ochilor ci este si un izolator pentru conexiunile electrice din celulele nervoase. Cu cat este mai multa melanina in creier, cu atat poate creierul sa functioneze mai eficient, mai sensibil si mai rapid, declara oameni de stiinta in revista Personality and Individual Differences. Asadar, substanta chimica ce este responsabila pentru culoarea inchisa a ochilor este responsabila si de eficienta creierului.

Ochii sunt literalmente ferestre catre cele mai profunde aspecte ale personalitatii si ale caracterului nostru. Daca te uiti in ochii cuiva, poti sa vezi cu usurinta daca sunt speriati, tristi sau obositi. Insa daca privesti ochii indeaproape, vei putea vedea si ce fel de psihologie si personalitate are persoana respectiva. Ochii sunt in mod clar o fereastra catre sufletul omului.

 

Filmul se poate vedea cu traducere la aceasta adresa: https://bit.ly/2Vo1hrb


Ajuta-ma sa traduc din text in voce audio cat mai multe articole postate.

(Doriti un anumit articol sa fie tradus din text in voce audio, trimite-ti un mesaj de cerere traducere)

Dacă informatiile găsite aici ti-au fost de folos, spune "mulțumesc" printr-o donație de sustinere:


Hide picture