Articole

Meditatii zilnice cu Krishnamurti – ”Eu”-l este posesiunea

krisnaobservator

Renunțarea, sacrificiul de sine, nu este un gest de măreție, care trebuie lăudat și copiat. Noi posedăm deoarece fără posesie nu existăm. Posesiunile sunt multe și variate.

Cel care nu posedă lucruri lumești poate fi atașat de cunoștințe, de idei; altul poate fi atașat de virtute, altul de experiență, un altul de numele și faima sa, și așa mai departe.

Fără posesiuni ”eu”-l nu există; ”eu”-l este posesia bunurilor, a virtuții, a numelui. Din teama de a nu fi, mintea este atașată de nume, de bunuri materiale, de valori; Și acest atașament va crește ajungând la un nivel mai înalt, pentru a fi mult mai plăcut și agreabil, mult mai durabil.

Frica de incertitudine, de a nu fi, naște atașamentul față de posesiuni. Atunci când posesia este nesatisfăcătoare sau dureroasă, renunțăm la ea pentru o posesiune mai plăcută. Ultima posesiune satisfăcătoare este cuvântul lui Dumnezeu, sau ca substitut, statul.

Deci, atâta timp cât nu ești dispus să nu fii nimic, ceea ce de fapt ești, trebuie neaparat să dai naștere la tristețe și antagonism.

Dorința de a fi nimic nu este o chestiune de renunțare, de realizare interioară sau exterioară, ci de a vedea adevărul a ceea ce este. Văzând adevărul a ceea ce este, ni se oferă libertatea față de frica de insecuritate, frică care dă naștere atașamentului și conduce la iluzia detașării, la renunțare.

Iubirea a ceea ce este, este începutul înțelepciunii. Singură iubirea acționează, ea singură împărtășește, participă, dar renunțarea și sacrificiul de sine sunt modalități de izolare și iluzie.

 
Cartile lui Jiddu Krishnamurti se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Dacă informațiile găsite aici te-au ajutat, spune "Mulțumesc" printr-o Donație:


Hide picture