Meditatii zilnice cu J. Krishnamurti – Trebuie sa avem sentimente minunate

kmshoes

 

In lumea moderna unde exista atat de multe probleme, ne este usor sa pierdem sentimentele minunate. Inteleg prin cuvantul sentiment nu senzatia, nu emotivitatea, nu doar excitarea, ci acea calitate a perceptiei, calitatea audierii, calitatea ascultarii, calitatea emotiei, o pasare cantand intr-un copac, miscarea unei frunze in lumina soarelui.

Pentru a simti acestea cu intensitate, profund, penetrant, este foarte dificil pentru cei mai multi dintre noi, deoarece avem atat de multe probleme. Se pare ca orice atingem se transforma intr-o problema si, aparent, nu exista nici un sfarsit al problemelor omului, care pare a fi cu totul incapabil sa le rezolve pentru ca, cu cat exista mai multe probleme, cu atat devine mai incapabil sa perceapa sentimentele.

Inteleg prin “a simti” aprecierea unei ramuri aplecate, mizeria, noroiul de pe drum, sa fii sensibil la durerea celuilalt, sa fii intr-o stare de extaz atunci cand vezi un apus de soare. Acestea nu sunt sentimente, acestea nu sunt simple emotii.

Emotia si sentimentul sau sentimentalismul, la randul sau, cruzimea, acestea pot fi utilizate de catre societate, si atunci cand nu exista sentiment, senzatie, devenim sclav pentru societate. Dar trebuie sa avem sentimente minunate.

Sentimentul frumusetii, sentimentul cuvantului, tacerea dintre doua cuvinte si ascultarea unui sunet clar – toate acestea genereaza sentimente. Si trebuie sa avem sentimente puternice, deoarece numai aceste sentimente fac mintea extrem de sensibila.

 
Cartile lui Jiddu Krishnamurti se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 


Dacă informatiile găsite aici te-au ajutat, spune "mulțumesc" printr-o donație:


Hide picture